Intim helyek ékszerei (1. rész)

0
2100

Testékszerek a nemi szerveken: izgató vagy inkább elborzasztó? Akármi is a véleményünk róla, a jelenség nagyon is létezik, egyre népszerűbb a férfiak és a nők közt egyaránt. Talán mindannyian ismerünk olyan embereket, akik viselnek testékszert valamilyen intim testtájukon, csak éppen nem volt még alkalmunk meglátni rajtuk…

Egyetlen pillantással felismerhető, ha valaki karikát hord az orrában vagy valamilyen ékszert a szemöldökén, de az intim piercing (testékszer) megtalálásához már nagyon közelről kell ismernünk a másikat. (Hacsak nincs nálunk fémdetektor) Ki tudja, mi rejtőzködik annak a munkatársunknak a fehérneműje alatt, akivel a munkahelyünkön flörtölgetünk? Vagy mi a helyzet a háziúrral, netán a postással?

Hogy kerültek ránk az intim ékszerek?

A nemi szerveken viselt testékszerek valószínűleg régóta használatosak az emberi társadalomban, bár a dolog kezdete a mítoszok ködébe vész. A férfiak intim ékszereiről csak néhány borneói törzs esetében van tudomásunk. Ők a hímvessző fejébe ültettek be csontdarabokat. Ugyancsak nyomára akadhatunk a jelenségnek a Káma Szútrában is. Ebben a régi szanszkrit műben, amely, mint közismert, megszabta a szerelem és érzékiség szabályait a hindu társadalom számára, szó van olyan férfiakról, akik ékszereket viselnek a péniszükön. Azoknak az elképzeléseknek azonban, hogy az afrikai, arab vagy görög kultúrában is előfordult ilyesmi, semmi alapjuk sincs. Ugyancsak kitalálás vagy legenda az is, hogy a rómaiak használták volna először a mellbimbóba helyezett gyűrűket, mégpedig a tóga rögzítésére.

Valójában az a helyzet, hogy a testékszer használata ugyan megtalálható sok kultúrkörben, az intim testrészeken való viselése viszont egy eléggé új és a nyugati világhoz kötődő szokás. Biztos, hogy vannak, akik nem értenek ezzel egyet, mert jobban szeretnék, ha egy „régi, világszerte elterjedt hagyomány” újrafelfedezéséről lenne szó. Kimutatható azonban, hogy a különféle intim testékszerek elnevezései, akármilyen egzotikusan hangozzanak is, az 1970-es években bukkantak fel az USA-ban és Európában.

Sokan vannak olyanok is, akik épp azért vonakodnak tudomásul venni ennek a divatnak a modern és nyugati eredetét, mert nem tetszik nekik ez a szokás, és szívesebben látnák, ha valami távolról importált, barbár dologról lenne szó, amit „csak távoli törzsek űznek” Mekkora tévedés!

Albert herceg intim gyűrűje

Európában már a XIX. században is viseltek ékszert nemi szervükön a férfiak és a nők egyaránt. A pénisz-piercing egyik elterjedt formája, a „Prince Albert”, azaz Albert herceg elnevezésű, valóban Viktória királynő férjéről kapta nevét. A legenda úgy tartja, hogy Albert herceg egy gyűrűt viselt férfiasságán, és azzal tartotta azt kordában – azaz így akadályozta meg az illetlen kidudorodást, ha szűk nadrágot viselt. Hogy ez igaz-e vagy sem, talán sohasem tudjuk meg, az viszont biztos, hogy a viktoriánus kor mégsem volt mindig és mindenben olyan prűd, mint ahogyan azt tartják róla.

A II. világháború után az intim piercing egyre elterjedtebb lett, de népszerűvé (hacsak bizonyos körökben is) a 70-es évek óta vált. Maga a piercing a punk-mozgalommal jött divatba, valamint a férfi homoszexuális és a szado-mazochista szubkultúrában terjedt el. Később azután utat tört a társadalom szélesebb rétegei felé is.

 

A folytatásban:

Milyen típusú piercinget hordanak a férfiak, s milyet a nők? És vajon mi köze van a testékszernek a szexhez?

 

Lehet veszélyes is a piercing?


Galenus