Mit egyek, ha akut májgyulladásom van?

A máj funkciója összetett és bonyolult, ettől igen fontos. Májbetegség esetén a különböző terápiás lehetőségek mellett fontos a speciális diéta betartása. A máj – funkcionális sokrétűsége miatt – megbetegedése esetén a diétás kezelés is változatos.

A máj szerepe

A jobb bordaív alatt elhelyezkedő máj, az ember egyik legnagyobb szerve, tömege felnőttben 1, 2–1, 5 kg. Anyagcsere tekintetében az emberi test legösszetettebb szerve. Fontos szerepet játszik az anyagcsere-folyamatokban, a méregtelenítésben, bizonyos vegyületek termelésében, ezen kívül epét is termel.

A májnak szerepe van:

  • az epe képzésében, kiválasztásában,
  • a fehérje-anyagcserében,
  • a zsíranyagcserében:
    A táplálék zsírjának azt a részét, amely a bélből a portális keringésbe jut, a máj tárolja. Itt zajlik a koleszterin, a szteroidok és a lipoproteinek képzése. A máj képes szénhidrátból zsírt előállítani, melynek az energiatárolásban van fontos szerepe,
  • a szénhidrát-anyagcserében:
    A szénhidrátok a májban glikogén formájában raktározódnak, így szerepet játszik a glikogén szintézisében, tárolásában, lebontásában, ezáltal a vér glukóztartalmának állandóságát biztosítja.
  • az ásványianyag-cserében:
    A májban raktározódik a vas és a réz.
  • vitaminok esetében:
    A karotinból a karotináz enzim segítségével A-vitamint képez, az A-vitamin 95%-a a májban raktározódik; a D-, B12-, K- és E-vitamin szintén itt dúsul fel.
  • a méregtelenítésben:
    A szervezet számára toxikus anyagokat specifikus enzimrendszerek segítségével közömbösíti, vagy oldhatóvá teszi úgy, hogy a vesén át vagy az epével kiürülhetnek.

A leggyakoribb májbetegségek:

  • a heveny májgyulladás (hepatitis acuta),
  • a májelégtelenség,
  • a krónikus májgyulladás,
  • a májzsugor (cirrhosis),
  • az alkoholos máj,
  • a gyógyszer és mérgek okozta májbetegség.

Májkárosító hatású lehet a táplálkozási tényezők közül:

  • az éhezés,
  • a kolin- és metioninhiány,
  • a toxikus ártalmak (20–40 g-nál több alkohol fogyasztása naponta).

Heveny májgyulladás (hepatitis acuta)

Májgyulladást okozhat sokféle vírus, gyógyszer és méreg. A májgyulladást okozó vírusok: a hepatitis A (HAV), B (HBV), C (HCV), D (delta agens), E (enteralis), G (HGV).
Kezdetben étvágytalanság, hányinger, hányás, rossz közérzet, fáradékonyság, hőemelkedés jellemzi, a későbbiek során sárgaság alakulhat ki. A májgyulladásos betegeket nem kell elkülöníteni, de a higiénia fokozott betartása javasolt.

A diéta célja

A diéta célja megegyezik a máj bármilyen okból bekövetkezett gyulladása esetén, legyen az vírusokozta, alkoholra vagy bizonyos gyógyszerekre, vegyszerekre visszavezethető, illetve ismeretlen eredetű, autoimmun stb.

  • Az étrendnek fedeznie kell a szükséges tápanyagmenynyiséget, ezzel elősegítve a májsejtek minél gyorsabb regenerációját.
  • A máj kímélése a gyulladás minél gyorsabb leküzdése érdekében
    • például az erős fűszerek elhagyása
    • a durva rostok elhagyása
    • alkoholtilalom.

Az alkoholfogyasztás a legkisebb mennyiségben is tilos, mivel az alkohol májméreg!

