A hála napja

1081

Az anyák napja mindannyiunk számára nagy jelentőséggel bíró nap, hiszen az édesanya korai életünk legmeghatározóbb személye. Az anyával, annak hiánya esetén egy anyapótló személlyel való kapcsolatunk kihatással van a felnőtt életünkre is. Ez a kapcsolat ritkán teljesen konfliktusmentes, legtöbbször inkább komplex és sokrétű, mégis az édesanya szerepe az óvó-védő szárny biztosítása, ami baj estén menedéket nyújt.

Mit jelent az anyák napja érzelmi, lelki szempontból?

Először is, mint a legtöbb neves napunk ez is önmagában egy rituálé, a megemlékezés és hála kifejezésének rítusa. A rítusok pedig több szempontból is olyasmivel balzsamozzák a lelkünket, ami a pörgős, rohanó életünkben ritkán valósul meg: igazi személyes élményt jelentenek, értéket közvetítenek és ráébresztenek arra is, hogy melyek a saját fontos értékeink, ezáltal fogódzókat jelentenek stresszes életünkben.

Miért adunk hálát és ezen a napon?

A nők azon tulajdonságáért, hogy képesek teremteni, létrehozni és gondoskodni – nem biztos, hogy mindenki saját gyereke megszülésével éli ki ezeket a belső erőket, de az biztos, hogy ezek általános női princípiumok, amik kiérdemlik az ünneplést. Megélni az anyaságot- lélekben anyának lenni- azt jelenti, hogy képesek vagyunk teremtő táptalajt nyújtani, óvni és védeni és ezek az erők tartják mozgásban a világot. Nem véletlen, hogy a mitológiákban –amik mintegy leképezik az emberiség mély és szimbolikus gondolkozását- Gaia, az istenek ősanyja egyben a Földanya is.

Ahogyan a mitológiában a Földanyán múlt az élet indítás, és így a világon élők sorsa, úgy a mai családokban is az anya, a nő a család irányítója, úgymond „karmestere”. A legtöbb esetben az ő kezében van a család mindennapos történéseinek irányítása.  Megszervezi, hogy ki mikor menjen a gyerekért, megtalálja melyik gyermekéhez milyen plusz foglalkozás illik, és elviszi őt arra, rajta múlik, mi kerül este az asztalra és mivel töltik a hétvégét. Ő tartja kézben a család testi-lelki egészségét.

Mindezek miatt elsődlegesen a személyes, édesanyák iránti hála fogalmazódik meg ilyenkor, anyák napján bennünk: férfiakban, nőkben, fiatalokban és idősebbekben egyaránt.  Egy olyan kimondott (a pszichológia szakzsargonával élve explicit) köszönet- és hálakifejezés történik ilyenkor, amely elismeri ezeket a fent leírt fontos szerepeket.

Egy kisbaba érkezésével kiteljesedik az anyák, a szülők és így az egész család élete. A megfogant gyermek már önmagában a létezésével is csodát képvisel és fokozatosan alakítja a nőt anyává.  Aki szülő, az azonban már tapasztalhatta, hogy bizony, ahogy a „Hupikék Törpikék élete sem csak játék és mese”, úgy az anyaszerep sem csak rózsaszín boldogsága és vidám kacarászás.

A gyerek születésével olyan felelősségérzetet kerül a szülők vállára –és elsődlegesen az anyáéra, amihez hozzá kell szokni. Még a harmonikus családi életet élő, boldog édesanyák is megannyi szorongató helyzeten esnek át, a kezdeti babaápolás nehézségei, az első lázas éjszakák traumája után jönnek a kisebb-nagyobb balesetek, később az iskolai teljesítménnyel kapcsolatos teendők, majd a serdülőkor viharos évei… vagy, ahogy ezt röviden summázni szoktuk „Kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond” . Ezeket ellensúlyozza minden megható pillanat.

Ezért is hatódnak meg úgy az anyukák, amikor szemük fénye versek és dalok tolmácsolásával, egy-egy kézzel gyártott ajándék kíséretében fejezi ki szeretetét és háláját. Sokszor természetesnek vesszük az anyaszereppel együtt járó nehézség viselését, pedig a visszajelzés, elismerés ezen a területen is éppen olyan nélkülözhetetlen, mint bármilyen más munkában. A kisgyerekek szempontjából pedig fontos, hogy az óvó néniktől, tanító néniktől megtanulják a hála kifejezésének fontosságát és annak módjait. A mi közép európai kultúránkban sokszor előfordul, hogy nem csak keveset dicsérünk felnőttként, hanem a hálának, szeretetünket is valahogy félszegen fejezzük ki, inkább csak utalunk rá. Mintha szégyellnénk azt az intimitást, amit ez teremt. Holott számos boldogságkutató szerint a hála kifejezése a boldogsághoz vezető út egyik alappillére.

Ezért azt tanácsolom, örüljünk együtt ezen képességek csodájának, és merjük bátran kifejezni hálánkat a körülöttünk lévő ANYÁKNAK.

 

Az eredeti cikk itt olvasható el.

 

Szigeti Réka

Egészségfejlesztő szakpszichológus

www.lelekkel.hu

www.bebikkicsikesnagyok.hu