A HIV és az AIDS

2006-12-01 09:37:09    

A szerzett immunhiányos tünetegyüttes (Acquired Immune Deficiency Syndrome) tulajdonképpen nem betegség, hanem orvosi fogalom. A HIV fertőzés következtében kialakuló csökkent immunrendszeri működés következtében megjelenő úgynevezett opportunista betegségek, fertőzések és daganatos betegségek - ún. indikátor betegségek - és a laboratóriumi értékek alapján diagnosztizálják az AIDS stádiumát.

A HIV-vel való fertőződés

A HIV fertőzés úgy jöhet létre, ha szabad vírus vagy vírussal fertőzött sejt jut át egy fertőzött személy fertőző testnedvei révén egy másik személy - vér, ondó -vagy hüvelyváladék közvetítésével - közvetlenül a vér- vagy nyirokpályába. Ez történhet védekezés nélküli szexuális kapcsolat során, vagy fertőzött vér útján, valamint anyáról a gyermekére - a méhben, a szülés közben, illetve a szoptatás során is.


Az eddigi megfigyelések alapján a HIV-1-gyel való fertőzés/fertőződés esélyét több tényező is befolyásolhatja:

 • a vírus altípusa,
 • a vírus/provírus mennyisége a váladékban
 • a fertőzött állapota (a HIV betegség mely stádiumában van),
 • a fertőző váladék által szennyezett bőr-vagy nyálkahártya sérülései

A HIV-1-gyel való fertőződés valószínűségét növelő tényezők többek között:

 • Fertőzött vérrel vagy vérkészítménnyel történő vértranszfúzió
 • Az anya fertőzöttsége
 • Védekezés nélküli szexuális kapcsolattal
 • Nemi szervek gyulladása, menstruáció
 • Közös tű, fecskendő használata
 • Fertőző váladékkal szennyezett eszközzel okozott mélyre hatoló sérülés

A HIV - vírus

A HIV (Human Immunodeficiency Virus) az emberi immunhiányt okozó vírus. Az immunrendszert támadja, amely normál esetben megvédi a szervezetet a fertőzésektől.

A vírus egy bizonyos fajta fehérvérsejtet támad meg, amelynek neve CD4+ sejt. A vírus behatol a sejtbe, beilleszti saját génjeit a gazdasejt DNS-ébe, és így arra használja, hogy újabb vírusokat termeljen, amelyek megfertőzik a többi sejtet.

A CD4+ gazdasejtek végül meghalnak, bár a tudósok nem tudják, hogy pontosan miért és hogyan.

Ahogy a szervezet CD4+ sejtszáma csökken, az emberi test egyre kevésbé képes harcolni a betegségekkel. Végül a CD4+ sejtszám eléri azt a kritikus szintet, amelyet szerzett immunhiányos tünetegyüttesnek, vagyis AIDS-nek (Acquired Immune Deficiency Syndrome) nevezünk.

A HIV retrovírus, amely egy különleges vírusfajta. A retrovírusok felépítése egyszerűbb, mint a többi vírusé, a szervezetnek mégis nehezebb ellenük harcolni.

A retrovírusok beágyazzák génjeiket a megtámadott sejt DNS-ébe, tehát minden olyan további sejt, mely ebből a gazdasejtből alakul ki, fertőzött lesz.

A retrovírusok nagyobb hibaeséllyel másolják be génjeiket a célsejtbe. Figyelembe véve a HIV vírus magas replikációját, ez azt jelenti, hogy a vírus ugyanúgy mutálódik, ahogyan terjed.

Az a burok, amelyben a HIV vírusrészecske található, ugyanolyan összetételű, mint némelyik emberi sejt. Ez tovább nehezíti az immunrendszer feladatát, mivel sokkal bonyolultabb a vírus és az egészséges sejtek megkülönböztetése.

[forrás: bbc]

A HIV megtámadja a T4 limfocitákat, és a makrofágokat, melyek központi szerepet játszanak a szervezet védekező- rendszerében. Mivel a HIV fertőzés következtében a szervezet ellenálló képessége gyengül, olyan fertőzések és daganatok alakulhatnak ki, melyek az egyébként épp védekező-rendszerű embereknél nem, vagy ritkán fordulnak elő.

Az opportunista fertőzéseket vírusok, baktériumok, gombák és egysejtű élőlények  is okozhatják. Az immungyengeség következtében nem csak a külső "ellenségekkel" szemben csökken a szervezet ellenállása, hanem a kóros sejtburjánzások (daganatok) egyébként ritka fajtáival szemben is.

