Húsvéti sonka, tojás

2009-04-12 09:30:00    

A húsvét a kereszténység nagy ünnepe és egyben a tavasz gasztronómiai eseménye. Mint tudjuk, mozgó ünnep, így idén április közepére esik.

A húsvét elképzelhetetlen tojás és sonka nélkül, amelyet gyakran a torma egészít ki. A hagyomány mellett azonban érdemes a megújulásra is figyelnünk, hiszen ezek az egészséges és korszerű táplálkozás élelmiszerei is egyben. Ez utóbbi azért, mert számos változatuk közül válogathatunk ízlésünknek, igényeinknek és pénztárcánknak megfelelően.

 

A húsvéti sonka

A sonka a paraszti életből "maradt" ránk. Az Élelmiszerkönyvi előírások szerint ma egy termékcsoportot jelent: a pácolt húskészítményét. A sonka szó tehát elsősorban a hús egyfajta elkészítési módját jelenti. Ezért lehetséges, hogy a boltban kapható szeletelt sonka jobban hasonlít egy párizsihoz, mint az eredetileg értett (húsvéti) sonkához. Alapanyagát tekintve a hús lehet: sertés-, marha-, baromfi-, ló-, juh-, kecske-, nyúlhús stb., illetve vadhús is.

Az ünnepi étkezések során érdemes odafigyelni arra, hogy a sonkakészítmények tápanyagtartalma között nagy eltérések lehetnek: az energiatartalmában közel háromszoros (100 g 80, de 220 kcal is lehet), a fehérjetartalmában közel kétszeres (15 és 26 g között), a szénhidráttartalmában hússzoros (0,1 és 2 g között szintén 100 gban) is lehet az eltérés. A húskészítmények legbeszédesebb adata a hústartalma és annak minősége, erről pedig részben a zsírtartalom árulkodik, ez 0,8 és 12 g/100 g között változhat. Olyan terméket tegyen az ünnepi asztalra, amely miatt nem kell a húsvéti reggelire lelkiismeret-furdalással gondolnia!

 

A "húsvéti" tojás hímezés nélkül, mégis beszédesen

Még az egészségügyben járatosak egy része is "gonosz kis koleszterinbombának" tartja a tojást, pedig a tojásfogyasztás nem emeli kórosan a vérzsírszintet. A tojás - a húshoz, húskészítményhez hasonlóan - bizalmi termék, mégsem vagyunk vele tisztában, mit is veszünk, illetve miről árulkodik (nekünk) a tyúkbogyó.

Ötéves az a rendelet, mely szabályozza a tojótyúktartó telepek nyilvántartásba vételét. A megyei (kerületi) főállatorvos a tojótyúktartó telepet nyilvántartásba veszi, és nyilvántartási számot rendel hozzá, amely a kereskedelmi forgalomba hozott tojáson is megtalálható.

  • A nyilvántartási szám első része az alkalmazott állattartási technológia kódja,
    • 0-ás jelölés ökológiai gazdálkodásból származó tojást jelent (biotojás)
    • 1-es jelölésűek szabad tartásból származó tojások
    • 2-es jelölés alternatív tartású tyúkok tojta tojást jelent
    • 3-as jelölés ketrecben nevelkedett és tartott tyúktól származó tojást jelent.
  • a második része Magyarországra utal (HU),
  • a harmadik rész a megye vagy főváros kódja,
  • a negyedik rész az állat-egészségügyi kerület sorszáma,
  • az ötödik rész a tojótyúkjelölés: "T",
  • a hatodik rész az állattartó telep kétjegyű sorszáma a kerületben, végül a hetedik része "/" jel után az istállók száma.

A 3HU 13 3 T02/4 jelzés ezek szerint egy hazai (Somogy megye) ketreces tartási rendszerű tojótyúktartó telepről származik.

Ma már az (egészségvédő) élelmiszer-ipari kutatók fejlesztésének köszönhetően tojásból is kapható ún. funkcionális élelmiszer, ami a hagyományos tojás minden jó tulajdonságát megőrizve emelt szinten tartalmaz ómega-3 zsírsavat, és optimális az ómega-3 és ómega-6 zsírsav aránya.

 

A tojás "energia és vitaminbomba"

  • Energia 96 kcal
  • Fehérje 6,7 g
  • Koleszterin 200 mg
  • Összes zsír 6,1 g
  • Telített zsírsav 2,1 g
  • Telítetlen zsírsav 3,1 g
  • Többszörösen telítetlen 0,9 g zsírsav
  • Ómega-6 zsírsav kb. 900 mg
  • Ómega-3 zsírsav 17 mg
  • Ómega-3 linolénsav 17 mg
  • E-vitamin kb. 0,7 mg

Az adatok egy 60 g-os tojásra vonatkoznak.

Lelovics Zsuzsanna
dietetikus

Kapcsolódó cikkek

A tojásérzékenység
2003-03-24 16:06:41
Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!