Duzzad a térd

2002-12-03 16:11:17    

A térdízület belhártyájának gyulladása a térd duzzanatához vezethet. Az ízület minden alkotóelemének megvan a maga szerepe. A porccal borított csontvégek a mozgás lehetőségét, a tok és a szalagok az ízület stabilitását – a belhártya meg elsősorban az ízület csúszását elősegítő anyag előállításáért felel.

Normális esetben az 1–2 mm vastag belhártya annyi folyadékot termel, hogy a porcok könnyen elcsússzanak egymáson. Ezenkívül a belhártyának a porc táplálásában, és az ízület kórokozókkal szembeni védelmében is szerepe van.

 

Kóros esetben az ízület bántalmának majdnem mindig első tünete e hártya megvastagodása és az általa termelt folyadék mennyiségének megemelkedése. Az ízületi duzzanat egyik leggyakoribb oka az ún. góc okozta duzzanat. Ennek lényege, hogy a szervezetben lévő, esetleg tünetet nem is okozó (leggyakrabban fogászati) gócból baktérium, esetleg annak bomlásterméke kerül a véráramon keresztül az ízületi belhártyába, mely erre duzzanattal, gyulladással reagál. Ugyancsak a belhártya duzzanatához vezetnek az ízületen belüli sérülések (pl. porcszakadás). Az ízületi duzzanatok másik leggyakoribb fajtája az elsősorban idősebb korban jelentkező, az ízület kopásával együtt járó gyulladás következtében alakul ki. Ez a duzzanat a porc pusztulása kapcsán felszabaduló anyagok következménye.

Végül is mindegy, hogy a hártyaduzzanat és a folyadék-túltermelés miért alakul ki, mert a duzzanat és a sok folyadék önmaga is pusztulást okoz. Emellett, ha a duzzanat sokáig, 3–6 hónapig áll fenn, utána a folyamat önfenntartóvá válik, azaz ha a duzzanatot kiváltó ok meg is szűnik, a duzzanat már megmarad.

A gyulladt ízületi belhártya és az általa termelt túl sok folyadék az ízületet is károsítja. A gyulladt belhártya elkezd burjánozni, és ez a vastagságbeli növekedés mellett azzal is jár, hogy rákúszik a porcfelszínekre, azok pusztulását okozva. A túlzottan sok folyadék az ízületen belüli nyomást emeli meg. Ez akadályozza a porc táplálkozását, s emellett a hosszú ideig fennálló túlnyomás az ízületi tokot is kitágítja.

Mint látjuk, minden ízületi duzzanatot komolyan kell venni, és időben kell kezelni. A góc eltávolítását követően a folyamat gyakran magától is megnyugszik. Az ízületen belül kialakult sérüléseket a lehetőségekhez képest úgy kell ellátni, hogy a későbbiekben az ízület működésében ne maradjon vissza zavar. Reumatológiai megbetegedés esetén elsődleges, hogy az alapbetegség legyen kezelve. E betegségekre ma már léteznek korszerű, jó gyógyszerek. Az időskori, kopással járó gyulladást lehet a legnehezebben kezelni, hiszen a kiváltó ok gyakran csak komoly műtéttel (protézissel) szüntethető meg.

A duzzanatot külön is mindig kell kezelni, hogy az ízületben minél kevesebb károsodás alakuljon ki. Ennek eszközei a szájon át szedhető gyulladáscsökkentő gyógyszerek és fizioterápiás eljárások. Ugyancsak jó hatásúak a külsőleg kenőcsként alkalmazható gyulladáscsökkentő készítmények.

Ritkán meg lehet kísérelni szájon át vagy az ízületbe injekció formájában szteroidtartalmú készítményt bejuttatni. A gyógyszeres kezelésnek elég sok mellékhatása van, ezért adagolásuk kellő körültekintést igényel. Ritkán arra is lehetőség van, hogy az ízületbe olyan anyagot – ozmiumot vagy izotópkészítményt – juttassunk be, amely pusztítja a gyulladt belhártyát, így megakadályozva, hogy az a maga részéről az ízületet pusztítsa.

Abban az esetben, ha a fenti módszerek nem vezetnek eredményre, a beteg fiatal és a duzzanat már hosszú ideje, legalább hat hónapja fennáll, végső megoldásként az ízületi belhártya műtéti eltávolítása a megoldás. Annyi belhártya mindig marad, hogy az ízület kenését biztosítsa, viszont a károsító részt így el lehet távolítani. Ez gyakran – például térd esetén – endoszkóposan (csőtükrözéssel) is megoldható. Minden műtéti beavatkozás után az ízület korábbi funkciójának visszanyerése érdekében általában hosszadalmas rehabilitációs kezelés javasolt.

dr. Kállay Miklós
ortopéd sebész

 

h i r d e t é s

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!