 

Elsődleges HIV betegség

A HIV-vel való fertőződést követően a sejtközi térben lévő vírusok száma meredeken emelkedni kezd. A fertőzést követő 2.-6. héten az esetek 53-93%-ban alakulnak ki tünetek. Mivel ezek nem csak a HIV fertőzéskor jelentkezhetnek, valamint egy-két hétig tartanak és maguktól megszűnnek, és néha a fertőzött észre sem veszi őket, ezért mint a HIV fertőzés diagnosztikai értékű tünetei nem használhatóak.
Klinikailag tünetmentes HIV- fertőzésA fertőződés után egy klinikailag tünetmentes HIV- fertőzési szakasz következik, mely a fertőzött személy szervezetétől, illetve a vírus tulajdonságaitól függően 6-8, de néha 10 évig is eltarthat. Annak ellenére, hogy megjelennek az ellenanyagok és a nyirokcsomókban lévő follikuláris dendritikus sejtek folyamatosan pusztítják a szabad vírusokat, a HIV folyamatosan rombolja a szervezet védekező rendszerét, hiszen örökítő anyaga beépült a célsejtekbe, és az új vírusok folyamatosan "termelődnek" és változnak. Mivel a fertőzöttség ezen szakaszában semmilyen tünet, vagy nem célzott laboratóriumi vizsgálat nem utal betegségre, a vírushordozó általában nem is sejti, hogy fertőzött és fertőző.

 

Tünetes HIV-fertőzés

A fertőzés ezen stádiumában jelennek meg azok az első tünetek, melyek hosszabb ideig fennállnak és a fertőzött (ha korábban nem szűrték ki) általában ekkor fordul orvoshoz panaszaival. A HIV- fertőzés ezen stádiuma átlagosan 2 - 3 évig tart.

A tünetek közül a leggyakoribbak a:

 • bőr és nyálkahártya elváltozások
 • hőemelkedés, láz, éjszakai izzadás
 • tartós hasmenés és fogyás
 • több testtájékra kiterjedő nyirokcsomó megnagyobbodás.


A kifejlett HIV- betegség, vagyis az AIDS

A HIV- fertőzöttet akkor tekintik AIDS- betegnek amikor megjelennek azok a "jelző" betegségek, melyek az immunrendszer súlyos károsodására utalnak vagy a CD4+ sejtek száma jelentősen csökken. Ezek nagy része már súlyosan veszélyezteti a beteg életét. Az AIDS stádiumban egyre gyakrabban megjelenő opportunista fertőzések és daganatok mellett közvetlenül a HIV okozta betegségek is megjelennek. Ilyenkor már az orvostudomány csak a gyógyszeres kezelés legmegfelelőbb összeállításával, fájdalom csillapításával és a beteg életminőségének viszonylagos javításával tud segíteni. Az AIDS áltagosan 1-2 évig tart.
Az AIDS kezelése
A HIV fertőzés megelőzésére még nincs megelőző védőoltás, illetve olyan kezelés sincs még az orvostudomány kezében, amellyel a sejtekben lévő provírus is elpusztítható.

A járvány kezdetén, az első AIDS betegek megjelenésekor az orvosok csak a megjelenő opportunista fertőzések ellen tudtak harcolni azon korábbi tapasztalatok alapján, melyeket egyéb okból csökkent immunműködésű betegek kezelése során szereztek.
A vírus felfedezése után megjelentek az első antiretrovirális készítmények, melyekkel a folyamatosan termelődő vírusok számát is korlátozni tudták. Egyre több gyógyszer jelent meg, melyek a vírus szaporodásának különböző szakaszait vették célba.
A forgalomba került gyógyszerek hatásainak mérésekor és alkalmazásukkor sok olyan körülmény játszik szerepet, amely a kutatóknak és a klinikusoknak is sok fejtörést okoz.

 

A HIV csak három úton terjed, illetve adható át:

 • fertőzött személlyel folytatott védekezés nélküli nemi közösüléssel,
 • fertőzött vérrel, illetve vérkészítmények útján,
 • fertőzött anyától a magzatra a születés előtt vagy a születéskor, illetve a szoptatás során.

Az AIDS- betegség a HIV- fertőzés végső stádiuma. Felnőtteknél átlagosan 8 - 10 év alatt alakul ki. A HIV fertőzött személy évekig egészségesnek látszik és egészségesnek érzi magát, ennek ellenére másnak átadhatja a vírust.

A HIV szexuális úton való terjedésének leghatékonyabb megelőzési módja a monogám párkapcsolat kialakítása, illetve a kockázat jelentősen csökkenthető a biztonságosabb szex szabályainak betartásával és az óvszer használatával.

 

Fontos tudni, hogy a HIV miként nem terjed!

Nem kapható meg a HIV fertőzés:
mindennapi munka vagy iskolai kapcsolat útján, kézfogással, vagy öleléssel.
Nem terjed:
élelmiszerrel, közös használatú evőeszközök útján, illetve cseppfertőzéssel.
Nem terjesztik:
a vérszívó rovarok, illetve háziállatok.

Ez azt jelenti, hogy a mindennapi társas kapcsolatok útján valófertőződés veszélye nem áll fenn! A HIV olyan vírus, amely életben maradni csak az emberi szervezeten belül képes!

[forrás: aidsinfo.hu]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!