Végbélfájdalom – Minden, amit az aranyérről tudni kell!

2010-01-18 13:04:31    

Fáj az aranyerem – mondja a beteg, holott az aranyér a legritkább esetben okoz fájdalmat. Mit kell tudni hát a fájdalom keletkezéséről, a háttérben lévő betegségekről?

idős emberOkos idegvégződések

A végbélnyílás és környéke az ujjbegyhez hasonlóan sűrűn van idegvégződésekkel ellátva, aminek nagy jelentősége van a széklet visszatartása szempontjából. A végbélnyílás felett elhelyezkedő idegvégződések „okosak”, képesek arra, hogy a felülről bekerülő anyagok (szilárd, folyékony, gáznemű) halmazállapotát megkülönböztessék egymástól, annak megfelelő válasz jöhessen létre: azaz a gázok vagy a szilárd halmazállapotú bélsár visszatartása, máskor megfelelő helyen és megfelelő időben történő kiürítése.
A fájdalomérzékelő receptorok is a bélcsatorna utolsó 2–3 cm-es zónájában találhatók. Ebből következik, hogy azok a betegségek, amelyek itt jelennek meg, fájdalomérzetet váltanak ki.

Mi a heves fájdalom leggyakoribb oka?

A végbélrepedés

A végbélnyílásban kialakuló 2–10 mm-es hosszirányú seb. A székelésnél fájdalom lép fel, mely akár órákig, a következő székelésig (tehát 24 óráig!) is fennállhat. Égő, csípő, az alsó végtagokba, herezacskóba, farkcsontba kisugárzó, igen intenzív fájdalom. Mivel mindig székelésnél kezdődik, a betegek rettegnek tőle. Úgy gondolják, a híg széklet fájdalmatlan, ezért nagy mennyiségű hashajtót vesznek be, aminek gyakori székelés a következménye, így esélyt sem adnak a fájdalmas seb gyógyulásának. Az állandó híg széklet súlyveszteséget, ez daganatfóbiát, lelki zavarokat okoz, akár öngyilkossághoz is vezethet.

A végbélrepedésnek több oka is lehet. Egy-egy kemény széklet felsérti a nyálkahártyát, kialakul az akut repedés, ami viszonylag könnyen meggyógyítható kúpokkal, kenőcsökkel. Hasmenés is kiválthatja. Ilyenkor a nyálkahártya izgalmi állapotba kerül és az egyszerű székelésnél létrejövő mechanikus tágulás felrepeszti a gyulladt nyálkahártyát.

A harmadik ok az, hogy bizonyos embereknél fokozott a záróizom tónusa. Ehhez tudnunk kell, hogy a kettős záróizomrendszer egy külső nagy tömegű akaratlagos, a szorítónyomásért felelős izomzatból és egy kis tömegű akaratunktól függetlenül működő, a végbél tónusáért felelős belső záróizomból áll. A fokozott tónus ellenében létrejövő erőltetett székelésnél a nyálkahártya megreped és kialakul a végbélrepedés. Beavatkozás nélkül a végbélrepedés nem hámosodik be, és egy héten belül krónikussá válik. E fájdalmas kis seb külső, illetve belső végén két fájdalmas csomó nő. A külső, tehát a végbélnyíláson kívül megjelenő fájdalmas csomót a betegek általában aranyérnek gondolják.
Megoldása igen egyszerű: a belső záróizom alsó egyharmadának átmetszésével a beteg azonnal megszabadul tűrhetetlen fájdalmától, szinte el sem hiszi, hogy a beavatkozás utáni első székelése már fájdalmatlan. Másik lehetséges, szintén ambuláns beavatkozás a repedés alatt, illetve felette növő csomó vértelen, nagyfrekvenciájú vágókaccsal való eltávolítása a repedés egyidejű fagyasztásos kezelésével. Az akut repedés gyakran kúpok, kenőcsök, ülőfürdők hatására hámosodik. Mindkét esetben a legfontosabb a széklet puhán tartása, illetve a végbélnyíláson való könnyű átjutása, amit napi 1 evőkanál paraffinolaj itatásával érünk el.

