55 felett és időskorban rosszabbul alszunk?

2009-10-07 11:13:20    

„Nem megy nekem már az alvás úgy, mint régen” – halljuk sokszor szüleinktől, nagyszüleinktől.

alvásEgyre kevesebbet alszanak, és azt gondolják, ez így van rendjén, hiszen az ő korukban már nem is kell annyit aludni. Hajnali 4-kor kipattan a szemük, nem tudnak visszaaludni. Aztán napközben, délután ledőlnek szunyókálni, és csak arra ébrednek fel, hogy kezdődik az esti film. Ennek a jelenségnek gyakran az az oka, hogy már rosszul jár az alvás szabályozásáért felelős belső órájuk. A belső óra működésének változása 55 éves kor felett sokakat érint, de nekik sem kell beletörődniük abba, hogy, fáradtan, nyúzottan ébrednek. Az időskori alvásproblémának számos oka lehet, a legfontosabb lépés a megoldás felé az, hogy háziorvosunk segítségével kiderítsék, miért nem alszanak jól?

Közismert tény, hogy az alvási készség a korral romolhat, egyre rosszabbul alszunk. Csökkenhet az alvás mennyisége – de sokszor ez csak látszólagos: az éjszaka valóban kevesebbet alszunk, de ha ehhez hozzáadjuk a nappali szunyókálások idejét, a napi átlag mennyiség nem változik. Sokkal gyakoribb probléma az alvás minőségének csökkenése. Ez azt jelenti, hogy a teljes alvás ideje alatt csökken a mélyalvás és az álomlátó alvás időtartama, ami garantálná, hogy pihenten és frissen ébredjünk. 
A változásokat, bár nagy részben természetes velejárói az időskornak, nem feltétlenül kell elfogadnunk. 

Belső óránk a nappalok és az éjszakák váltakozásával, a fény mennyiségétől függően szabályozza alvásunkat és ébrenlétünket. Az életkor előrehaladtával a belső óra gyakran elállítódik, így 55 év felettiek körében főleg erre vezethető vissza, hogy sokasodnak alvászavaros időszakok. Ilyenkor reggel nem frissen ébredünk, és este nem a megfelelő időben álmosodunk el, gyakori a nappali álmosság vagy akár szunyókálás, bóbiskolás is. Mivel ebben a korban is fontos a nappali frissesség és teljesítőképesség, ezért a jó alvás érdekében érdemes orvoshoz fordulni. A helyes alvás-ébrenlét ritmus, szervezetünk belső órája ugyanis háziorvosunk segítségével ma már beállítható.

A hazánkban 2002-ben végzett Hungarostudy felmérés alapján a 65 év felettiek között négyszer olyan gyakori volt az alvászavar, mint a 25 év alatti korcsoportban. Az olyan alvászavar, amelynek okaként nem mutatható ki valamilyen más alapbetegség, 55 éves kor felett egyre gyakoribb: 25 százalék. Ma, Magyarországon, az 55 éven felüliek száma hozzávetőlegesen 2,7 millió. Így – 25 százalékos gyakorisággal számolva – közülük több mint 600 ezren szenvednek olyan alvásproblémáktól, amelyek hátterében nem valamilyen egyéb betegség áll, hanem életmód tényezők, és részben a belső órájuk működésében jelentkezett probléma. Mindezek a háziorvos vagy alvás-specialista segítségével helyre hozhatóak.

Miért alszunk rosszul idősebb korban?


alvás1.    Mozgáshiány: Magyarországon sajnos igaz az, hogy minél idősebbek vagyunk, annál kevesebbet mozgunk. Régóta ismert tény, hogy a mozgáshiány különböző betegségek kialakulásához vezethet, ám kevesen tudják, hogy az alvási képesség csökkenését is eredményezheti.

3.    Társas kapcsolatok hiánya: Az idősebb emberek gyakrabban magányosak, vagy legalábbis sokkal kevesebbet érintkeznek más emberekkel, mint a fiatalok. A társas érintkezések, a családtagokkal és a barátokkal történő beszélgetések mind hatnak a belső óránkra, ezen keresztül az alvásunkra is.

4.    Fényhiány: Idősebb emberek sokat vannak otthon, nem sokat mozdulnak ki a négy fal közül. A fényhiánynak komoly következményei is lehetnek, hiszen a fénynek és a sötétségnek fontos alvásszabályozó hatása van. Még a legvilágosabb lakásban is sokkal kisebb a fényerő, mint a szabad levegőn.

Elállítódott belső óra: 50-55 év felett az agyunkban található belső óra működése minden külső ok nélkül is gyengülhet, ezért kevesebb alvást szabályzó anyagot termel.

Napi rutin: Idősebb korban sokkal érzékenyebbek vagyunk környezetünk és rögzült szokásaink változásaira. Minden apró változás negatívan befolyásolhatja belső óránk működését.

Mit tehetünk a jó alvás érdekében?

Végezzünk napi rendszerességgel, képességeinknek megfelelő testmozgást! Ez még mozgásukban korlátozott, sőt akár ágyhoz kötött betegeknek is ajánlott, ilyenkor érdemes gyógytornász segítségével kialakítani mozgásprogramunkat.

A rendszeres napi életvitelnek még nagyobb szerepe van, mint fiatalabb korban! Fontos, hogy minden nap próbáljunk meg ugyanabban az időben kelni, étkezni és lefeküdni. Figyeljünk oda, hogy a napi rutin során legyünk szabad levegőn is és mozogjunk is a lehetőségeinkhez mérten!

Ha nehézségeink vannak az éjszakai alvással, igyekezzünk a nappali szunyókálásokat elkerülni!

Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű fény. Legyünk szabad levegőn minden nap, még télen is! A látszólag borongós, téli napokon is sokszor jóval nagyobb kint a fény erőssége, mint bent a jól megvilágított lakásban.

Igyekezzünk minél többet társaságban lenni, ha nehezünkre esik is kimozdulni, mindenképpen keressünk olyan kikapcsolódási lehetőségeket, mely mások társaságában történik!

Ha egy hónapnál hosszabb ideig állnak fenn alvási panaszaink, mindenképp forduljunk orvoshoz, hogy tisztázzuk, nem áll-e mögöttük valamilyen más betegség!

Orvosunktól azt is megkérdezhetjük, hogy az általunk szedett gyógyszerek valamelyikének mellékhatása lehet-e az alvászavar, és ha igen, nem lehet-e valamilyen másik szerrel helyettesíteni?

Mindezektől függetlenül az orvosi segítség számos formája elérhető az alvási panaszok enyhítésében és a belső óra működésének helyreállításában, így mindenképpen érdemes tanácsot kérnünk!

Forrás: Pihent Agyúak Társasága

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!