Hogyan kell sikeresen fogyókúrázni? - tévhitek

2010-01-06 10:52:58    

A fogyókúrával kapcsolatban számos olyan tévhit él a köztudatban, amit az emberek többsége hajlamos elhinni, vagy azért, mert jól hangzik, vagy mert betartása egyszerűnek - egyszerűbbnek, mint a hosszú és következetes diétázás - tűnik.

Sokan azért hallgatnak ezekre a "mindennapi bölcsességekre", mert előző diétájuk kudarcba fulladt. Azonban ha ilyen "hibás" információkra alapozzuk a fogyókúrát, nem biztos, hogy az eredményre vezet - vagy ha mégis, azt valószínűleg szervezetünk sínyli meg.

Cikkünkben a fogyókúrával kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket gyűjtöttük "csokorba".

A sport önmagában is elég a fogyáshoz

A testmozgás valóban növeli az energiafelhasználást, azonban a sikeres fogyókúrának ez csak az egyik feltétele. Az eredményhez nem csak a sport, hanem tudatos, mennyiségre és minőségre egyaránt gondot fordító táplálkozás is szükséges. Ha csak a sporttól szeretnénk eredményt várni, akkor azt napi rendszerességgel, több órán keresztül kellene végeznünk, amire azonban a "hétköznapi" embernek nincs ideje, illetve lehetősége.

A koplalás fogyaszt

A koplalás lehet, hogy rövid idő alatt testsúlycsökkenést eredményez, azonban a koplalásos diétáknál a legnagyobb a valószínűsége az ún. jo-jo effektusnak, vagyis a kúra utáni gyors visszahízásnak. Ezen kívül a nagyon alacsony energiatartalmú étrend nem biztosítja a szervezet számára szükséges tápanyagokat, ami hiánytünetekben, illetve betegségekben nyilvánulhat meg. 1000 kcal alatti étrend csak kórházban, orvosi felügyelet, rendszeres ellenőrzés mellett végezhető.

Fogyókúra alatt tilos a zsiradékfogyasztás

A szervezetnek a fogyókúra alatt is szüksége van zsiradékra, ezért azt nem elhagyni kell, hanem a mennyiségét csökkenti. Erre megfelelő mód a zsírszegény termékek fogyasztása (1,5 %-os tej, 12 %-os tejföl, zsírszegény túró, joghurt, light margarin stb.), valamint az úgynevezett kenőzsiradék (vaj, margarin), illetve az ételkészítéshez használt főzőzsiradék mennyiségének csökkentése. Fogyókúra alatt célszerű a normál, egészséges étrendben ajánlott 30 energia % zsír mennyiségét 25 energia %-ra csökkenteni.

Fogyókúra alatt tilos a szénhidrátfogyasztás

A szénhidrátokról ugyanaz elmondható, mint a zsírokról, vagyis a fogyókúra idején is szükség van rájuk, mivel nélkülözhetetlenek pl. az agyműködéshez. Az egészséges táplálkozásban a szénhidrátok az összenergia kb. 55 %-át teszik ki. Ezt a mennyiséget az ún. szénhidrátszegény diétákban (pl. Atkins diéta) drasztikus módon csökkentik, ami a szervezet anyagcseréjének a felborulásához vezet. Emellett a szénhidráthiányt kompenzáló magasabb zsír és fehérjefogyasztás a szervezetben súlyos károsodásokat okozhat (szív- és keringési betegségek, vese-, illetve májproblémák stb.).

A szénhidrátokra tehát szükség van a kúra alatt is, és ennek energia%-os mennyiségét a mai irányelvek szerint még csökkenteni sem szükséges, csak a minőségére kell odafigyelni (sok magas rosttartalmú élelmiszer fogyasztása). Az édességek nagy részében is a szénhidrát a fő tápanyag. Ezeket sem szükséges teljes mértékben száműzni a fogyókúra alatt. Mértékletes ( egy tábla csoki helyett csak egy kis szelet) és nem napi rendszerességgel történő fogyasztásuk nyugodtan beilleszthető az étrendbe.

A fogyókúra csak zöldség és gyümölcs fogyasztásából áll

Az kétségtelen, hogy a fogyókúra alatt ajánlatos sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Erre azért van szükség, mert magas rosttartalmuk és telítőértékük mellett alacsony az energiatartalmuk. Egyéb élelmiszerek, mint pl. gabonatermékek, húsok, tejtermékek, stb. nélkül azonban szervezetünk nem kapná meg a szükséges összes ásványi anyagot, vitamint vagy fehérjét. Tehát a fogyókúra idejére sem ajánlatos egyes élelmiszerféleségeket teljesen mellőzni.

Az egyes tápanyagok fogyasztását kössük napszakokhoz

Több csodadiéta épül erre az elméletre, azonban a tudományos kutatások nem bizonyítják egyértelműen a hosszú távú hatásosságát. Ehelyett érdemesebb inkább arra koncentrálni, hogy ételeink összetétele, minősége, valamint mennyisége megfelelő legyen. Ezen kívül élvezetesebb is pl. reggelire egy szelet barna kenyér sonkával, paprikával, tejjel vagy gyümölcslével való elfogyasztása, mintha pl. csak kenyeret reggelizhetnénk.

[forrás: Galenus]

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!