Fogyókúra - ésszerűen

2009-03-16 10:21:12    

Ha a tükör vagy a mérleg azt mondja önnek, hogy túlsúlya van, kezdjen el egy ésszerű fogyókúrát. Ezzel nem valami kellemetlen dologra szeretnénk rábeszélni, mert az "okos" fogyókúra nem koplalást jelent, csupán a táplálékok helyes megválasztását, más módon történő elkészítését.

A fogyókúra ott kezdődik, hogy elhisszük: képesek vagyunk és akarunk fogyni.

Mozgás, mozgás!

A testsúlyfelesleg leadása csak fokozott energialeadással együtt lehetséges. Nemcsak a megerőltető mozgás lehet megfelelő, hanem a napi 1-1,5 órás séta, a lift helyett a lépcső, a kirándulás, az úszás és a könnyű torna is segít.
Bár a legtöbb házimunka fárasztó, de energialeadás szempontjából csekély értékű. Természetesen a semminél még mindig jobb. Az a fontos, hogy megtalálja az ön számára legkedvezőbb mozgásformát, mely életmódjának ezentúl része lesz.

Tipp: A vacsora utáni esti órákat sétával érdemes tölteni, mert a tévé előtt ülve vagy fekve minden elfogyasztott energia 100%-ban hasznosul, ugyanis este lelassul az anyagcsere.

Mire törekedjen, ha fogyni kíván?

Semmi esetre se akarjon hirtelen több kilogrammot lefogyni. A szervezet számára a legideálisabb a heti 1 kg súlycsökkenés, mely egyenletes és tartós. Ez nem okoz megterhelést és nem állítja be alacsonyabb szintre az anyagcserét. A gyors fogyókúrák ugyanis lelassítják az anyagcserét, melynek a következménye az lesz, hogy az átmeneti látványos fogyást újabb testsúlynövekedés követi. Tény, hogy a helytelen életmód mellett örökletes tényezők is szerepet játszanak az elhízás kialakulásában, de a nassolás a legtöbb esetben szerepel az okok között.
A heti 1 kg-os fogyással fél év alatt 12 kg-ot lehet fogyni, mely komoly eredmény!

Tipp: A nők hajlamosabbak a hízásra, mint a férfiak, mert az alapanyagcseréjük alacsonyabb. Ezért a nőknek szigorúbban kell az étrendjükre odafigyelni.

Mennyi legyen az étrend kalóriatartalma?

Napi 1200-1700 kcal az, amely a legmegfelelőbb, persze az életmódtól és az életkortól függően. Ezen kalóriamennyiségen belül a zsírokat kell leginkább korlátozni, mert a szénhidrátoknál is jobban hizlalnak. Az olaj és zsír fogyasztása között nincsen különbség a kalóriákat illetően, energiaértékük azonos!

Tipp: Reggel, illetve a délelőtti órákban bőségesebben étkezzen, az esti órákban kevesebbet egyen.

Mit tegyen? Mit egyen?

- Az alkohol és az édességek nem illenek a fogyókúrába. A finomított cukrokat helyettesítse mesterséges édesítőszerekkel, melyek nem tartalmaznak energiát.
A méznek is magas az energiaértéke.

- Fontos odafigyelni az az üdítőitalokra. Vigyázni kell a magas cukortartalmú szénsavas üdítőkkel. Nézze meg mindig a dobozos üdítő italokon feltüntetett cukortartalmat. Lehetőleg natúr ásványvizeket, csapvizet, természetes gyümölcsleveket, teafélét - akár hűtve is - fogyasszon.

- Az állati zsírokat minél kisebb mennyiségre korlátozza, kerülje a szalámifélét és a zsírdús felvágottat. Válasszon sovány húsfélét és felvágottat (szárnyasokat és halat). Elkészítésükhöz ne használjon hozzáadott zsiradékot, bő olajat, hanem készítse a húsféléket grillezve, egyben sütve, fóliában, teflonban stb.

- A tej és tejtermékek közül válassza a zsírszegényebb fajtákat, illetve a light jelzésű termékeket, mert ezek kevesebb energiát tartalmaznak.
A gyümölcsjoghurtok helyett a natúr kefirt és joghurtot részesítse előnyben. A sajtok zsírtartalma általában magas. A zsírszegény fajtákat keresse.

- Mivel a magas rosttartalmú élelmiszerek jól laktatnak, így a teljes kiőrlésű lisztfélék, a zöldség- és gyümölcsfélék igen jól illeszthetők nagyobb mennyiségben is a fogyókúrás étrendbe. A bennük található élelmi rostok jól tisztítják a bélrendszert, eltávolítva a felesleges zsiradékokat is. Javasolt napi 1-2-szer egy-egy evőkanál étkezési búzakorpa, vagy zabkorpa fogyasztása - natúr kefirbe, joghurtba keverve - étkezések előtt fél órával.

- A fehérjeszükséglet fedezésére a sovány húsfélék és a sovány tejtermékek (túró, sajt) mellett próbálja ki a szójából készült tofut, mely nem tartalmaz zsiradékot.

- Naponta ötször-hatszor étkezzen, és bátran fogyasszon zöldségféléket és salátákat nyersen, párolva és főzve. Kedvezőek a meleg, zsírszegény levesek is. Rántás, illetve habarás helyett alkalmazza a teljes kiőrlésű lisztek pelyheit, a natúr kefírt és a joghurtot, és bátran fűszerezzen zöldfűszerekkel! Ügyeljen arra, hogy táplálkozása legyen minél változatosabb, az egészséges étkezésnek is ez az alapja.

- A kenyérfélét nem kell elhagyni, hanem a fehér lisztet és a fehér lisztes áru (fehér kenyér, péksütemények, kalácsféle) helyett válassza a teljes kiőrlésű lisztféléket és az abból készült, rostban gazdag sötét kenyérfélét, barnarizst. Ezek sok rostot, ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak és a jelzett szénhidrátmennyiség sem szívódik fel, mert a rostok nagy része emészthetetlen.

- Ne korlátozza az idénygyümölcsök, illetve a gyümölcslevek fogyasztását. A magas cukortartalmú gyümölcsfélékből (dinnye, szőlő) is tarthat gyümölcsnapot.

- Figyeljen a sózásra, mert a só sok vizet köt meg! Az ételízesítők helyett használjon természetes fűszereket; friss és szárított formában, illetve hagymaféléket.

- A müzlik jók a fogyókúrában, de ha sok bennük az olajos mag (mogyoró, mandula) és a mazsola - ezek magas kalóriatartalmuknál fogva - hizlalnak.

- Ha megkívánja a fagylaltot, lehetőleg érje be egy gombóccal, és ne a tejszínes, hanem a vízzel készült gyümölcsfagylaltból válasszon, illetve ha lehet, diabetikus fagylaltot egyen.

Forrás: ÁNTSZ Telefondoktor

Kapcsolódó cikkek

A lapos has titka
2005-09-20 08:23:41
Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!