Szexuális felvilágosítás - mikor és hogyan?

2009-11-19 14:35:37    

Mikor és hogyan kezdjük meg a kényes párbeszédet az ezzel összefüggő problémákról?

tinikEgyes külföldi felmérések szerint az első szexuális kapcsolat átlagosan 16-17 éves életkorban jön létre a mai, modern fiatalság körében. Ami egyénenként természetesen változó – ki érettebb, ki kevésbé ezen a téren. Emellett jobb nem várni az utolsó percig – tanácsolják a pszichológusok – és időben „előkészíteni a talajt” gyermekünknél.

Amikor alkalom adódik rá a gyermekkor befejeződésével és a felnőtté válás hajnalán, minden lehetőséget meg kell ragadni hozzá. Ilyenkor a tizenéves titkolózóvá válik, nem kérdez semmit – ez ne jelentsen számunkra akadályt, de természetesen fokozatosan vágjunk a témába, legyünk tapintatosak. A tizenéves kor kezdetén gyermekünk bizonyára szívesen veszi az információkat, mert még nem érinti közvetlenül a kérdés. Néhány évvel később azonban jóval bonyolultabb a helyzet.

Hogyan fogjunk hozzá? Legyünk taktikusak!

Jobb, ha a szex témájával nem fordulunk közvetlenül és minden előzmény nélkül a fiatalhoz – eljön a pillanat, amikor tanúbizonyságot kell tennünk taktikai érzékünkről. Az viszont egyik alapelvünk legyen, hogy minél kevesebbet faggatjuk őt, annál jobb eredményt érünk el. Jól tesszük, ha megragadunk egy kedvező alkalmat – például egy tv-reklám megtekintését a védekezésre szolgáló eszközökről – a párbeszéd megindításához.

És ha több is adódik belőle, még jobb, ha nem „vesszük célba” a tizenévest, azaz tájékoztatásunk „semleges” marad. Emellett kerülnünk kell a túlságosan oktató jelleget, vagy hogy úgy érezze a fiatal, szigorú leckét kívánunk adni neki. Próbáljuk meg inkább a „kerülőutat” a kérdések kibontakoztatására, így azok megválaszolására nagyobb igény fog mutatkozni.

Egy jó tanács hozzá: ahelyett, hogy aggódó arccal, egy adott pillanatban „direktben” gyermekünknek szegeznénk a kérdést: „tudod, hogyan kell védekezni, ha arra kerül a sor?”, inkább közömbös arckifejezéssel érdeklődjünk, vannak-e továbbra is órák az iskolában a szexuális felvilágosítás témában. Ha a tinédzser csak bólogat, és másra tereli a témát, nincs értelme erőltetni, de elképzelhető, hogy ezzel egy hasznos beszélgetés fonalát ragadjuk meg.

Természetesen gyermekünk intim életébe nem szabad beavatkoznunk, de felelősek vagyunk azért, hogy átadjuk az üzenetet: „Ne feledd a védekezést, mert törődnöd kell testi-lelki egészségeddel szexuális téren is. És ha váratlan fordulat áll elő (pl. terhesség vagy nemi betegség), nagyon nehéz lesz megbirkózni a káros következményekkel.”

Forrás: Galenus/www.patikamagazin.hu

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!