Reflux és gyomorégés

2010-01-14 09:53:38    

Alapszabály, hogy sokszor és keveset egyen gyomorkímélő ételekből! Ügyeljen a helyes étkezési szokások betartására! Igyekezzen napi négyszer-hatszor enni, és mindig keveset! Lassan egyen és kis falatokat nyeljen!

Az égető, maró gyomortáji érzés, ami sok esetben a hát irányába is kisugárzik, és ami gyakran savanyú ételek (pl. savanyú uborka, ecetes saláták, paradicsomos ételek, egyes levesek) vagy szénsavas italok, alkohol fogyasztása után jelentkezik, sokak számára ismerős lehet. Nem más ez, mint a gyomorégés és az azzal társuló refluxbetegség, ami nem csak a túlhajszolt, stresszes életmódot folytató menedzserek betegsége.

Amennyiben a nyelőcső nem zár kellőképpen erősen, nem tudja megakadályozni, hogy a gyomortartalom - illetve a gyomorsav - "visszafelé" induljon el, a nyelőcső irányába, és ott kisebb-nagyobb magasságig eljusson. A refluxbetegségben nem ritka, hogy a beteg a savas ízt akár a szájában is érzi, mert a gyomorsav egy része addig visszajut.

Jó tanácsok

A fájdalom enyhítésében és a panaszok kiújulásának megakadályozásában az alábbi tanácsok segíthetnek.

1. Emelje meg fejtámaszát! Egy párnával sokat segíthet a helyzetén fekvés, alvás közben; ugyanis ez elősegíti a folyadék helyes irányba történő áramlását. A fej magasabbra helyezése a törzsnél az egyik leghatékonyabb és legegyszerűbb eszköz a reflux megakadályozására.

2. Hagyja abba a dohányzást! A dohányzás növeli a gyomor savtermelését, és ellazítja a nyelőcső és a gyomor között elhelyezkedő zárógyűrűt, így hozzájárul ahhoz, hogy a gyomorsav könnyen bekerüljön a nyelőcsőbe, és annak falát marja, irritálja.

3. Vegye le nikotintapaszát éjszakára! Ha le szeretne szokni a dohányzásról és nikotint tartalmazó tapaszt használ, távolítsa el azt éjszakára! A bőrön át felszívódó nikotin szintén gyengíti az előbb említett záróizmot, aminek eredményeként a nyelőcsőbe kerülő savtartalom égető érzést provokál.

4. Kerülje a nehéz tárgyak emelését! Nagy erőkifejtéskor, előre hajoláskor a hasizmok megfeszülnek és összenyomják a gyomrot, a nyelőcső irányába terelve annak tartalmát - elősegítve ezzel a reflux bekövetkezését.

5. Viseljen laza öltözetet! Soha ne szorítsa meg az övét, mert a szűk, szoros ruhák a nyelőcsőbe préselik a gyomortartalmat.

6. Mindig bő vízzel vegye be gyógyszerét, mert ha kevés folyadék hiányában nem sikerül tökéletesen lenyelni azokat, és kitapadnak a nyelőcső falára, mielőtt a gyomrot elérték volna, irritációt okozhatnak.

7. A helyes táplálkozás alapvető fontosságú a kóros mennyiségű gyomorsavtermelés visszaszorításában. Alapszabály, hogy sokszor és keveset egyen gyomorkímélő ételekből! Ügyeljen a helyes étkezési szokások betartására: mértékkel fogyasszon, és ne telítse gyomrát hirtelen sok étellel, mert az túlságosan megterhelő a gyomornak. Igyekezzen napi négyszer-hatszor enni, és mindig keveset! Lassan egyen és kis falatokat nyeljen! Alaposan aprítsa meg az ételt, így megkezdi gyomra számára a táplálék emésztését! Kerülje a fekvés közbeni nassolást, és lehetőleg ne feküdjön le, csak étkezést követően 3-4 óra elteltével! Álló, függőleges testhelyzetben segítheti leginkább a táplálék szájból történő továbbjutását, bár az állva, kapkodva történő evés semmiképp nem javasolt.

