A "gyógyítható" prosztatarák

2007-01-12 10:48:32    

Egész Európában növekszik a prosztatarákos megbetegedések száma. A rosszindulatú daganat korai felismerése és kezelése viszont nagyságrendekkel megnöveli a férfiak túlélési esélyeit.

A prosztata rákos daganata dobogós helyen áll a férfiak mortalitását okozó rosszindulatú betegségek sorában. Minden tizedik rákos férfinek prosztatarákja van.

Magyarországon évente kb. ezer feletti - a prosztatarákra irányuló és a gyógyulást általában nagy százalékban biztosító - műtétnek kellene lennie. Ehelyett évente csupán pár száz ilyen operációra kerül sor. A betegek ugyanis olyan előrehaladott stádiumban kerülnek súlyos panaszokkal orvoshoz, amikor már kialakultak az ún. áttétek, és sebészeti beavatkozásra már nem, csupán a panaszok enyhítését elősegítő hormonális kezelésre van lehetőség. Mindazon túl, hogy ez az eljárás a férfiaknál szemmel látható nőies elváltozásokat idéz elő, az Egészségbiztosítási Pénztárnak személyenként havonta százezer forintba kerül a beteg élethosszig tartó kezelése.

Az időben felismert prosztatarákkal kapcsolatos műtéti eljárás esetében ez pár havi gyógyszerköltségre redukálódik. A magyar férfiak esetében a dülmirigyrákot 70-80 százalékban akkor mutatják ki, amikor már az áttétek is megjelentek. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában ez az arány nagyságrendekkel kisebb: ott csupán 20%-ra tehető az ilyen esetek száma. (1992-től az USA-ban kampányt indítottak annak érdekében, hogy az ötven év feletti férfiak vizsgáltassák meg magukat, nézessék meg, nincs-e rosszindulatú elváltozás a prosztatájukban. Az eredmények látványosan igazolták a felvilágosító munka eredményét. Férfiak ezrei győzték le a szervezetükben időben felismert daganatot. Ezért hazánkban is minden rendelkezésre álló eszközzel növelni kell a szervezett lakossági szűréseken való megjelenés arányát, el kell érni, hogy a leginkább veszélyeztetett korosztályok minél nagyobb arányban vegyenek, vehessenek részt a szűréseken. Az ötven év fölötti magyar férfiak szűrésének minél szélesebb körű megvalósítása ezrek életét menthetné meg!

Vizsgálati módszerek

A Prosztata Specifikus Antigén (PSA) diagnosztikai módszer (vérvizsgálat) alkalmazásával, rektális vizsgálattal és esetenkénti biopsziával már korai stádiumban is megállapítható a rákos elváltozás. A PSA olyan anyag, amit a normális és a rákos prosztatasejtek is termelnek. Az emelkedett PSA-szint korai jele lehet a prosztataráknak, de okozhatják húgyúti fertőzések, illetve a prosztata egyéb elváltozásai. Normális PSA-szint esetében is lehetséges a rákos sejtek jelenléte. Ezért végeznek komplex vizsgálatokat, és ha a prosztatarák alapos gyanúja merül fel, a dülmirigyből vett szövet analízise vezet biztos eredményre.

A betegségről szerzett legújabb tudományos ismeretek birtokában az urológusok kijelentik, hogy ha a prosztatában rákos sejtek jelenléte mutatható ki, ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a betegnek "kés alá kell feküdnie". Bizonyos esetekben, stádiumokban, típusoknál és panaszmentesség esetén elegendő ugyanis, ha az orvos és a beteg tud a problémáról. A továbbiakban pedig rendszeres ellenőrzések során állapítják meg, mikor van beavatkozásra szükség.

A prosztataműtétekkel kapcsolatban a férfiak számára valóban sokkoló tévhiteket is el kell oszlatniuk az orvosoknak, mert a dülmirigyen végzett operáció nem befolyásolja szükségszerűen a potenciát! A férfiaknak vagy volt már prosztataproblémájuk, vagy lesz. A rákszűréssel nagy valószínűséggel elkerülhető a férfiakat leggyakrabban sújtó halálos kór. Korai felismerés esetén 90 százalékos a tízéves túlélési arány szemben az előrehaladott esetekkel, ahol az ötéves túlélési esély nem éri el a 30 százalékot. Ezért az ötvenéves életkor felett akkor is végeztessenek a férfiak szűrést, akkor is menjenek el urológiai vizsgálatra, ha egyébként nincsenek panaszaik.

[Forrás: Magyar Urológusok Társasága]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!