Fogyasszunk több zöldséget-gyümölcsöt!

2007-04-10 11:10:28    

Itt a tavasz: a megújulás és az égre törő nagy tervek időszaka. Pedig ami a táplálkozást illeti, kisebbnek tűnő változtatásokkal hamarabb teljesülhet mindaz, amit korábban egy radikális diétával sem sikerült elérni... Mi a titok? Sok a friss zöldség-gyümölcs - tegyünk belőlük többet az asztalunkra!

Kétségtelen, hogy jó közérzetünk nagyban függ egészséges táplálkozásunktól. Ennek pedig alapvető feltétele, hogy elegendő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk. Ha eddig nem is ment könnyen, vagy nem figyeltünk rá, ezentúl iktassuk be minden étkezéshez!

A jó megoldás

Frissesség, íz, zamat, egészség, változatosság - és megannyi pozitív fogalom, amely eszünkbe jut a különféle gyümölcsök és zöldségek hallatán. És akkor még nem esett szó azok tápértékéről...

A zöldségek és a gyümölcsök sok, szervezetünk számára elengedhetetlenül fontos, tápanyagot tartalmaznak: vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és nagy mennyiségű vizet is.

Mindezen tulajdonságaik miatt a szervezetnek nagy szüksége van rájuk - kicsiknél és nagyoknál egyaránt. Így vitalitásunk és jó közérzetünk megőrzése (visszanyerése) érdekében integrálnunk kell mindennapi táplálkozásunkba a gyümölcsöt és a zöldséget - akár nyersen, akár párolva, sütve vagy főzve.

A gyümölcs és zöldség csábítása

Az sem utolsó szempont, hogy zöldség/gyümölcs étkünk elkészítésében is örömünket leljük. Kellemes élményt jelenthet, ha rendszeresen ellátogatunk a közeli piacra, hogy élvezzük a gyümölcsök, zöldségek szín- és illatforgatagát. A friss gyümölcsök zamatos íze, a szezonális zöldségek markáns illata már-már kísért minket és arra késztet, hogy vásároljunk jó nagy mennyiséget és kóstoljunk meg minél többet a természet ezen ajándékaiból nap mint nap. Hagyjuk hát magunkat elcsábítani! Egész éven át nagy választékot nyújtanak, és minden "keveredés" megengedett, akár nyersen, akár valamilyen ételnek elkészítve fogyaszthatjuk őket - elég, ha hagyjuk szabadon szárnyalni a képzeletünket...

De akkor sem kell bűntudatot éreznünk, ha nem túlságosan rajongunk a zöldség-tisztításért vagy nagyon kevés az időnk - használjuk ki a konzerv- vagy a fagyasztott zöldségek előnyeit. Hiszen ezek is - különösen az utóbbi tartósítási forma - tartalmaznak bizonyos mennyiségben vitaminokat és ásványi anyagokat, ha nem is annyit, mint a friss. Ami viszont biztosan előnyükre írható, hogy a vegyesen, a legkülönfélébb összeállításban kapható, mélyhűtött zöldségekből sokféle kitűnő leves, ragu és egytálétel készíthető. Emellett rengeteg időt nyerhetünk felhasználásuk során, ha elkészítésükkor találékonyak vagyunk!

Magas tápérték: fogyasszuk őket minden étkezéshez!

A zöldségek, gyümölcsök nagyon kevés proteint tartalmaznak (lipidek nem találhatók bennük), ellenben, mint arról már szó volt, gazdagok rostokban, ásványi sókban és különböző vitaminokban. Vannak, melyek jótékony antioxidáns hatást fejtenek ki (lekötik a sejtben veszélyesen felszaporodó szabadgyököket). Ilyenek például a saláták, a zöldfőzelékek, száraz hüvelyesek és a gyümölcsök. Tanácsos bőven fogyasztani belőlük minden étkezéshez. Az említett nagyon alacsony protein-tartalom annyit jelent, hogy 100 grammonként kevesebb, mint fél gramm található meg bennük.

Fő tápértékük magas ásványi anyag- és vitamin-tartalmukban rejlik, ami nagyban hozzájárul az egészséges szervezet megfelelő állapotának fenntartásához.

Ami jelentős rosttartalmukat illeti....ezeket szervezetünk nem egykönnyen tudja megemészteni, de éppen ennek köszönhető jótékony hatásuk. Javítják a bélműködést (különösen a vastagbélét), jót tesznek a vér koleszterin-szintjének stb. A glucidok hiányoznak a zöldségekből, de bővelkednek benne a gyümölcsök, bár a savas gyümölcsök (mint például a déligyümölcsök) kevésbé gazdagon tartalmazzák. És a már említett magas víztartalmuk miatt a zöldségek és a gyümölcsök szervezetünk fontos hidratáló tényezői lehetnek.

Nyersen, párolva... minden formában

A zöldségek elkészítése nagyban befolyásolja tápanyag-tartalmuk megtartását, s ebből következően tápértéküket is. A sütés és főzés során veszítenek vitamin- és ásványianyag-tartalmukból a magas hőfok, fényhatás, oxidáció miatt, de például az áztatás sem tesz jót nekik. Azért a főtt-párolt zöldségeknek is legyen meg az állandó helyük étrendünkben, de rendszeresen fogyasszunk belőlük nyersen is. Ez utóbbi esetben vigyázzunk arra, hogy emésztéskor a zöldségek nem szívódnak fel olyan könnyen, mint főzött formában.

A gyümölcsök, zöldségek jótékony hatása természetesen nemcsak az elkészítési módtól, hanem a naponta belőlük elfogyasztott mennyiségtől is függ. Ajánlott és szükséges kb. 400 gramm naponta, bármely formában (nyers, főtt kompót, friss zöldség- vagy gyümölcslé) és minden étkezésnél, beleértve a reggelit is. Fogyasszunk tehát kellő mennyiségben, mindenféle gyümölcsöt és zöldséget! Meg fogjuk látni: közérzetünk, szervezetünk kedvező visszajelzései nyomán nem marad el a hatás...

Forrás: Galenus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!