A bütyök

2007-03-03 09:00:00    

Elsősorban idősebbeknek, de olykor fiataloknak is jelentős problémát okoz a lábukon jelentkező bütyök. Esztétikai gond, ám ami ennél is fontosabb: gyakran fáj és cipőviselési problémát okoz.

Fiataloknál

A fiatalkori bütyök rendszerint örökletes. Normális esetben az aránylag hosszú lábközépcsontok majdnem teljesen párhuzamosak, csak minimálisan térnek szét legyező alakban. A korán jelentkező bütyök alapja a nagylábujjhoz vezető lábközépcsont rossz irányú fejlődése. Az első lábközépcsont befelé elgörbülve áll, és emiatt a láb már korán lényegesen szélesebb, mint egy ép láb. Emellett a nagylábujj oldalirányba elgörbülve próbálja korrigálni az eltérést.

A szélesebb láb miatt ezek a betegek igazából csak a kényelmes, sportos cipőket szeretik, amelyek nem nyomják az első lábközépcsont fejét - tulajdonképpen a bütyköt. Szűkebb, alkalmi jellegű cipő a csont és a felette lévő nyálkatömlő gyulladását, megvastagodását, csonthártyaizgalmat és fájdalmat vált ki. A nyálkatömlő hosszan fennálló gyulladása az alatta lévő csonthártyát izgatja, és az erre csonttermeléssel reagál. Ez még tovább rontja a helyzetet, mert a láb egyre szélesebb, egyre érzékenyebb lesz. Emellett rendszerint a nagylábujj görbülése is fokozódik, melynek oka rendszerint a lúdtalp.

Idősebbeknél

Idősebb betegeknél a fenti folyamat másképp zajlik. Fiatal korban, amíg az izmok megfelelően tudják tartani a láb boltozatait, a lábon lényeges deformálódás, kiszélesedés nem lesz. Az életkor előrehaladtával az izmok gyengülnek, és a korábban jól tartó szalagok is veszítenek feszességükből. Ez rendszerint együtt jár a hossz- és harántboltozat lesüllyedésével. A láb szélesebbé válik, annak ellenére, hogy a lábközépcsont állása valamikor jó volt.

Emellett a cipőviselésnek is komoly szerepe van a bütyök kialakulásában, mivel az aránylag szűk cipők az öregujjat állandóan oldalra nyomott helyzetben tartják. Ez egy idő után fixálódik, és ilyenkor már a cipő nyomása nélkül is görbe marad a nagyujj.

Nem könnyű kezelni

A bütyök kialakulásának megelőzése a veleszületett típusnál nem nagyon lehetséges, mivel annak mechanikai oka van. A folyamatot lehet lassítani, néha megállítani. Ebben főszerep jut a lúdtalp kezelésének. Ez gyerek- és fiatalkorban elsősorban a boltozatokat tartó izmok megerősítését jelenti, vagyis rendszeres lábtornát (a láb külső élén járás, lábujjhegyen járás és apróbb tárgyak lábujjal való összeszedése stb.). Ha ez nem elég, lúdtalpbetéttel lehet a boltozatokat korrigálni.

Ugyanez érvényes az idősebb korban kialakuló bütykökre is. Ha azonban a bütyök már kialakult és sok panaszt okoz, más megoldást kell keresni. Az ortopéd cipő elöl legyen széles, hogy ne nyomja a fájdalmas csontkinövést, és további nagylábujjgörbülést se okozzon. A cipőben lévő beépített betét is segít a deformitás fokozódásának megakadályozásában.

Néha műteni kell

A betegek egy része - főleg a fiatal - ezt nem mindig tudja elfogadni, elsősorban esztétikai okok miatt (strandon nem lehet ortopéd cipőben járni). Ezekben az esetekben felmerül az elváltozás műtéti korrekciója. Ennek két fő típusa van.

Fiatalabbaknál a csontkinövés levésése, a lábközépcsont tengelyének visszaigazítása és a nagylábujj korrekciós helyzetét biztosító ínáthelyezések adnak jó eredményt. A műtét hátránya, hogy az utókezelése elég hosszadalmas, 6-8 hét, de ideális esetben hosszú távra megoldja a problémát.

Idősebb betegeknél, ahol a deformitás mellett rendszerint a lábközépcsont és a nagyujj közötti ízületben előrehaladott kopás is kialakul, a lábközépcsont kinövésének levésését a nagylábujj alapperce egy részének eltávolításával kombinálják. Ezzel egy új ízületet alakítanak ki, mivel az ízület a csonteltávolítás miatt meglazul, és lehetségessé válik a korrekció.

dr. Kállay Miklós
ortopéd sebész

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!