Mit egyek, ha krónikus májgyulladásom van?

Az acut hepatitis étrendi kezelésében nincs jelentősége annak, hogy melyik vírus okozta, így a táplálkozási ajánlások azonosak a krónikus esettel. A cél az, hogy a táplálás alkalmazkodjon a betegség fázisaihoz, vagyis kezdetben az étrend csak szénhidráttartalmú legyen, majd fokozatosan történjen a fehérjebeépítés.

Az alkoholfogyasztás a legkisebb mennyiségben is tilos, mivel az alkohol májméreg!

A diéta célja

  • a leromlott állapotú, lesoványodott beteg feltáplálása, roborálása,
  • az állapotromlás megakadályozása,
  • a gyulladás megszüntetése,
  • a májműködés támogatása a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjével,
  • a megfelelő tápanyagtartalom fedezése,
  • a glikogénraktárak feltöltése,
  • a megnövekedett vitaminszükséglet biztosítása.

A diétára jellemző tápanyagtartalom

  • Energiabevitel: 146–190 kJ/ttkg (35–45 kcal / testtömeg kilogramm), a beteg étvágyához és állapotához kell igazodni.
  • Fehérjebevitel: 1,2–1,5 g / testtömeg kilogramm. Fontos a tej- és tejtermékek bőséges étrendbe állítása, mert a bennük található kéntartalmú aminosavak – metionin, cisztin, cisztein – segítik a májsejtek regenerációját.
  • Zsírbevitel: 0,8–1 g / testtömeg kilogramm. Szigorú megszorításra nincs szükség, hiszen a diétát egész életen át kell tartani, jól hasznosulnak az MCT zsírsavakat tartalmazó készítmények. Amennyiben a zsír emésztése nem tökéletes – zsírszéklet –, kalcium- és cinkhiány fordulhat elő, melyek gyógyszeres pótlást igényelhetnek.
  • Szénhidrátbevitel: 6–8 g / testtömeg kilogramm. Ez a bőséges szénhidrátbevitel többletenergiát biztosít, ami a megemelt fehérjemennyiség beépítéséhez szükséges. A nagy szénhidrátbevitel szerepet játszik a máj védelmében: nő az inzulin – mint májregeneráló hormon – elválasztása, feltöltődnek a máj glikogénraktárai.
  • A vitaminok közül fokozott a B1- (a piroszőlősav dekarboxilezését végző koenzimként szerepel), a C-, a B6- (az aminosavak anyagcseréjében vesz részt), valamint a folsav- és a B12-vitamin-szükséglet. Ezért az étrend tartalmazzon megfelelő mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt. A bőséges fehérjebevitel miatt a B6-vitamin-szükséglet, a szénhidrátok megemelt mennyisége miatt pedig a B1-vitamin-szükséglet fokozott. A B1-vitamin és a nikotinsav a máj glikogéntárolását segíti.
  • A zsíremésztés zavara esetén átmenetileg a zsírban oldódó vitaminok nem emésztőrendszeren keresztüli pótlása válhat szükségessé (pl. injekció).

A diéta egyéb jellemzői

  • A beteg étvágytalan, ezért az egyéni ízlés figyelembe vétele fontos.
  • Vízben nem oldódó, durva rostban szegény.
  • Gyakori, kis étkezések alkalmazása, többször kevés étel fogyasztása.
  • Az ételek dúsítása (pl. túróval, sovány tejporral, zsírszegény reszelt sajttal, tojással).
  • Erős, csípős fűszerek helyett a kímélő friss és szárított fűszernövények használata, melyek étvágygerjesztők. Kerülendő a koriander, és a szerecsendió a felandréntartalma miatt.
  • Élvezeti szerek: az alkohol tilos; tea, kávé mértékkel fogyasztható (napi 1-2 alkalommal).
  • Jellemző konyhatechnológia: kevés olajon párolás, zsírszegény sütési módok (teflon, alufólia, cserépedény, grillsütő, mikrohullámú sütő), tejes, kefires, joghurtos habarás.
  • Fokozatosan rátérni az egészséges vegyes táplálkozásra.
  • Az étrend összeállításánál figyelembe kell venni, hogy van-e társbetegség (diabetes, epebetegség, bélbetegségek stb.). A diéta a társbetegség étrendi ajánlásaival kibővül, ez esetben még szigorúbb odafigyelést igényel.

