Szemünk fénye – a látászavarról

2009-10-08 13:15:03    

Önnel is előfordult már, hogy amit eddig tökéletesen látott, azt egy idő után már csak homályosan sikerült elolvasnia?

szemLátászavar

Hazánkban minden negyedik nőnek és minden hatodik férfinak enyhe látászavara van. Szemüveggel is csak kartávolságra lát a nők 5, a férfiak 3%-a. A lakosság 20%-a látáskorrekcióra szorul, a társadalom elöregedésével ez a szám tovább nő.

És akkor még nem beszéltünk az idős kor egyik szembetegségéről, a makuladegenerációról. Látásunk megóvásával mégis alig foglalkozunk, holott ez teljesítőképességünk elengedhetetlen feltétele is.

Mikortól romlik a látásunk?

Látásunk az életkorral egyenes arányban romlik. Születéskor 21 dioptriához képes alkalmazkodni a szemünk, 45 évesen már csak háromhoz. A legtöbb embernek ebben a korban lesz szüksége szemüvegre az olvasáshoz. Ekkor kezdődnek el a súlyosabb betegségek is, például a zöld hályog. Az alkalmazkodóképesség teljes hiányát 65 évesen érjük el, ebben a korban megnő a szürke hályog felbukkanásának veszélye.

Ötvenen túl nagy a kockázata az ún. makuladegenerációnak, ami a retina károsodása. Romlik a központi látás, egyre homályosabb folt alakul ki a látótérben, ami a látás teljes elvesztéséhez vezethet.

FORRÁS: GALENUS

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!