A kialvatlanság depressziót okozhat

2008-01-03 12:10:38    

A krónikus álmatlanság szorongásos rendellenességet, vagy akár depressziót is okozhat, derül ki egy norvég kutatás eredményeiből.

A vizsgálat

A Sleep folyóiratban közzétett kutatás során a krónikus álmatlanság fogalmát, mint az egy hónapnál hosszabb ideje fennálló elalvási nehézséget, vagy az éjszaka folyamán a tartós alvás akadályozottságát vizsgálták.

A vizsgálatban megközelítőleg 25,000 felnőtt vett részt. A páciensek két kérdőívet töltöttek ki, melyekben alvási szokásaikról, depressziós, szorongásos tüneteikről, esetleges alvászavarokról kérdezték őket. Az első kérdőív az 1980-as évek közepén, a másik 11 évvel később készült.

Az eredmények

A kutatásban a későbbiek során csak azok vehettek részt, akik az első kérdőív kitöltésének időpontjában nem mutattak szorongásos, depressziós tüneteket. A 11 ével később felvett adatok arról tanúskodtak, hogy a depressziós és szorongásos tünetek nagyobb gyakorisággal jelentek meg az álmatlanságtól szenvedő pácienseknél.

A vizsgálat adatai alapján az álmatlanság kezelésével megelőzhető, hogy a betegeknél szorongásos tünetek jelenjenek meg. A kutatás eredményei egyúttal az álmatlanságtól szenvedő páciensek fokozott felülvizsgálatára hívják fel a figyelmet. Azt azonban a kutatást végző orvosok sem ellenőrizték, hogy az álmatlanság megszűnésével a szorongásos tünetek is rendeződnek-e.

Forrás: www.orvostkeresek.hu

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!