Mely időszakokban alakulhat ki leginkább az inkontinencia?

2008-06-18 14:00:17    

Egy alapos kivizsgálás után eldönthető, hogy milyen módon gyógyítható az inkontinencia. A nőknél a két leggyakoribb fajtája: a stresszinkontinencia – amikor például erőlködésre, nevetéskor vagy tüsszentéskor folyik el vizelet, a másik gyakori formája a hirtelen erős vizelési inger fellépésekor meginduló vizelet. Létezik ennek a kettőnek a kombinációja is.

A nők életében több időszak lehet „veszélyes” az inkontinencia jelentkezésével kapcsolatban. Az egyik a terhesség, a szülés, ill. a szülés utáni időszak, amikor a medencefenék és a gát regenerációja nem tökéletes. Közvetlenül a szülést követő napon a nők mintegy 30%-ának valamilyen vizelet-visszatartási panasza van. Az esetek 2/3-a rövid időn belül spontán meggyógyul, míg 1/3-a nem, és így pót-medencetornára (intimtorna) szorulnak. Az ún. intimtornát a szülés után 6 héttel kell elkezdeni ahhoz, hogy megfelelő eredményt érjenek el.

A másik időszak a változás kora, amikor a hormonműködés megszűnik. Ilyenkor az ösztrogénhiány miatt a szövetek sorvadnak, a nyálkahártya elvékonyodik, és a húgycső-nyálkahártya párnázottsága megszűnik. Ha ez lelapul vagy elsorvad, akkor a vizelet kis erőlködésre is elszivároghat. Az esetek többségében hormonpótlással a vizelet vesztése is megszüntethető.

Harmadik előfordulása kismedencei műtétek után következik be, amikor a nők egy részénél a már korábban meglévő rejtett inkontinencia valódi inkontinenciává alakul át. A stresszinkontinencia gyógyítása manapság már nem csak műtéti úton történhet, Magyarországon még csak kevés helyen, de külföldön már rutinszerűen tartanak gát- és medencetornát. A már kivizsgált nők számára egyre inkább előtérbe kerül a gyógyszeres vagy hormonpótló kezelés mellett, mivel az intimtorna nem jár élettani mellékhatással, olcsó és ambulanter módon is elvégezhető.

[forrás: Galenus]

Kapcsolódó cikkek:

Amit egy nőnek tudnia kell - I. rész.
Amit egy nőnek tudnia kell - II. rész.
Amit egy nőnek tudnia kell - III. rész.
Amit egy nőnek tudnia kell - IV. rész.
Amit egy nőnek tudnia kell - V. rész.

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!