Hajápolás felsőfokon

2008-05-20 10:30:39    

"Régebben sokkal szebb volt a hajam..."

Egyre gyakrabban kétségbeesünk, mert elvesztette ragyogását, fakóvá, töredezetté vált a hajunk vagy érzékeny a fejbőrünk? A megfelelő hajápolás és a proteinben gazdag, változatos táplálkozás segíthet! Annak érdekében, hogy "haj-problémáinkat" könnyebben meg tudjuk oldani, 8 gyakori kérdésre igyekszünk az alábbiakban hasznos válaszokat adni.

1. "Úgy veszem észre, sok hajam hull ki fésülködéskor - mikor kell aggódnom?"

Naponta 50-100 hajszál elvesztése normálisnak mondható. Ezzel szemben egy ennél jelentősebb mértékű hajhullás, mely két hónapnál tovább tart, majd krónikussá válik (esetleg a fejtetőn fokozatos ritkulás is mutatkozik), komoly problémára utal. A stressztől, vashiánytól kezdve a hormonális változásokig, rendellenességig vagy fertőzésből eredő lázas állapotig az okok sokfélék lehetnek. Ilyenkor szakember tanácsa alapján, eseti kezelés válik szükségessé - magyarázzák a bőrgyógyászok -, de ha szezonális hajhullásról van szó, a folyamat speciális táplálkozási kúrával megállítható. A helyes étrendnek többek közt az is a szerepe, hogy visszaadja a hajhagymáknak az életerőt.

2. "A szép haj megőrzése érdekében milyen étrendet kövessek?"

Ahhoz, hogy jó állapotban tartsuk a hajunkat, változatos étrendet kell követnünk, mely többek közt gazdag állati eredetű proteinekben - tanácsolják a táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek. Ezek ugyanis kénes aminosavat tartalmaznak, és a keratin, a haj egyik fő összetevője képződéséhez elengedhetetlenek. Emiatt naponta tanácsos fogyasztani sovány szárnyas húst vagy halat, tojást.

A hajgyökerek jó oxigénellátása érdekében kiemelendők a magas vastartalmú élelmiszerek (a vörös húsok így nem mellőzhetők a heti étrendből).

A cink szintén nagyon hasznos, antioxidáns hatása miatt (halak, osztriga, tenger gyümölcsei tartalmazzák) és ne feledkezzünk meg a B-vitaminok csoportjáról sem, mely ideális a hajnövekedés elősegítése szempontjából (pld. a máj, baromfihús, élesztő bővelkedik benne).

A szép haj megtartásához szükséges tápanyagokat tartalmaznak még a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a lencse és más szárított hüvelyesek, a szója...

3. "A fejbőröm hiperérzékeny - hogyan enyhítsek rajta?"

Ha begyullad, vagy viszket a fejbőr, a haj pedig hamar zsírosodik, az gyakran valamilyen erős stresszhatásra vezethető vissza. Amennyiben pedig bizonyos méreganyagok miatt a fejbőr "befullad", szintén nagyon érzékennyé válhat - ezt okozhatják helytelen táplálkozási tényezők vagy külső agresszív hatások (környezeti szennyeződések, nem megfelelő hajápolás stb.). Ez esetben a nyugtató, enyhítő hatású termékek alkalmazása fontos, melyek egyúttal megtisztítják a fejbőrt, és elősegítik a méreganyagok távozását. A nagyobb eredményesség érdekében masszírozzuk a fejbőrt körkörös mozdulatokkal, enyhe nyomást gyakorolva rá, mielőtt besamponoznánk. Idegrendszeri eredetű érzékenység esetén - lehetőség szerint - tudatosan kerüljük, illetve előzzük meg a fokozott stresszel járó helyzeteket.

4. "Ha sűrűbben vágatom a hajam, gyorsabban fog nőni?"

A haj nem úgy reagál a "visszavágásra", mint a növény. A közhiedelemmel ellentétében nem lesz erősebb, és nem is nő gyorsabban vagy sűrűbben, ha gyakrabban vágják. Annyi azonban bizonyos, hogy ha egy jó minőségű ollóval időnként levágjuk a hajvégeket, azzal csak használunk vele hajkoronánknak.

5. "Zsíros a hajam: megmoshatom mindennap?"

Igen, de csak lágy, kifejezetten mindennapos használatra szolgáló samponnal. Az ilyen készítmények ugyanis nemcsak a hajat, hanem a fejbőrt is kímélik. Kivételes esetben, ha ezek a samponok mégsem lennének eléggé hatásosak, időnként váltsunk zsíros hajra való termékre, mely a faggyúmirigyek működését csökkentő hatóanyaggal rendelkezik. Ügyeljünk ennek gyakoriságára, mert az is igaz, hogy visszaüt a hatása, ha túl sűrűn és rendszeresen használjuk. Meg kell azt is jegyezni, hogy túl erős szálú hajkefét ne használjunk mindennap, mert az irritálhatja a fejbőrt, és esetleg fokozhatja a faggyú-termelődést.

6. "Száraz a hajam: naponta tegyek rá pakolást?"

A legjobb eredmény eléréséhez nem szükséges nagyon sűrűn speciális pakolást (hajmaszkot) alkalmazni, mert amikor a haj már "felvette" a tápanyagokat, a felesleg túlságosan hidratálja vagy "befullaszthatja" a hajat. A leghelyesebb, ha a használati utasításban foglaltakat betartjuk, és hetente egyszer-kétszer teszünk speciális pakolást a hajunkra, ha nagyon száraznak érezzük.

7. "Vékonyodik a hajam - ez a korral jár? Mit tehetek ellene?"

Kutatások adatai szerint 20 és 60 év között a hajszálak vastagsága (átmérője) 40-50%-kal csökken. Ez a "visszafejlődés" normális jelenség. Így, ha nem is tudjuk később, életkorunk előrehaladtával visszaállítani hajunk eredeti állapotát, szilárdabbá, kevésbé törékennyé tehetjük azt. Erre a célra használhatunk a haj "elöregedése" elleni terméket ugyanúgy, mint a bőrünk esetében, továbbá a haj tartását erősítő, a hajhagymák táplálását elősegítő szert is.

8. "Hamar fakul a festett hajam, hogyan őrizzem meg tovább eredetileg felvitt színét?"

Elsősorban a hajszálak jellegétől függ, hogy mennyi ideig tart a festék rajta, de természetesen a hajfesték minőségétől is . A korai fakulás gondos hajápolással is elkerülhető: használjunk festett hajra való sampont, majd tegyünk fel speciális pakolást. Emellett óvjuk hajunkat a tűző naptól - ha hosszabb ideig vagyunk kint a szabadban, mindig tegyünk fel rá vászonsapkát, könnyű kalapot.

Forrás: Galenus

Kapcsolódó cikkek

A kopaszodás
2003-04-19 10:00:00
Haj, haj
2004-03-27 10:00:00
Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!