Diabétesz - Mire ügyeljenek a cukorbetegek?

Vészjósló jel azonban, hogy az utóbbi években a gyerekek és a fiatalok körében is megnőtt a 2-es típusú diabétesz előfordulásának gyakorisága.

Miért van egyre több cukorbajos?

A sok zsíros és cukorban gazdag étel fogyasztása a mozgásszegény életmóddal együtt olyan energiatöbblethez vezet a szervezetben, ami túlsúly formájában jelentkezik. A pluszkilókkal pedig elkezdődik az ördögi kör: a rengeteg cukor sejtekbe való eljuttatásához több inzulin hormonra van szüksége a szervezetnek, és több is fog termelődni a hasnyálmirigyben. A sejtek fokozatosan hozzászoknak a magasabb inzulinszinthez és egyre nagyobb mennyiségben igénylik azt. Az első években a hasnyálmirigy képes eleget tenni ennek a szükségletnek, és több inzulint termel. Ebben az időszakban még nem tapasztalható emelkedett vércukorszint, a cukorbetegség csak rejtett, azaz látens formában van jelen. További évek telnek el, mire a hasnyálmirigy kapacitása kimerül, és többé már nem képes elegendő mennyiségű inzulint előállítani. Ekkor jelenik meg az emelkedett vércukorszint a betegség diagnosztizálható jeleként. Azonban ilyen esetben is van remény, az életmód következetes megváltoztatásával és szigorú szabályok betartásával az ördögi körből van esély kiszállni.

Meg kell szabadulni a felesleges kilóktól!

Törekedni kell arra, hogy néhány kilótól megszabaduljon a beteg. Minden leadott kilóval növekszik a sejtek inzulinnal szembeni érzékenysége, és a cukor könnyebben bejut a sejtekbe, megakadályozva a diabétesz súlyosbodását. Az, hogy a sport - legyen akár kerékpározás, gyaloglás vagy rendszeres séta - javítja az energiamérleget, jól ismert. A pluszkilóktól való megszabadulás több szempontból is jótékony hatású, ugyanis az a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és egyéb betegségek kialakulásának a rizikóját is hatékonyan mérsékli.

Lassabban felszívódó cukrok

Napjainkban már túlhaladott az a nézet, hogy a cukorbetegeknek egyértelműen le kell mondaniuk a cukorról. A lényeg a cukrok helyes megválasztásán van. A lassan felszívódó cukroknak a fogyasztása előnyös, hiszen azok nem pillanatszerűen jutnak be a bélcsatornából a vérbe. Hosszabb időt vesz igénybe a gyümölcsök, a zöldségek, a hüvelyesek cukortartalmának a felszívódása, mert ezekben a rostgazdag táplálékokban lévő cukoregységeknek a lehasítása és felszívódása lépésről lépésre történik. Nem így van ez a szőlőcukor, az egyes keményítőben gazdag ételek, valamint a cukrozott üdítőitalok esetében, ezért ezeknek nem szabad gyakran szerepelniük az étlapon.

Növényi eredetű, telítetlen zsírsavat tartalmazó olajok

A diéta következtében sok cukorbeteg tányérjára - helytelenül - zsírok kerülnek a szénhidrátok helyett. Egyrészt a zsírok kétszer annyi kalóriát tartalmaznak, mint a szénhidrátok, másrészt a zsíros táplálkozásnak később súlyos következményei lehetnek. Összességében a szükséges energia kevesebb, mint 1/3-a származhat egészséges táplálkozás esetén zsírokból, és nem mindegy, hogy milyen típusúból. A telített zsírsavat tartalmazó, általában állati eredetű zsírok helyett növényi eredetű, telítetlen zsírsavat tartalmazó olajoknak kell a táplálékok között szerepelniük. Különösen szív- és érvédő hatásúnak számítanak az ómega-3 zsírsavak, amik általában tengeri halakból, repce- és lenolajból származnak.

A cukorbetegség szövődményei

Napjainkban a diabéteszes beteg gondozása nemcsak a vércukorszint karbantartásáról szól, hanem a cukorbetegség késői szövődményeinek megelőzéséről és kezeléséről is.

A cukorbetegség később kialakuló, súlyos, az ereket érintő következményeivel is számolni kell a betegeknek: a vérkeringés károsodása miatt vese-, szemideghártya- és szívkárosodások léphetnek fel, valamint a végtagok vérellátottsága jelentősen romlik, ami egyes esetekben amputációhoz vezethet. A károsodások kialakulásának megelőzésében minden gyógyhatású szer és gyógyszer sikerrel alkalmazható, ami az érelmeszesedést megakadályozza és az erek egészségéhez hozzájárul. Az erek jobb vérátáramlását biztosítják az említett ómega-3 zsírsavak, de kutatások igazolják a króm, a fahéjkivonat, a B-vitamin-családba tartozó niacin és más természetes anyagok kedvező hatását is. A fahéjnak a cukorbetegség kezelésére való felhasználása napjainkban a reneszánszát éli. Alkalmazása régi múltra tekint vissza, a tradicionális kínai orvoslás eszközei között is megtalálható.

Egészséges életmóddal, kiegyensúlyozott táplálkozással nemcsak a cukorbetegségtől, hanem számos más kórtól is megvédhetjük magunkat. Az egészség érdekében tett lépések többszörösen kifizetődők.

dr. Budai Marianna
gyógyszerész

szív- és érrendszeri betegségek