Klimax és inkontinencia

2009-10-21 16:06:47    

A nők életének és egyúttal testének is egyik legtörékenyebb és legmeghatározóbb időszaka a változókor vagyis a klimax.

változókorEz a folyamat, mely a testet és a lelket egyaránt megviseli, általában a 47. év körül kezdődik.  Jellegzetes és gyakori korai tünetei a hőhullámok, a kipirulás, az éjszakai izzadás és a szívdobogás érzés. Ezek a tünetek a változó kori problémáknak csak egy olyan részét képezik, ami a külvilág számára is látható, viszont vannak sokkal súlyosabb, kevésbé ismert következményei is.

A klimax során a petefészkek működése fokozatosan lelassul, a női nemi hormonok szintje pedig fokozatosan csökken. Ennek következményeképpen jelentkeznek azok a tipikus tünetek, melyeket a nők nagy része átél. Az ilyenkor kialakuló tünetek lehetnek koraiak, középtávúak és későiek. A legjellemzőbb középtávú tünet az inkontinencia és a hüvelyszárazság, amely égő-viszkető kellemetlen érzéssel párosul, így fájdalmassá teszi, sőt, rendkívül megnehezíti a házaséletet. A változó kori hormonhiányos állapot legfontosabb késői következménye a csontritkulás és a szív-és érrendszeri betegségek.

Nemzetközi adatok szerint a 45-49 éves, illetve az idősebb korosztály 18-35%-a küzd vizelettartási panaszokkal. Az inkontinencia nemcsak a változás korában vagy idősebb nőknél jelentkezik, azonban ebben az életciklusban a menopauza kísérő jelenségei hozzájárulhatnak a tünetek kialakulásához. A változás korában a záróizmok, a medencefenék tartóizmai megereszkednek, a szabályozatlan hormonális állapot okozhatja és súlyosbíthatja a hólyag instabilitást, a stressz inkontinenciát.

Az inkontionencia azonban gyakran csak átmeneti tünetként jelentkezik, és a megfelelő odafigyeléssel, életmódunk megváltoztatásával sokat tehetünk azért, hogy a kellemetlenségeket mérsékeljük. Sőt, vannak olyan hölgyek is, akiknél magától is megszűnik ez az állapot, ennek ellenére nem árt fokozottan odafigyelni magunkra ebben az időszakban.

Mindenekelőtt a legfontosabb, hogy testünket karbantartsuk, elkerüljük az elhízást, hiszen a testtömeg növekedés és a vizeletinkontinencia társulása ismert tény. Körülbelül a változó korú nők fele panaszkodik elhízásról. Ha változatlan életforma mellett továbbra is annyit eszünk, mint korábban, az körülbelül évi egy kiló zsír lerakódását eredményezi. Ez kezdetben nem sok, talán nem is látszik, de egy évtized alatt már jelentős mennyiség. Figyeljünk oda a kalóriabevitelre, és kezdjünk valamilyen nem túl nagy megterhelést igénylő sportba, az úszás, futás, kocogás, kirándulás, kerékpározás mellett hasznos tevékenység lehet az unokákkal való játék, tánc, torna, séta.

Az inkontinencia gyakorisága hasonló dohányzók és nem dohányzók között, azonban a dohányosoknál gyakran tapasztalható heves köhögés elősegíti az inkontinenciához vezető anatómiai károsodást, így tanácsos a nikotin elhagyása. Az inkontinencia panaszokkal élők gyakran úgy védekeznek a vizelési inger ellen, hogy megvonják maguktól a folyadékot, ez azonban nagyon káros lehet, húgyúti fertőzésekhez, székrekedéshez, kiszáradáshoz vezethet. Ezért fontos, hogy elegendő folyadékot igyunk, ügyeljünk arra, hogy napközben se feledkezzünk meg szervezetünk folyadékigényéről, és ne az esti órákra korlátozódjon ivásunk. Amennyiben lehet, kerüljük a koffein és az alkohol fogyasztását, mert ezek is irritálják a hólyagot. Napi egy pohárka vörösbor nem árt, még hasznos is a vérképzésben. Az erős fűszerekkel ugyanaz a helyzet, mint a koffeinnel, irritálhatják a hólyagot, ezért fűszerszegény étrend ajánlott, amely csökkenti a tüneteket késztetéses inkontinencia esetén.

változókorHa már abban a helyzetben vagyunk, hogy megelőzni nem tudjuk a klimaxszal járó kellemetlenségeket, akkor is sokat tehetünk azért, hogy életminőségünket megőrizzük, és elkezdjük az önmagunkkal, testünkkel való törődést. Ebben az esetben kiemelten fontos a megfelelő higiénia fenntartása, melynek segítségével könnyebben elviselhetőek a hőhullámok okozta hirtelen izzadás, vagy az inkontinencia esetében a kellemetlen vizeletcsepegés, melynek nem túl gyakran emlegetett következménye lehet a kellemetlen szagok kialakulása. Mindez azonban orvosolható, ha megpróbálunk naponta többször is zuhanyozni, tisztálkodni, felfrissíteni magunkat. Mosakodás során különösen ügyeljünk a testhajlatok, köldök megtisztítására, ahol az izzadság könnyen megmarad, és megfelelő közeget biztosít a különféle kórokozók megtelepedésének. Sokat segíthetnek az intim mosakodószerek, törlőkendők és a különféle segédeszközök.

Mindenképpen kérjük ki orvosunk tanácsát is, hiszen a megfelelő eszközök kiválasztásában nagy segítség lehet egy tapasztalt szakember véleménye, akik nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy egy adott problémára mindig a legoptimálisabb megoldást javasolt választani. Aki vizelettartási problémával küzd, orvosa segítségével válassza ki az állapotának és testi adottságainak legmegfelelőbb inkontinencia segédeszközt. Ezek ugyanis speciálisan a vizelet felszívására és megtartására vannak kifejlesztve, szárazon tartják a bőrt, szagtalanítanak és szükség szerint cserélhetőek. Nem ajánlatos vattát vagy tisztasági betétet alkalmazni, mert ezek nem képesek felszívni a vizeletet, és az amúgy is száraz intim részeknél irritációt okozhatnak, ily módon fokozzák, nem pedig enyhítik a klimax kínjait. Emellett a menstruációs betéteket szagosodás, átázás, és a gyenge nedvszívőkapacitás miatt naponta 6-8-szor cserélik az inkontinens nők. Noha azok darabára lehet olcsóbb, de a napi összköltséget inkontinencia betétek használatával érdemes csökkenteni.

Kb. 20 éve értik a nők, miért érdemes menstruációs és tisztasági betéteket használni vatta helyett. Bízzunk abban, hogy hamarosan az inkontinensek sem dugják a csomag betétjüket az ásványvizes palackok mögé bevásárláskor ill. jó indokokkal döntenek - lehetőség szerint orvosukkal együtt - a számukra legmegfelelőbb, speciális inkontinencia betét kiválasztásáról és rendszeres használatáról!


Forrás: Prof. Dr. Lars-Gösta Dahlöf,  Göteborgi Egyetem, Pszichológiai tanszék

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!