Fakó, töredezett, zsíros, korpás, csomókban hulló...

2007-10-31 10:40:48    

Mit kell tennünk, hogy újra egészséges és szép legyen a hajunk?

Ápolatlan hajjal, előnytelen frizurával nem várhatjuk el, hogy jó benyomást keltsünk, bárkiben is. Nem mindenki örököl dús, lágyan omló hajzuhatagot, megfelelő táplálkozással és hajápolással azonban a vékony szálú, fakó hajzatba is élet költöztethető. A túl gyakori fejmosástól, a forró hajszárítóktól, a tűző napsugaraktól, a drasztikus fogyókúráktól viszont az egykor erős, rugalmas hajszálak is előbb-utóbb tönkremennek.

Hogyan kezeljük a száraz, fakó és töredezett hajszálakat?

  1. A hajszálak minősége, sértetlensége nem csak a frizura fésülhetősége miatt fontos. Ha úgy látjuk, hogy száraz, kezelhetetlen a hajunk, először a samponunkat ellenőrizzük. Amennyiben a flakonon található összetevők listáján nátrium-lauryl-szulfát nevű erélyes szárító hatású anyag szerepel, érdemes sampont váltani. A jó samponnak nem ismérve a jó habzás. Sőt! Minél habzóbb egy sampon, annál jobban szárít - viszont az már nem igaz, hogy jobban is tisztít. Hígítva használjuk a samponokat, s ne hagyjuk a habot sokáig a hajon. A mosóanyagot jó alaposan, de csak enyhén meleg vízzel, zuhannyal mossuk ki a hajszálak közül. Használjunk enyhén savanyú hajöblítőt (pl. 1 liter vízbe 1 kanál gyümölcsecetet), amely közömbösíti a kemény víz irritáló hatását.
  2. A gyógynövényforrázat javítja a haj szerkezetét, s a fejbőr állapotára is jó hatással van. Száraz hajra a búzavirágfőzet vagy a rózsavíz ajánlható.
  3. Jó időben hagyjuk a hajunkat magától megszáradni - persze nem a tűző napon -, a hajszárítót pedig csak az alacsonyabb fokozaton használjuk.
  4. A vegyi anyagok, a dauervíz, a festékek nagyon igénybe veszik a hajszálakat és a fejbőrt is. A hajmosás után pár csepp olívaolajat vagy szőlőmagolajat dörzsöljünk el a tenyerünkön és simítsuk el a még nedves hajunkon. Havonta legalább egyszer tápláló olajpakolásokkal regeneráljuk a hajszálakat és a fejbőrt. Régi bevált szernek számít az otthon is elkészíthető tojáspakolás. A hagyományos hajfestékek nagyon sok káros anyagot tartalmaznak, s nem csak a hajzatunkra jelentenek veszélyt, ezért tanácsos áttérni az ápoló hatású, növényi típusú (pl. henna) színezőkre. Száraz hajápolásánál hatásos anyagoknak számíthatnak még a panthenol, csalán és a körömvirág növényi kivonatok.

Mit tegyünk a zsíros hajjal?

  1. Túl gyakran ilyenkor se mossuk. A heti egy-két alkalom, normális viszonyok mellett, bőven elegendő!
  2. Feltétlenül ügyeljünk az étkezési szokásainkra, könnyen lehet, hogy ebben találjuk meg a zsírt termelő mirigyek túlzott működésének gyökerét. Lehet, hogy csökkentenünk kell a zsírosabb és a fehérjedús ételek (húsfélék, tejtermékek) fogyasztását.
  3. A csalán-, a kamilla-, a rozmaring-, a boróka-, a zsályakivonatokat tartalmazó hajpakolásoktól várható a fejbőr keringésének, valamint a zsíros állapotnak a normalizálása.

A korpásodás kezelhető?

Számos korpásodás elleni samponról azt állítják készítői, hogy hatékony ellenszerek, oldják a szarulerakódásokat, enyhítik a viszketést, amit a mikroorganizmusok okoznak, vagyis antibakteriális hatásúak. Ez azonban - enyhén szólva - túlzás. Ugyanis a samponok önmagukban nem sokat tehetnek a korpalemezkék ellen. Az viszont biztos, hogy a szárító samponok a fejbőrön elősegítik a zavaró plakkok kialakulását.

A súlyos esetekkel mindenképpen bőrgyógyászhoz vagy tapasztalt kozmetikushoz érdemes fordulni, akik célorientált módon, speciális szaruoldó (gyümölcssav, szalicilsav) és vérkeringést fokozó szerekkel (kapszaicin), illóolajokkal (rozmaring), softlézerrel fel tudják venni a harcot a kellemetlen betolakodókkal szemben. A kénes és gyógyvizes (pl. zsálya) pakolások, hajvizek a korpák biztos ellenszereinek számítanak.

Mi a teendő, ha hullik a hajunk?

A hajszálak, akár mint a bőrünk, lényegében belülről, a vérkeringés által épülnek. Intenzívebb hajhullás esetén tanácsos kivizsgáltatni magunkat.

Gyakran emésztési és felszívódási zavarok, fémmérgezés (pl. amalgám fogtömés, eltérő fémötvözetek a szájban), valamilyen összeférhetetlenség, allergia áll a probléma hátterében.

Biotin (H-vitamin) szedése általában előnyösen hat a haj növekedésére. Az ujjbegyekkel végzett fejbőrmasszázs, a keringésfokozó hajvizek a hajhagymák stimulálásában játszanak szerepet.

Markovics Vera
kozmetikus

A Patika Magazin közel 10 000 cikkével kíván önnek továbbra is kellemes és hasznos szórakozást a www.patikamagazin.hu portálján!

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!