A szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktorairól

2002-12-10 11:36:04    

A szív- és érrendszeri, igen veszedelmesnek mondható betegségek kialakulásáért nagyrészt általunk befolyásolható, elkerülhető rizikófaktorok felelősek. Mivel a már kialakult érelváltozások nehezen kezelhetőek, rendkívüli jelentőséget kap a megelőzés, a rizikófaktorok ismerete és kiküszöbölése.

Sajnos azonban olyan tényezők is szerepet játszanak a kórképek kialakulásában, amelyek nem tartoznak a kiküszöbölhető kategóriába. Ilyen például a nemünk, hiszen a nők egészen a menstruáció elmaradásáig hormonális védettséget élveznek ezen betegségcsoport ellen, míg a férfiak sokkal korábban ki vannak téve a veszélynek. Ide sorolhatjuk még az életkort, hiszen ennek előrehaladtával egyre nagyobb a betegség bekövetkezési esélye, és a genetikailag - szüleinktől és egyéb felmenőinktől - örökölt adottságokat, hajlamokat, amelyeken szintén nem áll módunkban változtatni.

Szerencsénkre ezektől eltekintve csupa általunk befolyásolható tényezővel találjuk szembe magunkat. Ezek egyik csoportját az életmódbeli vagy az életmódhoz szorosan kapcsolódó tényezők, másik csoportját bizonyos megbetegedések alkotják.

A dohányzás elhagyásával minimalizálódik a kockázat

A hazánkban rendkívül elterjedt dohányzás igen fontos tényező. Minél több cigarettát szív valaki, annál nagyobb a szélütés kockázata a nemdohányzókéhoz képest, a dohányzás elhagyásával azonban a rizikó ugrásszerűen lecsökken. A jelenleg érvényes álláspont szerint kis mennyiségű alkohol fogyasztása – kb. egy pohár bor vagy sör – mind a férfiaknál, mind a nőknél valamelyest csökkenti, azonban a krónikus alkoholizmus jelentős mértékben megnöveli a stroke kockázatát.

Bizonyos fogamzásgátlók hajlamosítanak

Az 50 mg fölötti ösztrogén-tartalmú fogamzásgátló tabletták korai generációi jelentősen, kb. ötszörösére növelték a stroke-rizikót. Az újabb szerekre vonatkozóan még kevés adat áll rendelkezésre, azonban az már ismert, hogy migrénes betegeknél fogamzásgátló szedése mellett a szélütés rizikója feltűnően magas: 13,9%.

Kocogással, tornával megelőzhető

A rendszeres fizikai aktivitás hiánya szintén kedvez a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának, a rendszeres mozgás igazoltan kedvező hatású megelőzésük szempontjából. Hatékony úgy a magas vérnyomás, mint az érelmeszesedés ellen, amelyek együtt és egymástól függetlenül is a stroke kiemelt rizikófaktorai. A testmozgás az érelmeszesedés ellen kifejtett hatását úgy éri el, hogy csökkenti az erekben a zsírok lerakódását, sőt, a már lerakódott, még el nem meszesedett zsírok májba való elszállítását is elősegíti. Ha például valaki végrehajt egy egyéves mozgásprogramot, és a program elején és végén is megvizsgáljuk a koszorúerek állapotát, akkor egyértelműen azt tapasztaljuk, hogy a koszorúerek tágabbak egy év után, mint egy évvel azelőtt. Leginkább a dinamikus, nagy izomcsoportokat, végtagokat megmozgató mozgásforma javasolt, amilyen például a kocogás vagy a torna.

Túl sok a só és a zsír...

A táplálkozás a vérnyomáson, a koleszterin és vércukor koncentráción, a túlsúlyon és az érelmeszesedés tényezőin keresztül érinti a szélütés rizikóját. A magyarok jellemzően túl sok sót fogyasztanak, a normális napi 2-3 gramm helyett napi 10 grammot. A túlzott sófogyasztás az arra hajlamosaknál növeli a vérnyomást, emellett fokozza a folyadékvisszatartást, ami megterheli a szívet. Tartsuk szem előtt azt a régi mondást, miszerint mindenki számára adott az a sómennyiség, amit életében elfogyaszthat. Aki hamarabb a végére jár, az korábban vehet búcsút az életétől is.

A magyar lakosság hagyományos ételei között bőven megtalálhatók a telített zsírsavakban gazdag fogások is, mint például a szalonna, a sertéshús, vagy a sertészsír, ami sajnos hátrányosan hat mind egészségünkre, mind testsúlyunkra. Nagyon egészséges ellenben a telítetlen zsírsavakat tartalmazó zsírok fogyasztása – ilyen található például a halban, különösen a tengeri halban, illetve az olívaolajban. Javasolhatók még a fehér húsok – a szárnyasok, a csirke, a pulyka –, főként, ha bőr nélkül készítjük el, mivel a bőr alatt nagy mennyiségű zsír található. Mindemellett pedig együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt.

