Zsírosodik a haja?

2008-06-20 09:29:22    

Praktikák a zsíros haj ápolására

A haj zsírossága nem betegség, legfeljebb kozmetikai probléma, hajunknak ugyanis bizonyos mennyiségű zsírra szüksége van. A többéves élettartalma alatt a hajszál számtalan roncsoló külső hatásnak van kitéve, és egyik védelmi vonala a hajhagymák felett elhelyezkedő faggyúmirigyek által termelt zsírréteg.

Némelyeknél azonban túl sok zsír termelődik, ennek következtében a hajszálakra is túl sok rakódik le, amelyek egy kanóchoz hasonlóan magukba szívják azt, és a haj nehézzé, zsíros tapintásúvá válik, a frizura hamar elveszti tartását. A zsíros haj ráadásul még gyorsabban is piszkolódik, ugyanis magához vonzza a levegőben lévő port és egyéb szennyeződéseket.

A zsíros haj ellen többféle módszerrel is lehet küzdeni. Az egyik legegyszerűbb és legtermészetesebb a rövidre vágott frizura, amely nem tapad olyan szorosan a fejbőrhöz, így a hajszálak sem tudják annyira megszívni magukat zsírral, mint hosszabb haj esetén.

Tippek, tanácsok, praktikák

A tartós hullám is jó a zsíros hajnak, mert a készítésekor alkalmazott kémiai kezelés a – mint ahogy a haj szerkezetét is kiszárítja - a fejbőrt is szárazzá teszi egy időre. Azonban ezt a terápiát nem célszerű túl gyakran alkalmazni, mert a hajszálakat nagyon megviseli. Csak akkor érdemes próbálkozni vele, ha a haj valóban egészséges, előzőleg nem károsodott.

A legáltalánosabb megoldás a gyakori hajmosás. Akár naponta megmoshatjuk a hajunkat, csak arra kell ügyelni, hogy enyhe, és a hajtípusunknak megfelelő sampont válasszunk, amely nem izgatja a fejbőrt, ellenkező esetben fokozott faggyútermelésre késztethetjük a mirigyeket.

Általában a hajtövek festése is jót tesz a fejbőrnek – egy ideig csökkentve annak zsírosodását.

Lehetőleg ne szárítsa hajszárítóval haját, hanem hagyja, hogy az a szoba levegőjén magától száradjon – a hajszárító forró levegője serkenti a faggyúmirigyek működését. Ugyanígy csak langyos vízzel mosson hajat, és a nagy dörzsöléseket is felejtse el – hetente egyszer bőven elég az alapos fejmosás, egyébként elegendő a hígított samponos gyengéd öblítés, és az azt követő hajápolás.

A balzsamtól kímélje meg fejbőrét. Nagymértékben hozzájárul a zsírosodáshoz. Szigorúan a hajtöveket kihagyva balzsamozza a hajat.

Szárító hatású, ha egy citrom levét kicsavarjuk, azt egy liter vízzel elkeverjük, s ezzel a hajat leöblítjük, illetve azt a fejbőrbe dörzsöljük. Ezáltal megakadályozható a haj zsírosodása, - a faggyú kiválasztása. (Vigyázat! A –gyári citromlé– nem jó. A keveréket pedig célszerű használat előtt leszűrni, hogy apró gyümölcsdarabkák ne ragadjanak hajunkba!)

A –zsíros hajra– samponok nagy mennyiségben tartalmaznak mosószert, mely alaposan megtisztítja a fejbőrt a zsírrétegtől. Ám ezeknek a samponoknak a túl gyakori vagy túladagolt használat kiszáríthatja a fejbőrt, és ingerli a faggyúmirigyeket a túlzott működésre. Használjon –gyakori hajmosáshoz– ajánlott sampont, vagy csalánsampont, utána pedig zsírosodás elleni hajszeszt.

Az - elektromos kávédarálóban otthon – megőrölt nősziromgyökér kiváló száraz samponként használható. A por felszívja a zsírokat, és a szagokat. A száraz –samponos– kezelés után alaposan keféljük ki a hajunkat!

Forrás: Galenus

Kapcsolódó cikkek

Hajápolás felsőfokon
2008-05-20 10:30:39
Haj, haj
2004-03-27 10:00:00
Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!