Rák

2007-02-04 14:21:57    

Az élő szervezet állandóan megújul, az elhalt sejtek pótlódnak. Leggyorsabban a vérképző rendszer sejtjei képződnek újra. Naponta sejtek százezrei pusztulnak el és születnek meg. Az emberi szervezet több billió sejtből épül fel, nem csoda hát, hogy naponta mintegy 100-200 tumoros sejt képződik. Az emberi szervezet hihetetlenül kicsiny hibaszázalékkal dolgozik, de mégiscsak hibázik. Az immunrendszer a tumoros sejteket felismeri és elpusztítja. Jó esetben.

A tumor nem csak korunk betegsége, hanem egyidős az emberiséggel. Már az ősembernél is találtak csontrákot. Nem csak az emberek, hanem az állatok is megbetegedhetnek rákban, és az ő esetükben is gyakran halálos kimenetelű ez a betegség. Joggal várja el mindenki, hogy a természettudományok és az orvostudomány hihetetlen fejlődésével az összes rosszindulatú daganatos betegséget meg tudja gyógyítani. Sajnos ma még a daganatokról viszonylag keveset tudunk, és csak az időben felismerteket vagyunk képesek tökéletesen meggyógyítani. A tumor (daganat) a szó szoros értelmében térfogat-megnagyobbodást jelent. A gyulladás által létrejött megnagyobbodás is tumor, a szó szűkebb értelmében azonban, ha a tumor kifejezést használjuk, mindig daganatos megbetegedést értünk alatta.

A rosszindulatú daganat lényege, hogy sejtburjánzás, úgynevezett neoplazma jön létre. Ez olyan szövetszaporulat, amely nem követi az egészséges szervezet sejtjeinek növekedését és szaporodási szabályait. Így kóros sejthalmaz jön létre, amely bizonyos nagyság elérése után kifekélyesedik és szétesik. A daganat a szervezet maradandóan megváltozott sejtjeiből felépülő kóros szövetburjánzás, amelynek növekedése a kiváltó ok megszűnése után is, állandóan, a gazdaszervezet haláláig folytatódik. A tudomány mai állása szerint ennek feltehetően egy információzavar az oka: az immunrendszer nem tudja felismerni a kóros sejteket, és ezért nem tud ellenük védekezni. A daganat kialakulásában fontos szerepet játszik a szervezet ellenálló képességének csökkenése, a különböző vegyi és fizikai ártalmak, amelyeket főleg a környezetszennyezés, a kemikáliák túlzott használata okoz. A daganatos megbetegedéseket három nagy csoportra oszthatjuk: úgymint jó- és rosszindulatúakra és félig rosszindulatúakra.

A jóindulatú daganatok rendkívül lassan növekednek, eltávolítás után nem újulnak ki, és sohasem adnak áttétet.
A félig rosszindulatú daganat eltávolítása után kiújulhat, de áttétet nem ad, s vannak olyan alapjában jóindulatú daganatok is, amelyek adnak ugyan áttétet, de igen lassan fejlődnek.
Rosszindulatú daganatoknak nevezzük azokat, amelyeket ha nem távolítanak el időben, előbb vagy utóbb a beteg halálához vezetnek.

Természetesen ez az osztályozás - mint minden hasonló - sok hibát rejt, mert a határok nem élesek. Léteznek olyan félig rosszindulatú daganatok is, amelyek eleinte jóindulatúak, a későbbiek során azonban rosszindulatúakká válnak. A jóindulatú daganat csak akkor okozhat halált, ha sohasem távolítják el, mert életfontosságú szervet vagy szerveket nyom, mely által azok működésképtelenné válnak.

A rosszindulatú daganat még eltávolítás után is újra megjelenhet (recidivál) és - a vér és a nyirok közvetítésével zajló szóródás útján - áttétet ad. Ennek sejtjeiben a túlságosan gyors osztódás következtében atípusos sejtek alakulnak ki. Ezek a sejtek különböző utakon eljuthatnak a szervezet legkülönbözőbb helyeire, ott megtapadnak, növekednek, és létrejön az áttét. Az áttétek a véráram és a nyirokkeringés útján a szervezet legtávolabbi részeibe is eljutnak. Az először kialakuló daganatot nevezzük elsődleges (primer) daganatnak, míg a következményes daganatot másodlagos daganatnak. A tumor kialakulásáról számtalan elmélet született már, és születik napjainkban is. Amennyiben a kialakulását pontosan ismernénk, úgy a gyógyítása már ma is megoldott lenne.

dr. Benkő András

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!