Klasszikus körömápolás

2008-07-09 10:12:37    

A selymes fényű, sima, ívelt formájú, ápolt köröm festés nélkül is dísze a kéznek...

...Ám, mert körmeink folyamatosan növekednek, foglalkozni kell velük. Szánjunk ezért rá hetente legalább egyszer elegendő időt.

A manikűrözésnél érdemes betartani a helyes sorrendet:

  • Körömkefével alaposan mossuk meg a kezünket. Mivel a körömágy a hegyes szerszámoktól könnyen megsérülhet és elfertőződhet, érdemes a használandó eszközöket is fertőtleníteni, de legalább alkoholos vattával áttörölni.

  • Ollóval vagy reszelővel alakítsuk ki a körmök megfelelő hosszát, formáját. A körömvágó olló legyen éles, a reszeléshez pedig finom szemcsézetű reszelőt használjunk. A körmök hosszúságánál legyünk figyelemmel körmeink adottságára és az általunk végzett munkára. Az egészségügyben, az élelmiszerüzletekben dolgozók már csak higiéniai okokból se növesszenek hosszú körmöket.
  • A körömágy bőrét puhítsuk fel 2-5 percig kézfürdővel, vagy óvatosan toljuk vissza a körömről speciális krémmel és csont- vagy műanyag lapocskával. Vigyázzunk arra, hogy ne sérüljön meg a körömágy. Csak a feleslegesen fityegő bőrt szabad kivágni körömollóval. Fontos, hogy a bőrnyíró olló jó éles legyen, ellenkező esetben könnyen beszakadhat, begyulladhat a bőr.
  • A körmöket polírozóval fényesre polírozhatjuk, s ilyenkor a körömlemezen lévő finom barázdákat is enyhíthetjük. Az egyenetlenségeket alaplakkal is korrigálni lehet.
  • Zsíros krémet vagy speciális körömápoló olajat masszírozzunk körkörös mozdulattal a körmökbe úgy, hogy közben a hüvelykujjunkkal óvatosan nyomkodjuk vissza a körömágy bőrét is. Akiknek túlságosan kicsik a körmeik, s a körömágy félholdja sem látható, azoknak érdemes ezt a műveletet naponta megismételni. Ily módon a cuticula (körömágy) kivágása nélkül is megnyújthatjuk a köröm formáját.

Mi a teendő, ha könnyen töredezik a körmünk?

Lehet, hogy túl sok vegyi anyaggal érintkezünk nap mint nap. A szappanok, mosó- és mosogatószerek elvékonyíthatják a körmöt. Kerüljük az agresszív tisztítószerek használatát, s kézkímélő készítményeket használjunk. Próbáljuk meg a házimunkát kesztyűben elvégezni (a vizes munkákat pamutbéléses gumikesztyűben, a portörlést pamutkesztyűben).

Előfordulhat, hogy vitaminhiány vagy a pajzsmirigy alulműködése áll a probléma hátterében. Együnk nagyobb mennyiségben vitaminokat tartalmazó zöldséget, gyümölcsöt, olajos magvakat. Ellenőrizzük, hogy elegendő biotint (H-vitamin) tartalmazó étel szerepel-e az étlapunkon. Biotin van például a tojássárgájában, a mogyoróban, a dióban és a májban. A rétegesen szétváló köröm esetében A-vitamin-fogyasztásunkat is vegyük górcső alá.

Mi a teendő, ha hosszanti repedések láthatók a körmökön?

A hosszanti repedéseket sokan a fehérjék lebontásához szükséges enzimek hiányával is magyarázzák. Fogyasszunk fügét, papáját, ananászt.

Ha az elővigyázatosság vagy az ápolás ellenére sem javul körmeink állapota, jobban tesszük, ha orvoshoz fordulunk. A köröm festése, építése, díszítése, akárcsak a smink, a dekoratív kozmetikához tartozik. Az utóbbi időben túlzottan hangsúlyossá vált ez a terület, pedig az agyondíszített, abnormálisan hosszú műkörmök gyakran visszatetsző látványt nyújtanak, és vélhetően pont az ellenkező hatást váltják ki a környezetből, mint amit a viselője elérni vágyik. A jó minőségű körömlakk alkalmanként nem árt a körmöknek, sőt bizonyos mértékű védelmet is jelent a vékony szaruképletek számára. A rendszeres lakkozástól, acetonos tisztítástól azonban kiszáradhatnak és törékennyé válhatnak a körmök. Ezért tanácsos időként szünetet tartani s egyben a fent ismertetett ápolókúrát elvégezni. A lakkozás megkezdése előtt szappanos mosdással kell zsírtalanítani, majd teljesen szárazra törölni a körmök felületét. Alkoholt vagy acetont ne használjunk, mert kiszárítják a körömlemezt. Közvetlenül fürdés után nem tanácsos lakkozni, ugyanis a köröm vizet szív magába, s a még nedves felszínről a lakk könnyen lepattogzik. A színes lakk felkenése előtt vonjuk be a körmöket vékonyan alaplakkal. Majd két rétegben vigyük fel rá a fedőlakkot. A köröm szabad széleit is kenjük be, ezzel megakadályozhatjuk, hogy a lakk idő előtt lepattogjon. A különféle körömproblémákra, deformitásokra (pl. lerágott körmök) megoldást jelenthetnek a szolid kinézetű műkörmök.

Markovics Vera
kozmetikus

Kapcsolódó cikkek

Körömbetegségek
2003-01-13 10:07:33
A szép köröm titkai
2003-06-11 14:34:00
Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!