Horkolás

2007-01-08 15:45:43    

A horkolás nem rossz szokás és nem a szándékon múlik, hanem biológiai okai vannak. A horkolási zaj 300 Hz rezgésszámmal áramlik ki a tüdőből, megrezegteti a hangszalagokat és az ún. gégefő alatti teret, a garat-, orr- és szájüregeket, amelyek együttvéve alkotják a felső rezonátort. Az alsó rezonátor a hörgők és a tüdő.

A horkolás a légzőrendszer felső része időleges elzáródásának következménye, elsősorban a gátolt orrlégzés kísérőjelensége és a levegő útjának akadályoztatásával hozható összefüggésbe. Hanyatt fekve a lágyszájpad alsó része lebeg a garat hátsó fala és a nyelvgyök között. Ha a száj zárva van, a kilélegzett levegő a lágyszájpad mögül az orr felé áramlik, nyitott szájnál azonban a levegőmennyiség egy része a szájüregbe, a többi része pedig az orrgaratba tódul, s eközben a lágyszájpad rezgésbe jön. A súlyos horkolás vagy apnoe (légzésszünet) elvágja az oxigénszintet a véráramlatban, így megakadályozza a felébredést. Ez az állapot elernyeszti a száj izmait és blokkolja a levegő áramlását. Amikor az agy érzékeli az oxigénhiányt, a horkoló felébred és rendesen veszi továbbra a levegőt, míg újra vissza nem alszik. Ezek a szünetek akár százszor is megtörténhetnek egy óra alatt, melynek következtében csökken a szervezet és az agy oxigénellátása. A horkolás fölös élettani megterhelést jelent, és mind a horkoló, mind a hálótárs napi munkájára, teljesítményére kihatással van. A legújabb kutatások szerint a horkolás pszichológiai változásokat okoz az emberi testben, csökkenti a libidót, a szexuális vágyat. Az alváshiány és a depresszió szintén a horkolás következménye lehet.

Tippek horkolóknak:

Ne aludjon a hátán, csak oldalt úgy, hogy a feje magasabban van.
Kerülje az alkoholt, az altatót lefekvés előtt, és az antihisztaminok szedését alvás előtt, mert ezek kiszárítják az orrot és a torkot.
Fogyjon le, mert a zsírsejtek elzárják a levegő útját, és nagyobb turbulencia keletkezik.
Hagyja abba a dohányzást, mert a dohányzás irritálja és szűkíti a torokjáratot, fokozza a nyálkaképződést.

Átlag minden negyedik ember horkol, 60 év felett minden második. A Guiness rekordok könyvében szerepel Mell Switzer, ő a horkolórekorder a világon. A rekordtartó esetében 87,5 decibel hangosságot is elért a horkolási zaj, ami egy légkalapács zajával azonos. A fáma szerint hét szomszédját űzte el tíz év alatt. Az átlag horkolás 35 decibeles, ami egy jól beállított autó zaja, de nem ritka a 70 decibeles sem, ami egy teherautó zajának felel meg.

[Forrás: Galenus]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!