Az elhízás – amely szintén az érbetegségek jelentős kockázati tényezője – rendkívül jellemző korunk emberére. A kis mértékű túlsúlyosság inkább csak esztétikai problémát jelent, azonban ha fokozódik, megjelennek a vérzsír-, vércukor- és vérnyomásproblémák.

A koleszterin a zsíranyagcsere bonyolult rendszerének egyik paramétere. A vér koleszterin-szintjét döntő mértékben gének szabályozzák, de befolyásolja a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a stresszhatások és a táplálkozás is.

Jó és rossz koleszterin

Az utóbbi idők vizsgálatainak tanúsága szerint a magas koleszterinszint jelentős szerepet játszik az érelmeszesedés kialakulásában, ennél fogva a szélütés vonatkozásában is fontos tényező, főként ami az infarktusos eseteket illeti. Koleszterinszintünket, mivel nem érezzük, kizárólag mérés útján ismerhetjük meg. Külső jelek alapján nem következtethetünk rá, hiszen előfordul, hogy a legvékonyabb ember koleszterinszintje a legmagasabb.

Meg kell jegyeznünk, hogy a koleszterin nem egyértelműen ártalmas, létezik jó és rossz koleszterin. A rossz koleszterin, amelyet LDL-koleszterinnek neveztek el, lerakódik az artériák belhártyája alatt, és súlyosbítja az érfal elmeszesedését, az érszűkületet. A jó koleszterin, a HDL-, az egyes vérzsírokat és az LDL-koleszterint kivonja a vérünkből és visszaszállítja a májba, amely többek között emésztést segítő anyagot (epe) képez belőle. A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése szempontjából így előnyös, ha nő a HDL- és csökken az LDL-koleszterin aránya szervezetünkben. Elősegíti ezt a telítetlen zsírsavakban gazdag táplálkozás, a dohányzás mellőzése és a fizikai aktivitás.

A magas vérnyomás hatékonyan kezelhető!

A szív- és érrendszeri betegségek előidézői közül talán a magas vérnyomás (hipertónia) a legfontosabb, hiszen mind a vérzéses, mind az agyi infarktussal járó kórképekben első számú rizikótényező. A magyarországi szélütéses betegek 70%-a magas vérnyomásban szenved. Szerencsére ez a betegség hatékonyan kezelhető, szinten tartható. A vérnyomás normál értékre szorításával és annak megtartásával jelentősen csökken a stroke rizikója. Bár így is meghaladja a normál vérnyomású emberek rizikóját, a magas vérnyomásos betegek rendkívül magas rizikóértékéhez képest ez is nagy előrelépést jelent.A szélütéshez bizonyos szívbetegségek is hozzájárulhatnak. A szív eredetű embólia a stroke-os esetek 15-20%-áért felelős, de fiatalabb korban még magasabb az arány.

Végül, de nem utolsó sorban szólnunk kell a cukorbetegségről (diabétesz) is, amelynek két formája ismert. Az ún. I. típusú cukorbetegség gyermek- és ifjúkorban jelentkezik. Abszolút inzulinhiánnyal jár, mely csak azonnal elkezdett és a beteg élete végéig tartó inzulinkezeléssel kompenzálható.

A II. típusú, ún. felnőttkori cukorbetegség oka elsősorban életmódbeli tényezőkben – szükségleten felüli táplálkozás, kevés mozgás, elhízás – keresendő. A frissen felfedezett betegek 90%-a súlyfelesleggel rendelkezik. Kezelésük elsősorban testsúlycsökkentő diétával történik, amennyiben ez nem elegendő, a diéta kiegészítéseként vércukorcsökkentő tabletták szedése indokolt. Inzulin alkalmazása csak akkor szükséges, ha az addigi kezelések hatására nem állt helyre az anyagcsere.

Amennyiben a II. típusú cukorbetegséget nem kezelik megfelelően, számolni kell a késői szövődmények fellépésével, mint az erek korai meszesedése, a kiserek szűkülete, látásromlás, az idegek megbetegedése, veseműködési zavarok. Az érrendszeri betegségek kialakulásához érkárosító hatása révén járulhat hozzá jelentős mértékben a diabétesz.

Kapcsolódó anyagok:

Stroke
A szélütésről
Stroke-centrumok
A magas vérnyomás

[forrás: M&H Communications]

h i r d e t é s

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!