IBS: Mindennapi görcseink

0
1785

A görcsök sok ember számára mindennapos problémának számít, jelentkezésük azonban többnyire kiszámíthatatlan.

A hasi és alhasi görcsöket leggyakrabban a napjaink felgyorsult élettempójával összefüggő jelenségek, így a rohanó életforma, a rendszertelen és kapkodó étkezések, a mozgásszegény életmód, a stressz, illetve nőknél a menstruáció váltják ki. A görcsös fájdalom kialakulásának hátterében általában a simaizom összehúzódása áll, amelyet többek között a gyomor- és a bélizomzat, valamint a vese és az epe betegségei (vesekő, epekő) váltanak ki. Az éles és állandó fájdalom valamilyen hasi katasztrófa (pl. perforáció) kialakulását is jelezheti. Ez utóbbi esetben haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

A fájdalom okai

A görcsös hasi fájdalom az üreges szervek (pl. belek) falának feszülése és a benne lévő simaizom fokozott összehúzódása következtében jön létre. A görcs lehet organikus (szervi) alapú: ilyenkor a görcsöt a szerv kivezető nyílásának hirtelen elzáródása váltja ki, amelynek következtében nem továbbítódik a szervtartalom megfelelően (pl. epe-, vese-, vékonybél- és vastagbélelzáródás esetén). Másik fajtája az ún. funkcionális görcs, amelyet a simaizomzat hirtelen és túlzott összehúzódása okoz, s amelynek hátterében valamely működési zavar áll. Ilyenkor az üreges szerv falának normális mértékű feszüléséből származó ingerület az idegrendszer hibás értelmezése nyomán görcsös fájdalomérzetet vált ki (pl. az irritábilis bélszindróma esetén). A kétféle görcs csillapítása eltérő módon történhet: míg az organikus görcs gyógyszeres kezeléssel vagy sebészi beavatkozással megszüntethető, addig a funkcionális görcs kiváltó oka nehezen határozható meg, ezért kezelése is nehezebb.

Egy „ok nélküli” betegség: az IBS

Az egyik leggyakrabban előforduló funkcionális bélbetegség az irritábilis bélszindróma (IBS). A betegség nem veszélyezteti komolyan az egészséget, ugyanakkor krónikus jellegű, változatos súlyosságú és rontja az életminőséget. Az IBS felismerésében és kezelésében az okozza a legnagyobb nehézséget, hogy a kellemetlen tünetek ellenére sem mutatható ki anatómiai vagy patológiás ok. A betegség jellegzetes tünetei közé tartozik az alhasi puffadás és fájdalom, a fokozott bélgázképződés, valamint a hasmenés és a székrekedés váltakozása. A pontos diagnózis felállításához és a sikeres kezeléshez elengedhetetlen a megfelelő orvos-beteg kapcsolat kialakítása. A kezelésben jelentős a szerepe a helyes étkezéssel, életmóddal kapcsolatos ajánlásoknak, a tünetorientált gyógyszeres kezelésnek (pl. a széklettömeget növelő hashajtókkal, görcsoldókkal), valamint a pszichoterápiás kezelés különböző formáinak.

Mit tehetünk a görcsök ellen?

A különböző hasi görcsök kezelésében központi szerephez jutnak a görcsoldók. A különböző hatásmechanizmusú készítmények döntően a funkcionális eredetű görcsök oldására használatosak, de tüneti kezelésként a probléma végső megoldásáig szervi okok esetén is alkalmazzák őket. Fontos hangsúlyozni, hogy míg a fájdalomcsillapítók a fájdalom tünetét szüntetik meg, addig a görcsoldó szerek megakadályozzák, illetve megelőzik az izmok görcsös összehúzódását.

[forrás: Galenus]