Coeliakiás Diéta I. rész

2009-08-24 16:16:11    

A coeliakiás betegek számára a tünetmentesség egyetlen módja a szigorú gluténmentes diéta, melyet a beteg egész életében tartani kell.

A gluténérzékenység a búza, rozs, árpa, zab glutén fehérjefrakcióira érzékeny betegekben kialakuló cytotoxikus mechanizmusú autoimmun reakció, táplálékintolerancia.

pékárúMai ismereteink szerint veleszületett és életre szóló, Európában a leggyakoribb genetikai eredetű betegség, mely életre szóló glutén-intoleranciát jelent. Egy – 7–16 év közötti gyermekek körében 2001-ben végzett – finnországi felmérés szerint a betegség előfordulási gyakorisága legalább 1:99, 12 és 15 éves gyermek között pedig lengyel kutatók legfrissebb adatai szerint hazájukban 1:124.

A coeliakia hazai prevalenciáját Korponay-Szabó és munkatársai vizsgálták gyermekek, illetve a coeliakiás gyermekek családja körében, ismert lisztérzékeny betegek elsőfokú rokonai között a gyakoriság kb. 10–20%-os, hazánkban 8,5%-osnak találták. Hatéves korban a magyar népességből 1:73 a coeliakiás beteg és kb. 1:60 antitest pozitív. A felismert coeliakia a magyar lakosság kb. 1%-át érinti, azonban a valódi gyakoriságot a klinikailag felismert eseteknél 3–20-szor nagyobbra teszik.

A coeliakia genetikai adottság esetén a kalászos gabonák glutén fehérjéinek fogyasztásával provokált autoimmun jellegű betegség, melynek során a glutén hatására a vékonybél és más szervek immunmediált károsodása alakul ki. Amennyiben glutén nem jut a szervezetbe, a kórfolyamat önmagától leáll, a betegségi tünetek megszűnnek.

A coeliakia diétája egész életre szól, ezért a coeliakiában szenvedőknek tilos glutént tartalmazó élelmiszereket, azaz búzát, árpát, rozsot, zabot és tönkölybúzát tartalmazó termékeket, őrleményeket fogyasztani. Kerülniük kell azokat a gabonaféléket is, amelyeket ezek keresztezésével termesztenek vagy állítanak elő.
Hordozóanyagként vagy segédanyagként a húskészítmények is tartalmazhatnak glutént, ezért a lisztérzékenyeknek ügyelniük kell arra, hogy ha felvágottat vásárolnak, az garantáltan gluténmentes legyen.

Glutént tartalmaznak a következő termékek:
• a búza és a búzaeredetű termékek,
• a rozs és a rozseredetű termékek,
• az árpa és az árpaeredetű termékek,
• a zab és a zaberedetű termékek,
• a tönköly (tönkölybúza) és őrleményei,
• a búza, rozs, árpa, zab és/vagy tönköly keresztezésével előállított bármely mag és abból készült termékek,
• a búza, rozs, árpa, zab és/vagy tönköly magjainak pelyhesített változatai,
• a gluténliszt. A búza és búzaeredetű termékek:
• a búzaliszt,
• a búzakorpa,
• a búzatöret,
• a búzadara,
• a búzacsíra,
• a búzacsíraolaj,
• a búzakeményítő,
• a módosított búzakeményítőfélék,
• a hidrolizált búzafehérje,
• a búzafehérje alapú sütőipari térfogatnövelő szer.

Glutént tartalmaznak a rozs, árpa, zab és tönköly, kamut búza, valamint az ezek keresztezésével előállított magokból készült, a felsorolt búzaeredetű termékekkel analóg termékek, valamint a maláta és a malátakivonat is. A finn Tamperei Egyetem Gyermekklinikájának munkacsoportja véleménye szerint a zabbal található rokon szerkezetű avenin fehérje a coeliakiás betegekben általában nem okoz károsodást. A betegségi tünetek, jelek a gluténfogyasztás megkezdése után bármely életkorban jelentkezhetnek, de a betegeknek csak kb. 10%-át ismerik fel gyermekkorban.

Kezelés

A coeliakia eredményesen kezelhető teljesen gluténmentes diétával. Jelenleg a betegek számára a tünetmentesség, illetve a súlyos szövődmények elkerülésének egyetlen módja a szigorú gluténmentes diéta, melyet a beteg egész életében tartani kell.

Megengedett ételek: burgonya, rizs, kukorica, köles, hajdina, szója, bab, borsó, szézám, guar, szentjánoskenyérmag-liszt, gyümölcsök, zöldségek, húsok, halak, tojás, tejtermékek. A gyári készítmények közül a gluténmentes jelzéssel ellátottak, beleértve azokat is, melyek gluténmentes minőségű búzakeményítőt tartalmaznak.

Nem fogyasztható, glutént tartalmazó élelmiszerek
• búza (kenyér, tészta, kekszek, búzakeményítő),
• rozs (tésztaféleségek, kenyér),
• árpa (gríz),
• zab,
• többkomponensű élelmiszerek,
• hús- és zöldségkonzervek,
• levesporok,
• pralinék,
• instant kakaó és kávé,
• gyümölcsjoghurt,
• egyes felvágottfélék,
• sör- és gabonapálinkák.