A krónikus hepatitis diétája: javasolt és kerülendő ételek, italok

Reggeli és uzsonnaitalok:

  • tea, citromos tea, csipkebogyótea, hársfatea, kamillatea, tejes tea
  • karamellás tej
  • tejeskávé, kakaó
  • tápszerrel dúsított tej

Reggeli és uzsonnaételek:

  • méz, lekvárok
  • Flóra margarin paradicsompürével vagy zöldpetrezselyemmel ízesítve
  • krémsajt, krémsajt köménymaggal vagy zöldpetrezselyemmel ízesítve
  • reszelt sajt, sajtkrém
  • tehéntúró zsírszegény tejföllel, kaporral, köménymaggal vagy zöldpetrezselyemmel ízesítve húspástétom, májpástétom
  • sovány sonka, sonkakrém
  • baromfivirsli, párizsi

Zöldségfélék, főzelékek:

  • burgonya-, paradicsomos burgonya-, tök-, sárgarépa-, paraj-, saláta-, zsenge zöldbab-, zsenge cukorborsó-, finomfőzelék.
  • A zöldségfélék közül kimondottan csak a szárazhüvelyesek kerülendők, valamint a káposztafélék (kel-, vörös- és fejes káposzta) mennyiségét – puffasztó hatásuk miatt – kell korlátozni, egyéb főzelékekből bőséges mennyiség javasolt vitamin- és rosttartalmuk miatt. Fogyasztásukat az egyéni tűrőképesség határozza meg.
  • Ha emésztési probléma, puffadásérzés jelentkezik, ki kell hagyni az étrendből az illóolajokat és a durva rostokat tartalmazó élelmiszereket.
  • Érdemes próbálkozni a fedő nélküli főzéssel, esetleg pépesítéssel készülő ételeket, de csak abban az esetben szükséges a pépesítés, ha panaszt okoz egészben fogyasztva. Főzelékfélékből télen a gyorsfagyasztott termékek javasoltak a konzervekkel szemben, mert nem tartalmaznak tartósítószert, miközben jobban megőrzik vitamintartalmukat.

Gyümölcsök, gyümölcsitalok:

  • a gyümölcsöknél szintén figyelembe kell venni az idényszerűséget és az egyéni tűrőképességet. Ajánlott: őszibarack, alma, görögdinnye, kivi, meggy, banán, mandarin, narancs, kevés cseresznye, sárgabarack.
  • Ha nem okoz emésztési problémát, akkor fogyasztható az eper, a körte, a málna, a ribizli, a szőlő. Amennyiben az apró magvasok panaszt okoznak, akkor szűrve, mag nélkül javasolt fogyasztásuk.
  • A szilva és az egres gyakran panaszt okoz.
  • Készíthető vegyes gyümölcssaláta, sült alma gyümölcsízzel, almaturmix tejjel, őszibarack-, meggy-, málna-, eperturmix, paradicsomlé, sárgarépalé.
  • Fogyaszthatók a puha, érett gyümölcsök.

Olajos magvak:

  • a diófélék, olajos magvak fogyasztása nagy zsírtartalmuk miatt nem ajánlott, esetleg kis mennyiségben az ételek díszítésére.

Gabonafélék:

  • A gabonafélék és a belőlük készült termékek nagy szénhidrát- és kis zsírtartalmuk miatt az étrendbe jól beépíthetők.
  • Lisztek, darák, pelyhek, fehér, félbarna, barna kenyerek és péksütemények, száraztészták, Abonett, Ham-let, pászka, háztartási keksz, babapiskóta, rizs ajánlott.
  • A friss kenyerek panaszt okozhatnak, ezért fogyasztásuk készítésükett követően egy nappal vagy enyhén pirítva javasolt.
  • A linzer alapú és hajtogatott leveles tésztából készült termékek, krémekkel töltött cukrászkészítmények nagyobb zsírtartalmuk miatt nem ajánlottak (kakaós csiga, diós csiga, pizzás tekercs, vajas és tepertős pogácsa, linzerkarika, Ischler).
  • A búzacsíra annak ellenére, hogy nagyobb zsírtartalommal rendelkezik, B1- és B6-vitamin-tartalma miatt felhasználható ételkészítés során.
  • A köles – metionintartalma miatt – kedvező.

Tej és tejtermékek:

  • zsírszegény tej, tejtermékek (tej, tejeskávé, karamellás tej, natúr és gyümölcsös joghurt, kefir, aludttej
  • sovány és félzsíros túró
  • sovány sajtok 20 g alatti zsírtartalommal
  • pudingok, joghurthabok, sovány tejpor)
  • A nagyobb zsírtartalmú, valamint a túlérett vagy füstölt sajtok fogyasztása nem ajánlott.

Tojás:

  • zsírszegényen elkészítve.

