Felelősek vagyunk a ráncainkért

2007-05-11 11:03:22    

Tíz évvel is öregebbnek nézhet ki az UV-sugaraktól és a dohányzástól károsodott bőr!

Tíz évvel is öregebbnek nézhet ki az UV-sugaraktól és a dohányzástól károsodott bőr. Apró ráncocskák, szarkalábak, bevésődött ráncok, petyhüdt, foltos bőr lehetnek a bőr öregedésének látható jelei.

Általában a hatvanévesek arcán már valamennyi elváltozás kisebb-nagyobb mértékben észlelhető. Az arcbőr öregedése és a tényleges életkor sokszor nem fedi egymást. Előfordulhat, hogy egy negyvenöt éves asszony bőre látszatra csak harmincasnak tűnik, s ugyanakkor arra is szép számmal akad példa, hogy egy negyvenes éveit taposót néznek hatvannak. A bőr leépülését ugyanis a hormonális változásokon túl az életmód, a környezeti hatások is erősen befolyásolják. A tapasztalatok szerint a dohányzás, a napsugarak és a kialvatlanság a bőr legnagyobb ellenségei.

A regeneráló, anti-aging krémek, a szemránckrémek iránt folyamatosan nagy az érdeklődés. A kozmetikai ipar high-tech laboratóriumaiban hatalmas erőkkel kutatják a bőr öregedését fékező új, programozható leadású hatóanyagokat. Az idő előtti ráncok megelőzéséhez azonban kevésnek bizonyulhatnak a kozmetikumok. Aki sokáig fiatalosan szeretne kinézni, annak fényvédelemre, vitamindús táplálkozásra, a méreganyagok (dohányzás, dohányfüst, adalékanyagok) tudatos kerülésére és kellő mennyiségű alvásra van szüksége.

UV-sugár és bőröregedés

A bőr gyorsuló öregedésének fő okaként jelölik meg az UV-sugarakat. A szoláriumcsövek hosszú hullámú UV-A-sugarai különösen mélyen hatolnak be a bőrbe és károsítják a rugalmas kötőszövetet.

A bőr típusát figyelembe vevő, szoktatáson alapuló, mértéktartó napozásnak és a kielégítő fényvédelemnek fontos szerepe van a ráncok megelőzésében. A készítményeknek mind az UV-B-, mind az UV-A-sugarakat ki kell szűrnie. A csomagoláson feltüntetett faktornak megfelelő fényvédelem csak a fényvédő szerek helyes használatától várható. A mennyiségen kívül arra is gondolni kell, hogy a megadott védőfaktor eléréséhez a készítményt legalább harminc perccel a napozás előtt fel kell kenni a bőrre. Egyedül a fizikai fényvédőanyag-alapú (cinkoxid, titándioxid) kozmetikumoktól várható azonnali hatás.

Az UV-sugarak hatására már a bőr pirossá válása előtt a sejtmagban a DNS-láncokban "csomók", úgynevezett dimerek keletkeznek. Minél erősebb az UV-dózis, annál több dimer keletkezik és annál nagyobb a bőr károsodása. Ha szaporodnak ezek a változások az örökítőanyagban, akkor a sejt megváltozhat. Az ember bőrének javítórendszerei túlterheltté válhatnak.

Még az új generációs, hatásos fényvédő enzimeket tartalmazó készítmények sem védenek az ésszerűtlen napozás káros hatásaitól.

A nikotin öregíti a bőrt

A dohányzás összeszűkíti a hajszálereket, s ezért kevesebb oxigén és tápanyag juthat el a sejtekhez. A bőr regenerációs képessége lényegesen lelassul, rugalmatlanná, sárgás-fakó színűvé és töredezetté válik. A károsodás mértéke attól is függ, hogy milyen hosszú ideig és mennyire intenzíven dohányzott, vagy most is dohányzik valaki. A cigarettafüstben lévő méreganyagok, hasonlóan az UV-sugárzáshoz, fokozzák az ún. mátrix-metalloproteinázok termelődését. Ezek az enzimek központi szerepet játszanak a kollagének leépülésében. A kollagénrostok pusztulása, vízmegtartó erejük csökkenése meggyorsítja a bőr öregedését. A fitoösztrogéneket tartalmazó, vérkeringést, anyagcserét fokozó kozmetikumok csupán némileg fékezik a kollagénrostok leépülését.

Antioxidánsokkal a szabad gyökök ellen

A bőr öregedését a szabad gyökök is gyorsítják. A nikotin, a különféle sugárzások - beleértve a napfényt -, a nehézfémek (ólom, kadmium), a levegőben lévő káros anyagok (ózon, benzol), a konzerváló anyagok, a rovarirtók mind-mind elősegítik a szabad gyökök képződését.

Ahhoz, hogy a bőrt az oxidáló stressztől megóvjuk, antioxidáns védőmechanizmusra van szükség. Első helyen állnak a C- és az E-, valamint az A-vitaminok. Ha kielégítő mennyiségben vannak jelen az étrendben és a kozmetikumokban, akkor segítségükkel valamennyire csökkenteni lehet a ráncképződést. A tudományos kutatások szerint a béta-karotin, a Q10 koenzim, a zöldtea-kivonat, a réz és a szelén is bizonyítottan védőhatással rendelkeznek.

A bőr öregedése nem csak a szabad gyökök mennyiségétől és a véredények, valamint a kötőszövet állapotától függ. Az ember lelkivilága is tükröződik a vonásokban. A harag, a gond, a kialvatlanság előbb-utóbb mélyebb ráncokat fest az arcra. Kikapcsolódást jelentő hobbival, kellemes emberi kapcsolatokkal, elegendő mennyiségű alvással hatásosan vehető fel a harc az öregítő vonásokkal szemben.

Markovics Vera
kozmetikus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!