Bélbajok

2009-03-28 09:00:00    

Mit kell tudnunk a makacs bélbajokról?

A két makacs bélprobléma, a morbus Crohn és a colitis ulcerosa esetében a gyomor falának egyes szakaszain jelentkezik a baj. Érdemes végigkövetni, hogy a két betegség hogyan különíthető el egymástól.

A colitis-betegség

A colitises beteg hónapokon, sőt éveken át jól lehet. Hogy egyszercsak miért lobban fel ez a betegség, máig nem világos, de a lefolyása már ismert. A gyomorfal áteresztőbb lesz a baktériumokkal és az egyéb idegen anyagokkal szemben, amiket az emésztőrendszer tartalmaz. Ez állandó ingert jelent, ami folyamatosan károsítja a falat.

A Crohn-betegség

Crohn-betegség esetén a szervezet saját antibiotikumának születés óta fennálló hiánya felelős a túlzott áteresztőképességért. Normális esetben ez a vegyület gondoskodik arról, hogy a betegség okozója ne kerülhessen túl közel a gyomor falához, de egy génhiba miatt túl kevés van e védelmet nyújtó anyagból.

Colitis ulcerosa esetén ez a vegyület normális mennyiségű. Itt valószínűleg egy hibás nyálkaréteg a gyomorfalon a felelős. A hajlam azonban bizonyos mértékben örökölhető, de egyéb külső hatások is növelik a betegség veszélyét. Ilyen lehet például egy túl magas higiéniás életvitel. A túlzott tisztasághoz szokott immunrendszer gyorsan és erősen reagál. A dohányzás is érzékennyé teszi a beleket.

A morbus Crohn és a colitis ulcerosa közötti különbségek

MC CU
Tünetek:    
Hasfájás, hasmenés, gyakran érezhető ellenállás az alhasi tájékon.   Véres hasmenés, gyomorvérzés, hasfájás.
     
Gyulladási terület:    
Az egész emésztőrendszer a nyelőcsővel együtt, minden falréteg gyulladt.   Szinte mindig csak a vastagbél érintett, és csak a nyálkahártyája gyulladt.
     
Ellenálló reakció:    
Gyulladás többnyire ellenálló sejtek által (lymphocyták, monociták, falósejtek testek által. fressen = enni).   Gyulladás ellenálló sejtek és idegen testek által.
     
Lefolyás:    
Szakaszos és folyamatos lefolyás, bélelzáródás és fisteln lehetséges, a rák veszélye kissé nő.   Többnyire szakaszos lefolyás, évekig tünetmentes lehet, tartós lefolyás előre haladott állapotban, a rák veszélye nő.

Hogyan lehet kezelni?

Manapság már vannak gyulladáscsökkentő gyógyszerek morbus Crohn és colitis ulcerosa ellen, amikkel a kevésbé komplikált eseteket jól lehet kezelni. A sokrétű terápiás kezelésnek köszönhetően ritkábban lépnek fel komplikációk, de a morbus Crohn például életveszélyes bélelzáródáshoz is vezethet. Mivel ez a betegség a bélvezeték minden falrétegét begyullasztja, ezek könnyen összenőhetnek, és ilyenkor a gyomrot csak műtéttel lehet ismét szabaddá tenni.

Mindkét betegség esetén megnő a rák veszélye, de a colitis-betegek veszélyeztetettebbek. Közülük 20 éven belül minden ötödiknél jelentkezik rosszindulatú tumor.

Forrás: Galenus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!