Levesek:

  • húsleves
  • lezsírozott erőleves, erőleves tojássárgájával vagy reszelt sajttal
  • burgonya, karalábé-, karottakrém-, kelvirág-, paradicsom-, spárgakrém-, zöldség-, zellerkrém-, zöldbab-, zöldborsóleves, rántott leves tojással, köménymaggal vagy zsemlekockával
  • rizsleves, gombaleves
  • húsgombóc-, szárnyasaprólék-, májgaluska-, ragu-, Újházy csirke-, és halleves
  • alma-, meggy-, őszibarackleves

Levesbetétek:

  • cérnametélt, búzadara, rizs, csurgatott tészta
  • daragaluska, zsemlegombóc, burgonyagombóc, zsemlekocka
  • húsgombóc, májgaluska, májgombóc
  • reszelt sajt, csurgatott tojás, tojáskocsonya

Köretek:

  • sós burgonya, petrezselymes burgonya, vajas burgonya kaporral
  • burgonyapüré, burgonyapüré tojással
  • rakott burgonya hússal, francia rakott burgonya
  • makaróni, makaróni sajttal
  • tarhonya
  • zsemlegombóc
  • párolt rizs petrezselyemmel vagy vegyes zöldséggel
  • rizses borsó, pirított dara
  • párolt sárgarépa, párolt vegyes zöldség, kelvirág csőben sütve, parajpuding

Mártások:

  • besamel-, sajtmártás
  • paradicsom-, sóska-, kapor-, gombamártás
  • alma-, meggy-, egresmártás

Saláták:

  • fejes saláta, burgonya-, cékla-, paradicsom-, sárgarépa-, hússaláta

Tojásételek:

  • főtt tojás, buggyantott tojás, lágy tojás
  • tojáslepény, tojáslepény sajttal, tojáslepény sonkával, tojáslepény zöldborsóval
  • habart tojás, sajtos habart tojás, habart tojás sonkával, habart tojás zöldborsóval

Húsételek:

  • sovány húsok, halak, húskészítmények felhasználhatók, illetve fogyaszthatók
  • A húsokról a szabad szemmel látható zsiradékot, a baromfi bőrét el kell távolítani, húskészítmények közül a 20% alatti zsírtartalmúakat indokolt választani. A máj fogyasztása B1- és B6-vitamin-tartalma miatt kedvező.
  • Főtt marhahús, bélszínszelet roston
  • párolt felsálszelet, töltött-göngyölt hús (marhahús, pulyka- vagy csirkemell)
  • párolt marhasült zöldséggel
  • vagdalt hús egyben sütve, vagdalt hús tojásos, gombás töltelékkel
  • zöldséges ragu borjúhúsból, csirke vagy pulykamellből
  • natúrszelet borjúhúsból, csirke vagy pulykamellből, rizses hús, borjúrizottó, borjútokány
  • natúrszelet zöldbabbal, natúrszelet zöldborsóval
  • hússal töltött burgonya, töltött karalábé, töltött tök, töltött paprika
  • natúr máj roston sütve
  • májrizottó
  • főtt csirke, sült csirke, töltött csirke, rizses csirke
  • pulykasült
  • rostonsült hal

Tészták, édességek:

  • a túróval, sajttal, gyümölccsel készült tészták, édességek szénhidrátot és kedvező összetételű fehérjéket egyaránt tartalmaznak, ezért jól beépíthetők az étrendbe.
  • túrógombóc, túrófelfújt, túrópuding, gyümölcsös túrókrémek
  • máglyarakás, túrósguba
  • kiflifelfújt, zsemlefelfújt, túróval töltött zsemle stíriai metélt
  • húsos derelye, milánói makaróni, sajtos makaróni
  • túrós metélt, sonkás kocka, sonkás
  • ízes, túrós, vaníliakrémes, diós palacsinta
  • almás, meggyes, túrós rétes
  • képviselőfánk
  • gyümölcsös piskóta, piskóta lekvárral, dióspudinggal töltve
  • gyümölcshab, rizsfelfújt málnaöntettel, vanília- vagy csokoládésodóval
  • túrófelfújt
  • almás lepény, meggyes lepény
  • gyümölcstorta
  • diós linzer
  • habos- túrós lepény, mézes szelet
  • túrós pogácsa, sajtos pogácsa
  • gesztenyegombóc, gesztenyés piskótatekercs
  • almahab, dió-, mandula-, vaníliakrém
  • madártej
  • habcsók

Töttösi Adrienn
dietetikus

Herczeg Anna
dietetikus

Dr. Lelovics Zsuzsanna PHD
táplálkozáskutató – élelmiszermérnök

szív- és érrendszeri betegségek