Ciki a pattanásos tini?

0
278

Egy vezető személyiségnek külső megjelenésében is vonzónak kell lennie a sztereotípia szerint, annak ellenére, hogy a valóságban ez ritkán teljesül.

Egy, a közelmúltban bemutatott amerikai kutatás szerint komoly társadalmi előítélettel kell megküzdeniük a bőrproblémákkal küzdő tiniknek. Miközben mindent megtennének azért, hogy megszabaduljanak a pattanásaiktól, és ezzel önértékelésüket helyreállítsák, szembe kell nézniük azzal is, hogy kortársaik elismerését csak tökéletes, hibátlan arcbőrrel vívhatnák ki.

A pattanásos fiatalok kevésbé okosak?

Az American Acne & Rosacea Society (AARS) megbízásából készült felmérés a pattanásos arcbőr és a társadalmi megítélés közötti kapcsolatot vizsgálta. Eredményeik alapján úgy tűnik, hogy a tinédzser korú fiatalok számára a külső a legfontosabb, és ez alapján ítélik meg kortársaikat. A több mint 1000, 13 és 17 év közötti fiatal megkérdezésével készült reprezentatív felmérés szerint a tinik egészen más személyiségjegyeket és a csoportpozíciót tulajdonítanak a pattanásos bőrűeknek, mint az egészséges arcbőrrel rendelkezőknek – írja a www.medicalnewstoday.com.

Az online felmérés során a kutatók különböző arcbőrű embereket ábrázoló képeket mutattak meg a megkérdezettek. A képekhez kapcsolódó kérdésekre adott válaszok szerint a pattanásos bőrű személyekhez nagyobb valószínűséggel társítanak bizonyos negatívnak tekinthető tulajdonságokat. Amíg a tiszta arcbőrű embereknek csak 27 százalékát minősítették félénknek, 17 százalékát ellenszenvesnek és 13 százalékát magányosnak, addig a válaszadók szerint a képeken látott pattanásos arcúak 39 százaléka félénk, 31 százaléka ellenszenves, és 23 százaléka magányos. Ezzel szemben a megkérdezettek nagyobb arányban kapcsoltak pozitívabb tulajdonságokat az egészséges arcbőrűekhez. A válaszadók a képeken látott „tiszta” arcú emberek 49 százalékára mondták, hogy vezető személyiség, 42 százalékukat magabiztosnak, 50 százalékukat boldognak, 40 százalékukat viccesnek, 44 százalékukat pedig intelligensnek ítélték. Ugyanakkor a pattanásos arcú fiataloknak csak 29 százalékát tekintették vezető jellemnek, 25 százalékát gondolták magabiztosnak, 35 százalékát boldognak, 28 százalékát viccesnek és 38 százalékát intelligensnek.

Nem csak a fiatalok ítélkeznek a külső alapján

A kutatás szerint nem csak a fiatalok ítélkeznek mások arca alapján, hanem ez a gondolkodásmód a felnőttekre is jellemző. A kutatás során megkérdezett 18 évesnél idősebbek válaszadók például a pattanásos fiatalok több mint felét gondolta erőszakos gyereknek, míg az egészséges arcúak esetében ugyanezt csak 29 százalékukról állította.

Az idősebb korosztály megkérdezése alapján vált nyilvánvalóvá, hogy a pattanásos fiatalok bőrproblémájuk miatt a párkapcsolatokban is hátrányos helyzetbe kerülnek. Válaszaikból kiderült, hogy míg a tiszta arcú tinik közel hatvan százaléka általában randizni vagy szórakozni megy szombat esténként, addig a pattanásos arcú fiatalok ugyanilyen arányban ülnek otthon a szüleikkel estenként.

Mit meg nem adnának érte!

Amikor a fiatalokat saját bőrproblémájukról kérdezték, kiderült, hogy az érintettek szinte bármit megadnának azért, ha örökre megszabadulhatnának pattanásaiktól. Mintegy 60 százalékuk mondta, hogy akár egy évre lemondana a legnépszerűbb közösségi oldal, a Facebook használatáról. Harmaduk vállalná, hogy ha kell egy évig otthon ül szombat esténként, 13 százalékuk hajlandó lenne a szüleivel menni az érettségi bálba, és 11 százalék elfogadná, ha cserébe romlanának a jegyei az iskolában.

A megbélyegzés boldogtalanná és félénké tesz

– Félénknek gondolják a pattanásosokat? Nem igazán meglepő. A pattanásos arcbőr nem szép, aki ettől szenved, nyilván kevésbé magabiztosan közeledik másokhoz, különösen az ellenkező nemhez. Innen adódik a benyomás, hogy félénkek. Ugyanezért gondolják őket magányosnak. Benne van persze az ép bőrűek aggodalma is, hogy esetleg egyszer csak rajtuk megjelennek a pattanások, s magányosságra lesznek kárhoztatva – értékeli a kutatás eredményét Síklaki István az ELTE Társadalomtudományi Karának dékánhelyettese.

Síklaki szerint az összes többi negatív tulajdonság is erre a mechanizmusra vezethető vissza: egy vezető személyiségnek külső megjelenésében is vonzónak kell lennie a sztereotípia szerint, annak ellenére, hogy a valóságban ez ritkán teljesül. Az is természetes, hogy akit a többiek megbélyegeznek, az nyilván nem boldog és magabiztos. És az intelligencia? Megfigyelhetjük itt az úgynevezett holdudvarhatást is: ha egy tulajdonság tekintetében valaki pozitív benyomást tesz, akkor hajlamosak vagyunk más tulajdonságok szempontjából is pozitívnak gondolni, és fordítva, ha negatív a benyomás, akkor azt is gyakran általánosítjuk. Erre példa az intelligencia, hiszen míg a félénkségnek lehet összefüggése a pattanásos arcbőrrel, az intelligenciának nem.

– Rendben van, de miért tartják őket ellenszenvesnek? Az egyik lehetséges magyarázat, hogy akit megbélyegzünk, stigmatizálunk, azzal nem szívesen vállalunk közösséget. Ha nem akarunk valakivel közösséget vállalni, akkor erre kiváló megoldás, hogy ellenszenvesnek ítéljük –magyarázza az emberi reakciót Síklaki István.

Forrás: ELTE TáTK hírlevél