Kapcsolódó cikkek:

Reflux: Gyomorégés éjjjel és nappal - http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/11759

Reflux - Utazás közben is előfordulhat - http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/12832

Reflux - az álarcos fojtogató - http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/1263

 

Csökkentse, vagy hagyja abba az alkoholos, szénsavas és koffeint tartalmazó italok fogyasztását! A szeszes italok, a kávé, a tea és a citrom mind-mind a reflux fő okai közé sorolandók. Édesség utáni vágyát ne csokoládéval, fodor- vagy borsmentás cukorral enyhítse! A fenti édességek fo-kozhatják a gyomorpanaszokkal élők problémáit.

Cukormentes készítmények napközbeni szopogatása ellenben enyhítheti a gyomorégést, és hasonlóképpen előnyös a rágógumizás, ugyanis az fokozza a nyál termelését. Magas savtartalmú citrusfélék (citrom, narancs és grépfrút), gyümölcslevek, fűszeres ételek, paradicsomban dús szószok is kiválthatnak gyomorirritációt és refluxot. A hagyma és a zsíros ételek szintén hozzájárulnak a panaszok súlyosbodásához. Gyomorproblémával küszködő 400 beteggel készített felmérésből kiderült, hogy főként a grépfrútot tartalmazó gyümölcslevek, valamint a narancs- és paradicsomlevek a fő ludasok a gyomortáji panaszok kiváltásában.

Vezessen étkezési naplót, hogy hatékonyan felfedezhesse, milyen ételek okoznak gyomorproblémákat! Igyon sok vizet! A bőséges vízfogyasztás megtisztítja a nyelőcsövet, kimossa az odakerült savakat, majd ezután a víz a gyomorba kerülve segíti annak működését.

 

8. Óvatosan bánjon a gyomorsavat megkötő, úgynevezett antacidkészítményekkel! A recept nélkül kapható antacidok általában hatékonyak és biztonságosak, de ne vigye túlzásba a használatukat. Túl sokat beszedve belőlük azok gyomorsavtermelő hatást is előidézhetnek, épp az ellenkezőjét annak, ami miatt alkalmazzák azokat. Mindenképpen tudassa orvosával, hogy hogyan és mennyit szed a gyomorsavat közömbösítő szerekből! Egyes savkötő szerek hasmenést, mások székrekedést okozhatnak mellékhatásként.

Az antacidokra jellemző, hogy egyéb gyógyszerek felszívódását és a szervezetben hasznosulását gátolhatják, ezért ügyeljen arra, hogy orvosával, gyógyszerészével megbeszélje, milyen más patikaszerekkel együtt alkalmazza a vény nélkül is kapható savkötőket. Az antacidok az égető panaszokat hatásosan megszüntetik, de a kiváltó okot, a fokozott savtermelést nem orvosolják; így akár súlyos betegségeket is képesek elrejteni, amelyek orvosi kezelésre szorulnának, azonban a beteg nem érzi a fájdalmat és nem jelzi azt orvosánál.

Ha gyomorégése, refluxbetegsége van, kövesse a fenti tanácsokat és figyelje meg a változást! Ha fájdalma enyhe ugyan, de több napon keresztül nem múlik el, feltétlenül forduljon orvoshoz, mert a panaszok hátterében gyomorfekély is húzódhat. A gyomorfekély minden esetben orvosi ellátást igényel.

A gyógyszerész tanácsa

Este ne feküdjön le azonnal a tabletták, kapszulák lenyelése után (kivéve a speciális eseteket, amire az orvosa vagy a gyógyszerésze mindig felhívja a figyelmét). Rövid ideig maradjon állva vagy ülve, miután bevette gyógyszerét, hogy a gravitáció is segítse a pirulák mielőbbi gyomorba jutását. Ezek az előírások még fontosabbak, ha gyulladáscsökkentőt, fájdalomcsillapítót (pl. ibuprofen-, acetil-szalicilsav- vagy diklofenáktartalmú gyógyszert), teofillint, kalciumcsatorna-blokkoló vérnyomáscsökkentőt, progeszteront vagy kálium-kloridot tartalmazó szert szed. A felsorolt hatóanyagok nyelőcső-irritációt idézhetnek elő.

Budai Lívia
gyógyszerész

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!