A gyógynövénykereső adatbázisról

2009-05-11 10:11:56    

Földünkön különböző becslések szerint mintegy 3-500 ezer virágos növényfaj él és ennek körülbelül 10%-át használják különböző betegségek gyógyítására

orbáncfűBevezető gondolatok a gyógynövénykereső adatbázishoz

A gyógynövények használata egyidős az emberiséggel, amit az a tény is igazol, hogy a neandervölgyi emberek egyik, Irakban talált és 60.000 éves korúra becsült sírhelyén olyan növények (cickafark - Achillea sp., ziliz/mályva - Althaea sp., csikófark - Ephedra sp. stb.) pollenjeit találták meg, amelyeknek komoly jelentőségük van a modern fitoterápiában, és amelyeknek gyógyhatásairól minden bizonnyal a történelem előtti korok emberének is lehettek ismeretei.

Földünkön különböző becslések szerint mintegy 3-500 ezer virágos növényfaj él és ennek körülbelül 10%-át használják különböző betegségek gyógyítására, nagyobb részben a hagyományos (népi), kisebb részben a hivatalos orvoslás keretein belül. A hagyományos gyógyítók által használt gyógynövények számát az Egészségügyi Világszervezet 20.000-re becsüli, de a  különböző földrészek modern orvosi ellátásában önmagukban, illetve gyógyszerek és egyéb készítmények formájában használt gyógynövények száma is több ezerre tehető.

 

Tovább a gyógynövénykeresőre


Gyógynövények az öngyógyításban és egészségmegőrzésben

Az utóbbi néhány évtizedben a gyógynövények öngyógyításban, egészségmegőrzésben, valamint a betegségek megelőzésében és kezelésében betöltött szerepe komolyan felértékelődött, azonban ezzel párhuzamosan nőttek a gyógynövények alkalmazási lehetőségei és a terápiás célú ajánlásai terén tapasztalható kedvezőtlen jelenségek is (nemcsak hazánkban, hanem Európában és más kontinensek országaiban is).


Annak érdekében, hogy a gyógynövények és a belőlük előállított különböző készítmények alkalmazása biztonságos és eredményes lehessen, főként a szakhatósági munkák segítése érdekében az utóbbi 2-3 évtizedben különböző értékelő növénymonográfiák, összegzések és ajánlások láttak napvilágot
(ilyen monografikus feldolgozások az E-, ESCOP-, WHO, EMEA, Medline Plus és egyéb  monográfiák). Ezekben a monográfiákban és összegző értékelésekben több mint 400 féle növényi részre, gyógynövényre vonatkozóan találhatók adatok, többek között a hatóanyagokra, a várható hatásokra, az indikációkra, az ellenjavallatokra és az egyes gyógynövényekből előállított kivonatokkal végzett állat- és humán kísérletek eredményeire vonatkozóan. Az e forrásokban található, tudományos bizonyítékokon alapuló adatok a gyógynövénykivonatokat és hatóanyagokat tartalmazó gyógyszer, gyógytermék és étrendkiegészítő készítmények engedélyeztetésével foglalkozó szakemberek mellett a termékfejlesztéssel foglalkozó szakembereknek, a gyógynövényismeret és a fitoterápia oktatóinak, illetve a gyakorló gyógyszerészeknek is segítséget adhatnak a mindennapi munkához  és egy-egy felvetődő szakmai kérdés megválaszolásához.


Étrendkiegészítők, növényi gyógyszerek és gyógytermékek


A hazánkban forgalomban lévő gyógynövény hatóanyagot, kivonatot és ezek kombinációit tartalmazó vény- és nem vényköteles gyógyszerek, gyógytermékek és étrendkiegészítők száma meghaladja a 6000-et, ebből a gyógyszerként és gyógytermékként nyilvántartott készítmények száma kb. 400-ra tehető.Fontos megjegyezni azt, hogy az étrendkiegészítő készítmények esetében ellentétben a növényi gyógyszerekkel és gyógytermékekkel, a vonatkozó jogszabály nem ad lehetőséget terápiás ajánlásoknak a termékeken való feltüntetésére és ilyen jellegű reklámok megjelentetésére, továbbá azt, hogy 2011 tavaszán megszűnik a gyógytermék kategória. Ez utóbbi termékek gyártói lehetőséget kapnak arra, hogy termékeiket hagyományos növényi gyógyszerré minősítsék át. Amennyiben ezt nem vállalják, úgy termékeiket étrendkiegészítőként tovább forgalmazhatják, azonban már csak terápiás ajánlások nélkül.

Adatbázisunk célja az, hogy a hazánkban önmagukban, teakeverékek formájában vagy különféle termékekben feldolgozásra kerülő fontosabb, vadon előforduló, termeszthető vagy importált gyógynövényekről adjon tömör, monográfikus leírást színes növényképek segítségével. Az ismertetésre kerülő gyógynövények száma meghaladja a 200-at.Dr. Babulka Péter
Tárnics Bt.

www.tarnics.hu

Tovább a gyógynövénykeresőre

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!