"Anyu, megcsípett!"

2009-03-23 12:15:53    

Rovarirtó és rovarűző ide, zárt ablak oda – a rovarok csípésükkel, szúrásukkal, a bőrünk alá juttatott mérgező nedvekkel sok kellemetlenséget okoznak "áldozataiknak"...

A galád szúnyog

A szúnyogcsípésre különbözően reagálnak a gyermekek. Egyeseknél a csípés helyén csak kisebb, viszkető, vörös, tömött, a bőrből kiemelkedő kiütések jelennek meg. Mások fokozottan érzékenyek a rovarcsípésre, náluk nagy kiterjedésű, vörös, meleg tapintatú duzzanat keletkezik. Ijesztő, amikor a szemhéjat érte a csípés, ilyenkor a gyermek sokszor a szemét sem tudja kinyitni.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a duzzanat csípés következménye, jobb, ha megmutatjuk orvosnak, mert más, súlyosabb betegségnek is hasonló a klinikai képe. Akár ízületi gyulladásra is gondolhatunk, ha a duzzanat bokán, a csuklón vagy a kézfejen van. Segít a kiütések elkülönítésében, hogy általában a csípés közepén látszik a szúrás helye.

Gyerekeknél a rovarcsípést követően előfordul ún. késői reakció, amikor a csípés helyétől távolabb jelentkeznek apró, tömött, piros kiütések, és sokáig meg is maradnak. Ezeket gyakran elvakarják, de bármilyen más rovarcsípés elfertőződhet.

Nagyanyáink - szüleink praktikája a csípés ecetes bedörzsölése - hatása klinikailag nem
bizonyított, de ártani semmiképp sem árt.

Hogy a gyermeknél jelentkező kellemetlen tüneteket enyhíthessük, mindig legyen kéznél gyulladáscsökkentő, hűsítő kenőcs - ilyen készítmények a gyógyszertárakban recept nélkül szerezhetőek be.

Kellemtelen bajkeverők - bolha, pók, hangya

Másik kellemetlenkedő rovar a kutyák, ill. macskák lakója, a bolha. Ezek csípései jellegzetesen csoportosan vagy vonalak mentén helyezkednek el, és nagyon viszketnek.

Szerencsére komolyabb betegségtől nem kell bolhacsípés esetén tartani.

Ha bolhacsípést fedezünk fel csemeténken, minden használatban lévő ruháját azonnal mossunk ki alaposan, őt magát pedig fürdessük meg, hogy a rejtőzködő élősködő ne okozhason több kellemetlenséget.

A tünetek enyhítésére kérjünk krémet gyógyszerészünktől.

A pókok is tudnak kellemetlenkedni, bár a hazánkban előfordulók, a közhiedelmekkel szemben, nem okoznak harapásukkal bajt. Azonban miközben "megmásszák" a gyermeket és útjuk mentén gyulladásos kiütést okozhatnak.

A tübetek enyhítésében itt is segíthet valamilyen recept nélkül beszerezhető, hűsítő, gyulladáscsökkentő krém.

A jó időben, fűben szaladgáló gyerekek szétrúghatnak egy hangyabolyt, és a megzavart hangyák bizony csípnek. A csípésük vörös és égő nyomot hagy, szerencsére csak átmenetileg.

Méh, darázs - csípésük életveszélyes lehet!

A méh-illetve a darázscsípés komoly veszélyeket hordoz magában - legalábbis egyes emeberknél.

Ezeknek a rovaroknak a csípése nagyon fájdalmas, a csípés helye pedig megduzzad, gyulladttá válik. Rossz közérzetet, akár lázat is okozhat.

Csípésük után a bent maradt fullánkot el kell távolítani. Borogatással, különböző krémekkel enyhíthetjük a helyi panaszokat.

Van, aki allergiás a méh- és darázscsípésre. Az ő esetükben különösen fontos az óvatosság, mert a csípést követően akár életveszélyes allergiás reakció is felléphet. Aki tud gyermeke ilyen allergiájáról, jó, ha allergiaellenes gyógyszerekkel, kalcium-tablettával is felkészül a méh- vagy darázscsípésre. A kalciumtabletta általában csökkenti az allergiás rekciót, ebből nyugodtan adhatunk a tünetek enyhítésére annak is, aki egyébként nem allergiás.

Borogatásként a nagy melegben jól használható a fagyasztott borsó, mivel jól illeszkedik a borogatandó felülethez. Töltse nejlonzacskóba, majd ezt tegye egy zokniba, így használja borogatásként.

Ám az allergiás gyermeket - hogy a komoly következmények elkerülhetőek legyenek - csípés esetén mindig meg kell mutatni orvosnak!

dr. Boross Gábor
gyermekorvos

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!