Mitől alakul ki petefészek-gyulladás?

2009-07-13 10:06:58    

Az alhasi fájdalmakat komolyan kell venni, és idejekorán kezelni kell, mert elhanyagolásuk súlyos következményekkel járhat.

A betegség elnevezésének pontosításához egy egész rövid, egyszerű anatómiai magyarázat szükséges. A méh mellett mindkét oldalon egy-egy petefészek, valamint egy-egy petevezető helyezkedik el (a kettőt együtt függeléknek nevezik). Mivel a két szerv mindkét oldalon egymás mellett van, és szorosan összefügg, a gyulladás szinte kivétel nélkül mindkettőre kiterjed; de ha csak az egyiket érinti is, ennek elkülönítésére nincs lehetőség. Ezért beszélnek a nőgyógyászok nem egyszerűen petefészek-, hanem „függelékgyulladásról” (latinul: adnexitisről).

Mint számos más szervnél, itt is megkülönböztetünk akut és krónikus, azaz heveny és idült gyulladást.

Akut petefészek-gyulladás


ptefészekgyulladásTünetei a gyulladás súlyosságától függenek. Enyhébb esetben csak az alhasnak jobb- vagy baloldalán fellépő gyengébb-erősebb fájdalom jelzi a kórt. Súlyosabb esetben a fájdalom erős, és általában lázas állapot is kíséri. Ilyenkor a gyulladás átterjedhet a környező szervekre (méhre, húgyhólyagra), és gyakori vizelési inger is társulhat a tünetekhez. Az akut petefészek-gyulladást baktériumok okozzák. A mikrobák az esetek egy részében a hüvelyből a méhszájon keresztül kerülnek be a méhbe és onnan a petevezetőkön át a kismedencébe. Ezt a fertőzési módot elősegítheti a méhen belüli fogamzásgátló eszköz (az IUD). Máskor a fertőzést azok a baktériumok okozzák, melyek normális körülmények között is előfordulnak az emberi szervezetben. Ha a szervezet védekezőképessége csökken (az immunrendszer egyéb betegségek következtében gyengül, máskor a nem megfelelő öltözködés, hideg padlón ülés stb. miatt a környező szövetek lehűlnek), akkor ezek a baktériumok elszaporodnak, és klinikai tüneteket is okozó gyulladáshoz vezetnek.

Kezelés

A terápiát a gyulladás foka határozza meg. Egészen enyhe esetekben – gyulladásgátló, esetleg fájdalomcsillapító kezelés mellett – a szervezetre bízhatjuk a baktériumok legyőzését. Intenzívebb panaszok, főleg lázas állapot esetén feltétlenül antibiotikus kezelésre van szükség. Amennyiben hüvelyfertőzésre utaló tünetek is fennállnak, akkor a hüvely gyulladását is kezelni kell.

Szövődmények


A petefészek-gyulladás szövődményeit két csoportra oszthatjuk. Akut, elhanyagolt, nem kezelt esetekben a gyulladás gyorsan ráterjedhet a kismedence szerveire és súlyos, néha gennyes kismedencei hashártyagyulladást okozhat. Ilyenkor akár hasműtét is szükségessé válhat. Ha a gyulladás nem is terjed tovább, de kezelés hiányában sokáig nem gyógyul, elzáródhatnak a petevezetők, és így lehetetlenné válik a spontán teherbeesés.

Krónikus petefészek-gyulladás

Az elhanyagolt, nem kezelt betegség talaján szokott kialakulni. Általában hegesedéssel gyógyul, és ilyenkor visszatérő, évente 3-4 alkalommal, főleg időváltozás esetén jelentkező kellemetlen alhasi fájdalmak lépnek fel.

Kezelés

A panaszok fellángolása esetén gyulladásgátló gyógyszerek szedése javasolt. Nyugalmi időszakban a fizioterápia (pl. fürdőkezelés) jön szóba, mellyel a panaszokat okozó fellángolások gyakorisága csökkenthető.

DR. BÁRÁNY JÁNOS SZÜLÉSZ-NÔGYÓGYÁSZ

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!