Sárguló falevelek, őszi séták, gombaszedés

2008-09-22 09:39:47    

Az ősz a gombamérgezések szezonja is.

Az étrendünket gazdagító gombás ételek mindig is a konyhák remekművei közé tartoztak. Az erdei sétáink alkalmával begyűjtött vagy a piacok bejárata előtt vásárolt ellenőrizetlen gombákból készített fejedelmi lakomákból, ha nem vigyázunk, utolsó vacsora is lehet...

Miért romlik meg olyan gyorsan a gomba?

A gombáknak nagyon magas a víz- és fehérjetartalmuk. Ez kitűnő táptalaj a méreganyag-termelő baktériumok számára. Ez a magyarázata annak, hogy a belőlük készített ételek aránylag gyorsan megromlanak. Ebben az esetben nem gombamérgezésről, hanem egyszerű ételmérgezésről van szó.

Nagyon fontos tehát, hogy mindig friss gombát használjunk fel, abból készített ételt ne tároljuk meleg, langyos helyen és ne tegyük el másnapra még hűtve sem.

Néhány ehető gombafaj az arra érzékeny embereknek még akkor is okozhat gyomor-bél panaszokat, emésztési zavarokat, ha az ételt frissen fogyasztják. A gombafehérjékkel szembeni allergiás reakció sem ritka. A túlérzékenységgel kapcsolatos rosszullét enyhe lefolyású hányás, csalánkiütés formájában jelentkezik.

Gombamérgezés

A gombafogyasztással kapcsolatosan a legnagyobb veszélyt a gombamérgezés jelenti. Hazánkban minden esztendőben egyre több gombamérgezést regisztrálnak. Ez különösen igaz az esős, nedves nyarakra és a melegebb őszi napokra. Napjainkra a mérgezések forrása a saját szedésű gomba és az ezzel kapcsolatos könnyelműség és tudatlanság.

Sajnos sok gombaszedő ember körében él téves hiedelem a gombákkal kapcsolatban. Néhányan úgy gondolják, hogy mérgező a gomba, ha ezüstkanállal főzve a kanál színét feketére, a rizs levét pedig vörösre változtatja. Sokan úgy vélik, hogy a főzés, a szárítás és a sózás méregteleníti a gombát. További tévhit, ha az állat megeszi a gombát, akkor az nem mérgező. Ezek a gombaazonosítási módszerek végzetes tévedéshez vezethetnek.

A rettegett gyilkos galóca

Hazánkban a halálos kimenetelű mérgezések 80-90%-át a gyilkos galóca okozza, amely sajnos könnyen összetéveszthető az ehető erdőszéli csiperkével...

Egy-egy gyilkos galócában 1-2 mg méreganyag (amatoxin) található. Egy ember életét mindössze 0,25 mg amatoxin is képes kioltani. Nem létezik olyan konyhatechnológiai módszer, ami közömbösítené ezt a halálos mérget!

Melyek a gombamérgezés tünetei?

A mérgezési tünetek a gomba elfogyasztását követő 8-24 óra elteltével mutatkoznak. Az első stádiumban hasi görcsök, csillapíthatatlan hányás, hasmenés jelentkezik. A jelentős só- és folyadékvesztés kiszáradást okoz. Amennyiben a mérgezett ezt a fázist túlélte, akkor 1-2 napos átmeneti jóllét után a májártalom jelei mutatkoznak. Sárgaság, májtáji fájdalom alakul ki, majd májelégtelenség, vese- és szívszövődmények okozzák a beteg halálát. Ritka, szerencsés esetben a túlélés is maradandó májkárosodással fenyeget.

Mérgezést azonban nem csak a gyilkos galóca okoz. Gyakoriak az egyéb gombák által okozott mérgezések, amelyek lappangási ideje jóval rövidebb (15-60 perctől 10-12 óráig). Hányással, hasmenéssel vagy idegrendszeri tünetekkel (zavartsággal, hallucinációkkal) járhatnak.

Néhány alapszabály

  • Csak vizsgázott gombaszakértő által ellenőrzött gombát vásároljunk.
  • A saját szedésű gombát ellenőriztessük szakemberrel.
  • A gombagyűjtés és felhasználás csak higiénikus körülmények között történjék.
  • Gombaételt csak frissen fogyasszunk.

Mérgezésgyanú esetén

  • Azonnali mentőhívás után hiánytalanul kutassuk fel a gombából fogyasztókat.
  • Jelentős hányással nem járó esetekben (párducgalóca, légyölő galóca) kíséreljük meg a hánytatást a garat ingerlésével, vagy 1-2 dl meleg sós vagy szappanos víz itatásával.

A mérgező anyag gyorsabb azonosítása és a beteg célirányosabb kezelése érdekében a gyanús gombaételmintát vigyük magunkkal.

Wawrzsák Zsolt
mentőtiszt

Kapcsolódó cikkek

Gombaszezon - télen is
2005-08-19 13:30:23
Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!