Ép porccal ép mozgás

2006-12-22 09:00:00    

Az ízületi porc egészsége az ízületi mozgás előfeltétele. A leggyakoribb mozgásszervi betegség a chondropathia és az osteoarthrosis, hétköznapi nevén a porckopás, illetve az ízület degeneratív elváltozása.

Az ízületi porc egészsége az ízületi mozgás előfeltétele. A leggyakoribb mozgásszervi betegség a chondropathia és az osteoarthrosis, hétköznapi nevén a porckopás, illetve az ízület degeneratív elváltozása.

Leggyakrabban a nagy ízületekben, ezen belül a térdízületekben fordul elő. Ilyenkor a csontok felszínét borító sima porc vastagsága és teherbíró képessége csökken, mert a porcsejtek nem termelik a normális alapanyagokat. Az eredetileg sima felületű porcréteg bolyhosodik, ezután fölrepedezik, majd fölválik a csontos alapról. Végül a pusztuló porcból olyan káros, agresszív enzimek szabadulnak fel, melyek még az ép porcot, az ízületi belhártyát, az ízületi tokot és szalagokat, de még az ízület közeli izmokat is megtámadhatják és egy másodlagos károsodást hoznak bennük létre.

Előbb-utóbb az egész ízület deformálódik, degenerálódik, elhúzódó gyulladásos folyamatok alakulnak ki - ám ez a folyamat a végső pusztulás előtt megállítható. Ezt szolgálhatják a szájon át bevitt természetes porckivonatok.

A porcnak sem önálló keringése, sem önálló beidegzése nincs, így közvetlenül nem jelzi, hogy baj van, hogy forduljunk azonnal orvoshoz és kezdjünk el valamilyen terápiát. Ezért nekünk kell rendszeresen törődnünk szervezetünk kis és nagy ízületi felszíni porcaival. Ilyenkor itt is látszik, hogy mindig olcsóbb a megelőzés, mintha már megvan a baj és azt kell orvosolni.

A különböző ízületi porcképző, porcregeneráló készítmények alkalmazhatók prevencióként, megelőzésként, illetve - ha már károsodott az ízületi porcfelszín - terápiás céllal is. Milyen készítmények ajánlhatók elsősorban? Leginkább olyanok, amelyekben egyszerre jelen van a kondroitin- szulfát, valamint a glükózaminszulfát is, kellő terápiás mennyiségben. Ezek a porcregeneráció legfontosabb alapanyagai. Így nem kell két különféle tablettát szednünk ezután, ha korrekt porcregenerációt akarunk elérni. A másik fontos szempont, hogy a készítmény a legjobb minőségű, leghatékonyabb kondroitinszulfátot tartalmazza, mert ennek a legjobb a beépülési rátája a felszíni porcokban - ez elsősorban a cápaporckivonatban található meg.

A természetes porckivonat nemcsak arthrosisos beteg felnőtteknek ajánlott, hanem már az általános iskolás korban kezdődő ún. porcpuhulásos betegségekben is, amikor az iskolás gyermek térdfájdalmakra panaszkodik a legkisebb megerőltetés esetén, vagy iskolai tornát követően. Ezeket a panaszokat mindig komolyan kell venni! Ajánlható még különböző gerincfejlődési rendellenességek esetén is, mint pl. Scheuermann-betegségben szenvedőknek.

A porckivonatnak jelentősége van a nehéz fizikai munkát végző, ill. aktív sportot űző embereknél is - leginkább versenysportolóknál -, megelőzés céljából. A porcpuhulás az inaktív embereknél is gyakran előfordul, mert a porc táplálkozásához szükséges a rendszeres mozgás.

Ha azt nézzük, hogy a porc két alapvető elemét egy készítményben megkapjuk, lényegesen csökkenthetjük ezzel kiadásainkat is. Így az egyéb nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek fogyasztása is mérsékelhető, különösen idősebb betegeknél, s a kezelés önköltsége akár 50%- kal is kisebb lesz. Ajánlatos kúraszerűen szedni évente 2-3 alkalommal. Lehet étkezés előtt és alatt is bevenni, hogy a tabletta ne közvetlenül a gyomorban oldódjon. Mellékhatása minimális, néhány gyomor és bélrendszeri panaszt leszámítva nagyon jól tolerálható.

Dr. Pócs Alfréd
ortopéd-traumatológus szakorvos

Cikkajánló

Az erőt adó álom
2014-04-13 08:10:00
Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!