A pattanásos bőr

2006-10-08 09:00:00    

A faggyúmirigyek termelte zsírsavak a testhőmérsékleten folyamatosan ürülnek a bőrfelszínre, és rendszeresen távoznak a faggyúmirigyek kamrácskáiból. A csökkent működésük következtében a faggyúcsapok a kivezető járatokba rekedhetnek, beszáradva lezárhatják a folyamatos kiürülés útját. A mitesszerek kezdetben csupán tűszúrásnyi pontoknak látszanak.

A faggyú állandó termelődésével apró göbcsékké növekednek, fertőződve pedig kisebb, gennyes hólyagcsák képében okoznak feszülő fájdalmat. A gyógyulást követően pedig hegek maradhatnak vissza az arcon vagy a test más bőrfelszínein. Az izzadságmirigyek kivezető csövecskéinek elzáródásai csupán apró, kölesnyi nagyságú kiboltosulásokat kelthetnek a szaruréteg alatt. A jelenségek semmiféle kellemetlenséggel nem járnak, csupán a gyógyuláskor viszketnek és lemezesen hámlanak.

A pattanásos bőr kialakulásának oka a szervezet működési hibái között keresendő, nem lehet csak a hormonális rendszer zavarára vagy az anyagcserezavarra, ápolatlanságra stb. fogni.

Mindig az egész embert és környezeti viszonyait megítélve kell megkeresni a tünetmentességhez vezető legegyszerűbb utat. A kóros elváltozás megjelenhet már a csecsemőkorban, de leggyakrabban a serdülőkor kezdetén és a serdülés időszakában halmozódik, az érett felnőttkorban már nem alakul ki. Azonban bizonyos betegségek, esetleg bizonyos gyógyszerek szedése kiválthatja pattanások megjelenését. A serdülő gyermekneknél az arc kozmetikai hibái, a kezdetben jelentéktelennek tűnő pattanások szülői ráhatás nélkül könnyen elhanyagolódnak, és ennek következtében elhatalmasodhatnak. Ezért fontos szülői feladat annak elérése, hogy a gyermek időben kezdje bőrét, arcát gondozni és rendszeresen ápolni. Kezdetben az otthoni kezelésekkel, az ajánlott gyógyászati készítményekkel, kozmetikumokkal végezze el az ápolást és a folyamatos kezelést. Ki kell választani és rendszeresen alkalmazni a megítélés szerinti jó készítményt. Az arcbőr szakszerű ápolását, annak módozatait a kozmetikustól tudja legjobban elsajátítani és otthon is alkalmazni a serdülő. Nem csak a kozmetikai ápolás, hanem a módszer elsajátítása is fontos.

Abban az esetben, ha a külső kezelések nem hozzák meg a kívánt hatást, akkor bőrgyógyász szakorvoshoz kell fordulni. A bőrgyógyászati kezelések az igen hatékony külső készítmények használata mellett belső gyógyszerek alkalmazását is szükségessé tehetik.

A teljes szervezet átvizsgálásával, labor- és egyéb vizsgálatokkal feltárható a probléma oka, lehetővé téve a legmegfelelőbb gyógyszerek kiválasztását. Nem szabad hagyni, hogy a pattanások helyén maradandó hegek képződjenek, hiszen a bőralja rétegeinek sérülése biztosan heget okoz. A kellő időben és folyamatosan ápolt bőr megőrzi bársonyos tapintatát, rugalmasságát, festékanyagát és szinte kifejezi viselőjének testi és lelki egyensúlyát, harmóniáját. A korszerű kozmetikai beavatkozások, kezelések, a számtalan szépítőszer, az időben elkezdett bőrgyógyászati kezelések biztosítékai lehetnek a fiatal arcbőr szépségének és egészségének.

dr. Major Endre
bőrgyógyász

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!