Duzzad a térd

2002-12-03 16:11:17    

A térdízület belhártyájának gyulladása a térd duzzanatához vezethet. Az ízület minden alkotóelemének megvan a maga szerepe. A porccal borított csontvégek a mozgás lehetőségét, a tok és a szalagok az ízület stabilitását – a belhártya meg elsősorban az ízület csúszását elősegítő anyag előállításáért felel.

Normális esetben az 1–2 mm vastag belhártya annyi folyadékot termel, hogy a porcok könnyen elcsússzanak egymáson. Ezenkívül a belhártyának a porc táplálásában, és az ízület kórokozókkal szembeni védelmében is szerepe van.

 

Kóros esetben az ízület bántalmának majdnem mindig első tünete e hártya megvastagodása és az általa termelt folyadék mennyiségének megemelkedése. Az ízületi duzzanat egyik leggyakoribb oka az ún. góc okozta duzzanat. Ennek lényege, hogy a szervezetben lévő, esetleg tünetet nem is okozó (leggyakrabban fogászati) gócból baktérium, esetleg annak bomlásterméke kerül a véráramon keresztül az ízületi belhártyába, mely erre duzzanattal, gyulladással reagál. Ugyancsak a belhártya duzzanatához vezetnek az ízületen belüli sérülések (pl. porcszakadás). Az ízületi duzzanatok másik leggyakoribb fajtája az elsősorban idősebb korban jelentkező, az ízület kopásával együtt járó gyulladás következtében alakul ki. Ez a duzzanat a porc pusztulása kapcsán felszabaduló anyagok következménye.

Végül is mindegy, hogy a hártyaduzzanat és a folyadék-túltermelés miért alakul ki, mert a duzzanat és a sok folyadék önmaga is pusztulást okoz. Emellett, ha a duzzanat sokáig, 3–6 hónapig áll fenn, utána a folyamat önfenntartóvá válik, azaz ha a duzzanatot kiváltó ok meg is szűnik, a duzzanat már megmarad.

A gyulladt ízületi belhártya és az általa termelt túl sok folyadék az ízületet is károsítja. A gyulladt belhártya elkezd burjánozni, és ez a vastagságbeli növekedés mellett azzal is jár, hogy rákúszik a porcfelszínekre, azok pusztulását okozva. A túlzottan sok folyadék az ízületen belüli nyomást emeli meg. Ez akadályozza a porc táplálkozását, s emellett a hosszú ideig fennálló túlnyomás az ízületi tokot is kitágítja.

Mint látjuk, minden ízületi duzzanatot komolyan kell venni, és időben kell kezelni. A góc eltávolítását követően a folyamat gyakran magától is megnyugszik. Az ízületen belül kialakult sérüléseket a lehetőségekhez képest úgy kell ellátni, hogy a későbbiekben az ízület működésében ne maradjon vissza zavar. Reumatológiai megbetegedés esetén elsődleges, hogy az alapbetegség legyen kezelve. E betegségekre ma már léteznek korszerű, jó gyógyszerek. Az időskori, kopással járó gyulladást lehet a legnehezebben kezelni, hiszen a kiváltó ok gyakran csak komoly műtéttel (protézissel) szüntethető meg.

A duzzanatot külön is mindig kell kezelni, hogy az ízületben minél kevesebb károsodás alakuljon ki. Ennek eszközei a szájon át szedhető gyulladáscsökkentő gyógyszerek és fizioterápiás eljárások. Ugyancsak jó hatásúak a külsőleg kenőcsként alkalmazható gyulladáscsökkentő készítmények.

Ritkán meg lehet kísérelni szájon át vagy az ízületbe injekció formájában szteroidtartalmú készítményt bejuttatni. A gyógyszeres kezelésnek elég sok mellékhatása van, ezért adagolásuk kellő körültekintést igényel. Ritkán arra is lehetőség van, hogy az ízületbe olyan anyagot – ozmiumot vagy izotópkészítményt – juttassunk be, amely pusztítja a gyulladt belhártyát, így megakadályozva, hogy az a maga részéről az ízületet pusztítsa.

Abban az esetben, ha a fenti módszerek nem vezetnek eredményre, a beteg fiatal és a duzzanat már hosszú ideje, legalább hat hónapja fennáll, végső megoldásként az ízületi belhártya műtéti eltávolítása a megoldás. Annyi belhártya mindig marad, hogy az ízület kenését biztosítsa, viszont a károsító részt így el lehet távolítani. Ez gyakran – például térd esetén – endoszkóposan (csőtükrözéssel) is megoldható. Minden műtéti beavatkozás után az ízület korábbi funkciójának visszanyerése érdekében általában hosszadalmas rehabilitációs kezelés javasolt.

dr. Kállay Miklós
ortopéd sebész

 

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!