Ínycsiklandó őszi finomságok – desszert receptek

2009-09-10 10:27:31    

Vannak olyan édességek, amiket szinte mindenki ismer és kedvel. Ilyen a csokitorta, a meggyes és almás sütemény és a régi korokat idéző gesztenyés kifli.

Gesztenyés kifli

Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, ¼ kg Rama margarin, 5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, 2 dl tejföl, 3 tojássárgája. Kenéshez 1 tojássárgája. 2 x ¼ kg fagyasztott gesztenyemassza, ½ dl cukorszirup, kb. 3 szem kimagozott meggy, vaníliás porcukor a megszóráshoz.

Elkészítés: Fél kg finomlisztet ¼ kg Rama margarinnal, 5 dkg élesztővel elmorzsolom, majd 1 evőkanál cukrot, 2 dl tejfölt, 3 tojássárgáját teszek hozzá, és gyorsan összeállítom a tésztát. Kb. 1-2 órára hűtőbe teszem a tésztát, kivéve vékonyra nyújtom, nagyobb fánkszúróval kivágom, és a következő töltelékkel töltöm:

Töltelék: 2 db ¼ kg fagyasztott gesztenyemasszát fellazítok kb. ½ dl cukorsziruppal. Ezzel a töltelékkel töltöm a kifliket, és 1-2 szem meggyet is teszek közé. Kis kifliket formázok, és tojássárgájával megkenem. Sütés előtt kb. 15 percig állni hagyom, majd szép pirosra sütöm előmelegített sütőben. Vaníliás cukorral szórom meg a sütőből kivett forró kifliket.

süteményOmlós sütemény meggyes vagy almás

Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, ¼ kg Rama margarin, 20 dkg cukor, ½ sütőpor, 1 vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl. Kenéshez 1 tojássárgája.

Töltelékhez: 1 üveg kimagozott meggy, vagy másfél kg alma, citromhéj és leve.

Töltelék alá zsemlemorzsa vagy darált dió.

Elkészítés: ½ kg finomlisztet ¼ kg Rama margarinnal, 20 dkg cukorral, ½ sütőporral és 1 vaníliás cukorral elmorzsolunk, majd 2 tojássárgáját egy pohár tejfölt hozzáadunk, és puha tésztát alakítok belőle gyors mozdulatokkal, majd hűtőbe teszem 1-2 órára. A hűtőből kivéve 2/3, 1/3 arányban elosztom a tésztát, az alsó a vastagabb, kinyújtom és kevés zsemlemorzsával megszórom, majd jön a töltelék: kimagozott meggy. Kis cukorral megszórom, ráteszem a kinyújtott felső lapot, tojássárgájával megkenem, és villával megszurkálom. Előmelegített sütőben szép pirosra sütöm.

Almástöltelék: a meghámozott almákat lereszelem, citromhéjjal és –lével, kevés cukorral megdinsztelem. Ha kihűl, akkor a tésztára helyezem, alá lehet darált diót vagy zsemlemorzsát szórni. Folytatás: ahogy a meggyesnél.

Csokitorta Mama szerint

A recept eredete: Ehhez a tortához kapcsolódik egy történet, mely a szívemet melegíti, és ez az én koromban igen fontos. Az óvodába, kisiskolába, családi ünnepre sokszor sokfélét sütöttem, többek között csokitortát is, melyet franciadrazséval díszítettem, és a gyerekek, unokák tetszését megnyerte, mert csak nekik volt ilyen, és a torta is finom volt. Egyik nagy unokám is erre emlékezve kérte, hogy a 20. születésnapjára a franciadrazsés csokitortát süssem meg neki.
Ez nekem a siker, hogy neki fontos a kiskorában neki sütött torta, és az Ő szívében is él, hogy ez nemcsak egy torta, hanem a szeretet, mellyel az ember kifejezi, hogy fontos neki a másik.

Hozzávalók:
6 tojás, 18 dkg cukor, 12 dkg finomliszt, ½ sütőpor.

Krémhez: 30 dkg cukor, 3 egész tojás, 3 csapott evőkanál kakaópor, 20 dkg teavaj.

Díszítésre: 5 dkg franciadrazsé.

Elkészítés: Ahány tojás, annyiszor 3 dkg cukor és 2 dkg finomliszt, sütőpor. Én minimum 6 tojásból szoktam sütni. A tojásokat kétfelé választom, a fehérjét felverem 18 dkg cukorral kemény habbá, azután a sárgákat egyenként keverem bele és utoljára 12 dkg lisztet a sütőporral. Előmelegített sütőben szép világosra sütöm nagy kerek tortaformában. Konyharuhával borított deszkára rakom, hogy kihűljön.

Tortakrém: 30 dkg cukrot 3 egész tojással, 3 evőkanál jó minőségű kakaóporral főzöm lassú tűzön, állandó keverés mellett (alatta vaslap). Ha elkészül (kifényesedik), akkor a tűzről levéve 20 dkg teavajat keverek bele. Kihűlésig kell keverni, míg egész habos lesz.
A tortalapot háromfelé vágom, és megkenem a csokis töltelékkel, kívülről is bevonom, és franciadrazséval díszítem.

Dr. Kovács Miklósné Budapest
Forrás: Rendhagyó szakácskönyv, Patikusok receptjei és borai / Galenus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési nyilatkozat

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!