Reflux – Utazás közben is előfordulhat!

2009-07-31 10:00:00    

Az utazással járó stresszállapot fokozza a gyomorsav termelődést.

A pozitív inotróp hatás ugyanakkor ellazítja a gyomor és a nyelőcső simaizmait, ezáltal megkönnyítve a gyomorban lévő anyagok felbüfögését. A túlzott gyomorsav a gyomor és nyelőcső falát kikezdvén, égő, fájó érzést indukál.  Így a savas reflux jellegzetes tünete a gyomor- és nyelőcsőégés. Van akinél a reflux gyomorszáj-táji fájdalmat, esetleg émelygést, savas büfögést okoz, olykor a sav feljön a torokba, szájba, savas, keserű szájízt okozva. Sokaknál a tünetek nem egyértelműek, más betegségre emlékeztetnek: égő jellegű mellkasi fájdalmat keltve (ezért hívja az angolszász irodalom „szívégésnek – heartburn” ) és ez a kardiális történés gyanúját veti fel. A tünetegyüttest GERD (gastroesophageal reflux disease) néven is említi a szakmai zsargon. Súlyosabb esetben krónikussá válik a betegség.

nyaralásA reflux betegség
megelőzésében fontos szerepe van a helyes táplálkozási szokások kialakításának és azok betartásának az utazás alatt.  Lehetőleg kerülni kell a gyomorsav-felbüfögését fokozó ételek, italok fogyasztását, dohányzást, alkoholfogyasztást. Ajánlott a túlsúlytól megszabadulni, naponta többször kisebb mennyiségű ételt fogyasztani. Kerülni kell a gyomorégést okozó zsíros ételek, csokoládé, fűszerek, tea, kávé, gyümölcslevek fogyasztását. Különösen fontos, hogy a napi utolsó étkezés ne késő este, közvetlenül lefekvés előtt történjék.

A reflux betegség legjobb gyógyszerei a gyomorsavképződést csökkentő szerek. A H2-receptor gátlók a betegek legnagyobb hányadát adó enyhe és középsúlyos esetekben használhatók. Ritkán okoznak mellékhatást, tartósan szedhetők. Egyes H2-blokkolók vény nélkül is kaphatóak, s ha ez nem lenne elég a panaszok megszűntetéséhez, akkor a kezelőorvos a korábban elkezdett gyógyszert erősebb változatban receptre felírhatja. A betegség súlyosabb formáiban a sav képződését legjobban megakadályozó protonpumpa-gátló gyógyszereket ajánlják.

A savtúltermelést és a nyálkahártya irritációt az akadályozza meg, hogy a nyelőcső egy bizonyos mozgást végez (perisztaltika) és a nyál, - ami bikarbonát tartalmú- semlegesíti a gyomorsavat. A nyelőcső nyálkahártyájának a védelmét több tényező biztosítja, egyrészt a nyelőcsövön megtapadó nyák védelmi funkciója, amin keresztül nehezen jutnak át a savas anyagok, továbbá a mirigyek bikarbonátot és un. mucint (nyákanyagot) termelnek, ami szintén védelmet nyújt a gyomorsav káros hatása ellen.

Ebből következik a legegyszerűbb védekezés: az utas szopogasson töltelék nélküli cukrot (diabeteszesek is megtehetik a cukormentes változattal) mert ez fokozza a nyáltermelést és ez a fenti mechanizmusokon keresztül megakadályozza a savtúltermelés gyomorfalra gyakorolt ártalmas hatásait. A hosszú ülés is nyomja a gyomrot: ezért a rendszeres kis mozgás, séta (még a repülőgépen is!) megelőzheti ezt.

Forrás: Dr. Felkai Péter PhD: Utazásorvostani ismeretek gyógyszerészeknek / Galenus 2009

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!