Következményes laktóz vagy szacharóz emésztési zavar tünetei esetén a kezelés első időszakában, az állapot javulásáig indokolt lehet a laktóz- vagy/és szacharózszegény étkezés.

pékárúGabonaalapú élelmiszer-ipari csoportok gluténtartalmuk alapján
Nem fogyaszthatók
• Búzaliszt, búzatöret, búzapehely, búzadara, búzacsíra, búzacsíraolaj, búzakeményítő, hidrolizált búzafehérje, búzakorpa, tönkölybúza,
• zabpehely, zabkorpa,
• árpapehely, maláta, malátakivonat,
• rozsliszt, rozspehely, és ezekből készült termékek!

Helyettük felhasználható lisztek: rizs, kukorica, sárgaborsó, csicseriborsó, szójaliszt, burgonyaliszt, burgonyapehely, kukorica- és burgonyakeményítő.

Tej és tejtermékek
Tejek
Jásztej – 1,5%-os zsírtartalmú homogénezett, pasztőrözött friss tej; 2,8%-os zsírtartalmú homogénezett, pasztőrözött friss tej; 3,6%-os zsírtartalmú homogénezett, pasztőrözött friss tej
Magic Milk – Ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, homogénezett, félzsíros laktózmentes tej Naszálytej – 3,5%-os zsírtartalmú, Zöldfarm Biotej; 2,8%-os zsírtartalmú Zöldfarm UHT Biotej; 1,5%-os zsírtartalmú Zöldfarm UHT Biotej

Savanyított tejkészítmények
Jásztej – Kefir, élőflórás; Natúr joghurt, élőflórás
Naszálytej – Magic Milk félzsíros, homogénezett, élőflórás, laktózmentes natúr joghurt; Magic Milk 20%-os zsírtartalmú, laktózmentes tejföl; Zöldfarm Bio kefir, homogénezett; Zöldfarm Bio natúr joghurt, homogénezett

Dúsított zsírtartalmú tejkészítmények
Jásztej – Habtejszín (30%); Teavaj; Tejföl (12%); Tejföl (20%)
Naszálytej – Zöldfarm Bio tejföl, 20%-os zsírtartalmú, homogénezett

Túrófélék
Jásztej – Étkezési félzsíros tehéntúró

Húsok, húsipari termékek
Töltelékes áruk, vörösáruk
Orsi – Baromfi párizsi; Baromfi virsli; Szójamentes baromfi párizsi
Retro – Baromfi párizsi; Baromfi virsli

Töltelékes áruk, kolbászfélék
Csabai – Böllér kolbász; Chorizo kolbász; Diákcsemege; Házi kolbász; Lángolt kolbász; Paraszt kolbász; Pokol tüze kolbász; Sütni való kolbász; száraz kolbász; Turista kolbász; Vastag kolbász
Gyulai – Páros kolbász
Tipp – Paprikás kolbász
Herz – Bánáti vastagkolbász; Chorizo vastagkolbász; Házikolbász; Csípős kolbász; Kiscserkész szárazkolbász
Orsi – Paprikás pulyka vastagkolbász gyorsérlelésű

Töltelékes áruk, szalámifélék
Herz – Báthory paprikás szalámi; Budapest paprikás szalámi; Budapest szalámi; Paprikás téliszalámi; Téliszalámi

Darabos termékek, pácolt termékek (füstölt és/vagy főtt)
Hungerit – Delko füstölt, gyorspácolt, főtt pulykamell; Delko paprikás, gyorspácolt, főtt pulykamell
Croco Kid – kölyöksonka kalciummal, glutén- és laktózmentes

Dobozos húskészítmények, teljes konzervek
Orsi – Baromfikrém libamájjal; Baromfikrém szárnyasmájjal; Pulykacombhús
Snack – Csemege hansági májas (170 g); Paprikás pástétom (70 g); Pisztáciás pástétom (70 g)
Szefi – Különleges vagdalthús (130 g); Szegedi vagdalthús (130 g)

Étkezési zsiradékok
Margarinok
Holland – Margarin, 80% növényi zsírtartalommal
Holland Premium – Light margarin 40% növényi zsírtartalommal (250 g); Light margarin 40% növényi zsírtartalommal (500 g); Light margarin jódozott tengeri sóval 40% növényi zsírtartalommal (500 g); Light margarin prebiotikus hatású élelmi rosttal, 40% növényi zsírtartalommal (500 g); Margarinkrém olívaolajjal 32% növényi zsírtartalommal (500 g) Linco – Light margarinkrém 32% növényi zsírtartalommal (500 g); Light sós margarinkrém 32% növényi zsírtartalommal (500 g); Light vaj ízű margarinkrém 32% növényi zsírtartalommal (500 g)
Summer – Light margarinkrém 25% növényi zsírtartalommal (500 g); Light vaj ízű margarinkrém 25% növényi zsírtartalommal (500 g)

Növényi olajok
Piszkei Öko – Bio piszkei hidegen sajtolt napraforgó étolaj (1 l)

A II. részben bemutatjuk a fogyasztható gabonafeldolgozási termékeket, sűtőipari termékeket, tésztaipari termékeket, édesiparai termékeket, desszerteket, zöldség-és gombakészítményeket, kész-és félkész ételeket, fűszereket és ételízesítőket, alkoholmentes italokat és a csecsemő-és gyermektáplálás céljára szolgáló termékeket.

Forrás: DR. LELOVICS ZSUZSANNA

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!