A diéta jellemzői

  • Naponta többször legalább öt-hat alkalommal, keveset kell enni annak érdekében, hogy ne legyen megterhelve az emésztőrendszer.
  • Szénhidrátbőség: az étrend gerincét a gabonafélék, a rizs, a burgonya képezze. A túlzott cukorfogyasztás ártalmas, csökkenti az étvágyat, továbbá a feleslegesen elfogyasztott cukorból zsír keletkezik. A finomabb rost fogyasztása előnyös: tök, spenót, sóska, sárgarépa, padlizsán, patisszon, karfiol és gyümölcsök.
  • Zsírszegénység: sertészsír helyett növényi olajok, kisebb zsírtartalmú tej és tejtermékek, zsírszegény fehérhúsok.
  • Fehérjebőség: a májsejtek regenerálódását elősegítő – kéntartalmú – aminosavakat bőven tartalmazó sovány sajtot, túrót, tojásfehérjét, halat, baromfit ajánlott fogyasztani.
  • Vitaminbőség: naponta többször szerepeljen az étrendben gyümölcs és zöldségféle.
  • Kímélő fűszerezés: paradicsompüré, csemegepaprika, köménymag, majoránna, citrom leve és héja, vanília, fahéj, babérlevél, zöldpetrezselyem, kapor, vöröshagyma, fokhagyma, lilahagyma, póréhagyma (nem pirítva), ésszerű sózás (inkább sószegény).
  • Ajánlott konyhatechnológia: párolás, grillezés, alufóliában való elkészítés.
  • A vitaminok közül különösképpen az A-, K-, C-, B1-, B6- vitamin, valamint a nikotinsav bevitelére kell nagy hangsúlyt fektetni, ez utóbbi a máj glikogéntárolását segíti.
  • Az ásványi anyagok közül pedig a vasat, a cinket és a magnéziumot kell kiemelni fontossága miatt.

Az étrend szakaszai

A tápanyagokat progresszív módon, fokozatosan célszerű beépíteni, eszerint négy szakasz különböztethető meg:

  1. Az első időben szénhidrát- és vitamingazdag étrend szükséges, folyékony formában.
  2. Ezt követően a sovány fehérjék beépítése következik emellett szénhidrát-, vitamindús, pépes forma jellemzi a diéta ezen szakaszát.
  3. Végül a zsiradékbeépítés a cél, az étrend jellemzően rostszegény, amely részben az alkalmazott konyhatechnológiával, részben nyersanyagválasztással érhető el.
  4. Ha a tünetek enyhülnek és az összes tápanyag beépítése megtörtént: energia- és fehérjebő, zsírszegény, kímélő fűszerezésű, könnyű, vegyes étrendre kell áttérni.

Az akut hepatitis diétájában javasolt ételek, italok

Reggeli és uzsonnaitalok:

  • tea, citromos/mézes tea, csipkebogyótea, tejes tea
  • tejeskávé, kakaó,
  • friss gyümölcslevek,
  • vizes gyümölcsturmixok, gyümölcspépek, zöldségprésnedvek

Reggeli és uzsonnaételek:

  • vaj, méz, lekvár
  • lágy tojás
  • sajtkrém, túró
  • sovány sonka, sonkakrém

Levesek:

  • almaleves
  • burgonyaleves, burgonyakrémleves
  • daraleves
  • kelvirágpüré-leves
  • húsgombócleves, májgombócleves
  • meggyleves
  • paradicsomleves
  • raguleves
  • rizsleves
  • csirkemellből főzött leves
  • zellerkrémleves
  • zöldborsópüré- leves, zöldségleves

Levesbetétek:

  • cérnametélt
  • búzadara
  • rizs
  • húsgombóc
  • májgombóc
  • zsemlegombóc

Főzelékek:

  • burgonyafőzelék
  • finomfőzelék-püré
  • parajfőzelék, salátafőzelék
  • árgarépa-főzelék
  • tökfőzelék
  • zöldborsófőzelék-püré

Köretek:

  • főtt burgonya, héjában sült burgonya, tejes burgonyapüré, francia rakott burgonya, svájci rakott burgonya, petrezselymes burgonya
  • petrezselymes főtt/párolt rizs
  • pirított dara, darafelfújt
  • parajpuding, párolt sárgarépa, zöldborsó párolva

Mártások:

gyümölcsmártás, paradicsommártás, kapormártás, sajtmártás.

Húsételek:

  • a második szakaszban csak pépes jellegűek, így májgombóc, májpuding, főtt húsgombóc, húspuding sovány marhahúsból, sovány sertéshúsból, pulykamellből, csirkehúsból és halból.
  • A későbbiekben szelethús készíthető zsírszegény konyhatechnológiával.

Tészták, édességek:

piskótatekercs főzött krémmel vagy lekvárral, madártej, pudingok, felfújtak.

Töttösi Adrienn
dietetikus

Herczeg Anna
dietetikus

Dr. Lelovics Zsuzsanna PHD
táplálkozáskutató - élelmiszermérnök