Bőrápolás olajokkal – hidegben

2009-12-21 11:30:00    

Hűvösebb időben megnő a telített zsírsavakban gazdag olajok, zsírok jelentősége a bőrápolásban. Hidegben takaréklángra kapcsol a bőr természetes működése, és saját zsíranyagainak termelődése is lecsökken.

nőA hideg évszakokban azok a bőrápoló készítmények hatásosak, amelyek nagyobb százalékban tartalmaznak növényi olajokat, növényi viaszokat. Az éltető napsugarak hatására képződő olajokat ma még közel sem az értéküknek megfelelően használjuk. Ha jobban megismernénk a természetnek ezen csodálatos teremtményeit, akkor tudatosabban válogathatnánk a kozmetikumok között, és a bőrt károsító kozmetikumokat is könnyebben kiszűrhetnénk. A növényi olajok biokémiai felépítése hasonlít a bőr zsíranyagaihoz, s azonkívül értékes, mesterségesen utánozhatatlan hatóanyagokat is tartalmaznak. Azonkívül, hogy elegyednek a bőrmirigyek váladékaival, s így segítségükkel könnyedén, a bőr kiszárítása nélkül eltávolíthatók a különféle szennyeződések, védik is a bőrt.

Melyik olaj, mire alkalmas?


A lassan felszívódó, többnyire szilárd zsírok, viaszok és olajok, mint amilyen a karitévaj (shea vaj), kakaóvaj, rózsaviasz, karnaubaviasz, jojobaolaj, védőréteget alkotnak a bőrön, és meggátolják, hogy a hideg és a szél kiszárítsák a bőrt. A hidegebb, hűvösebb napokon olyan krémet használjunk, amelyek nagyobb mennyiségben tartalmaznak telített zsírsavakban gazdag zsírokat, olajokat, mert segítségükkel meggátolható a sejtek vízvesztése anélkül, hogy gátolnák a bőrlégzést, és leszoktatnák a bőrt saját zsíranyagainak megtermeléséről. A száraz és vízhiányos bőrök krémjeiben és testápolóiban jó ha vannak lecitinben gazdag, úgynevezett hidratáló olajok is, pl. az avokádó-, és a szezámolaj. A szezámolajat az Ájurvéda szívesen alkalmazza testkezelésekhez, egyrészt azért mert gyorsan átmelegíti a szöveteket, másrészt mert méregtelenítő hatású. Az olívaolaj, a szezámolaj, a sárgabarackmag- olaj, az avokádóolaj, a mandulaolaj, a makadámiaolaj gyorsan felszívódnak a bőrbe, bársonyos érzetet hagyva maguk után. Valamennyi ideális testápolás céljára. A mogyoróolajat, lenolajat és kökényolajat tartalmazó testápolók különösen azok számára javasolható, akiknek gyenge a kötőszövetük, s a terhességi csíkok (striák) kialakulását szeretnék megelőzni. A száraz, idősödő bőrök kozmetikumaiban esszenciális zsírsavakban gazdag olajok is szerepeljenek. Az argánfaolaj, borágóolaj különösen hatásos regeneráló olajok. A borágóolajat és a lenolajat a változókorban lévő nőknek belsőleg is érdemes fogyasztani. Mivel ezek az olajok könnyen avasodnak, tároljuk hűtőszekrényben és figyeljük a felhasználhatóság idejét. A csíraolajok (búzacsíra-, kukoricacsíra-olaj) különösen sok vitamint tartalmaznak (A-, E-, D-, F-vitaminok), ezért előnyösen befolyásolják a bőrképet. Csecsemők, gyermekek finom, érzékeny bőrének ápolására a kellemes illatú, selymes érzetű mandulaolaj, és a bőrvédő tulajdonságú jojobaolaj a legmegfelelőbb.

Az olajok minősége függ a felhasznált gyümölcs, mag, csíra minőségétől, valamint a kinyerés módjától, s idejétől. Kiemelkedő, gyógyító tulajdonsága csak a hidegen (20 °C alatt) sajtolt olajoknak van.

Tanácsok

A növényi olajokat mindig vizes kézzel, vagy aromavízzel, gyógyteával benedvesített bőrre kenjük. Vásárláskor minden esetben ellenőrizzük a lejárati időt. Közvetlenül használat előtt is érdemes megszagolni az üveget, nehogy avasodó növényi olajat kenjünk a bőrre. A többszörösen telítetlen olajok gyorsan avasodnak, ezért hűtőszekrényben tárolandók, míg a telített zsírsavakban gazdag olajok több évig is megőrizhetik a minőségüket. A növényi olajokkal gazdagítani lehet a kedvelt, de mostanra már kevésnek bizonyult arckrémeket, testápolókat. Ezenkívül olajpakolást is készíthetünk a nyak, a dekoltázs, a kéz és lábfejek regenerálására, puhítására.

MARKOVICS VERA KOZMETIKUS

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!