A végbélrepedésnek – a fájdalmon kívül – még vannak tünetei:
1. Vérzés: mindig friss, piros. Kis mennyiségű vérzéstől, amely éppen csak a WC-papírt színezi, csöpögő, spriccelő vérzésig minden előfordulhat.
2. Váladékozás, a fehérnemű szennyezése: ez sokszor viszketést okoz, a végbélnyílás környéke felmaródik, másodlagosan gombás fertőzés alakul ki. Van olyan beteg, akinél a végbélviszketés a végbélrepedés egyetlen tünete.
3. Székrekedés: a székeléstől való félelem következménye.

kézA fájdalmas aranyér

Ha a belső aranyeres csomók nagy hasprés hatására kitüremkednek, felettük a záróizomzat összezárul, kialakul az úgynevezett aranyeres krízis, amely igen nagy fájdalommal jár. A folyamatos artériás beáramlás mellett a záróizomzat leszorítja az elvezető (az artériáknál lényegesen könnyebben összenyomható) vékony falú vénákat, és nagyfokú pangás alakul ki. Ennek következtében rövid idő alatt az aranyerek felszíne a feszítés következtében elhal és ez szeptikus állapothoz vezethet.
Azonnali orvosi beavatkozás szükséges. Lehetséges konzervatív terápia: gyulladást csökkentő kenőcsök, langyos ülőfürdők, a duzzadást, fájdalmat, gyulladást csökkentő gyógyszer kúraszerű adása. Akut műtét elvégzése is szóba jön.

Genitális herpesz

Jellegzetes fájdalmat okoz. A hólyagok megjelenés előtt néhány órával bizsergő, égő, az alsó végtagokba, nemi szervekbe sugárzó fájdalom lép fel. A hólyagok megjelenésével helyi gyulladás alakul ki, sokszor ijesztő szöveti vizenyővel kísérve. A beteg ebben a stádiumban a legfertőzőbb, mert a hólyagok tartalma hemzseg a vírusoktól. Nemi érintkezéssel terjed. A sérülés helyén a vírus gyors szaporodásnak indul, majd az idegszálak mentén az érzőidegdúcokba kerül, ahol egész életen át megmarad.
A szervezetet ért bármely traumára (lázas betegség, antibiotikum szedése, menstruáció, fogamzásgátló szedése stb.) ismét aktiválódik, a fenti tüneteket okozva.
Terápiája vírusölő gyógyszerek, melyeket érdemes azonnal a bevezető tünetek észlelésekor elkezdeni.

Ritkább fájdalmas végbélbetegségek

Anopapillitisz: az anopapilla a végbél belsejében normálisan helyet foglaló, apró, 1–2 mm nagyságú, háromszög alakú nyálkahártya-kettőzet, melyből minden embernek 3–5 darab van. Gyulladtan egy-két centiméteresre is megnőhet, igen heves fájdalmat okozva. Megoldása kúpok, kenőcsök, antibiotikum adása, illetve az anopapilla lecsípése, nagyfrekvenciájú vágókaccsal. Ezután a fájdalom azonnal megszűnik.

A végbél alsó szakaszának gyulladása: égő fájdalmat okoz, kínzó székelési inger kíséretében. Lehet ismeretlen eredetű vastagbélgyulladás következménye, vagy szexuálisan átvihető baktériumok – például chlamydia, gonorrhoea – okozta gyulladás. A diagnózis felállítását a bakteriális kitenyésztése segíti.

Bőrgyulladás: égő fájdalom jelentkezhet a végbélnyílás körüli bőrön is, mely lehet gombás, bakteriális vagy allergiás eredetű.

Záróizomgörcs: éjszaka heves késforgatásszerű fájdalommal jelentkezik, és meleg kádfürdőre vagy spontán oldódik. Váratlanul lép fel, és hirtelen szűnik meg. Általában feszült idegállapot elősegíti a felléptét.

Coccygodynia: a farkcsont csonthártyájának gyulladásos fájdalma. Elsősorban ülésnél vagy ülésből állásba való mozgásnál jelentkezik. A betegek kórelőzményében gyakran szerepel régebbi, akár évtizedekkel korábbi farkcsonti trauma: fenékre esés, bicikliről, lóról való leesés.

Polipok, daganatok: a végbélben kellemetlen idegentestérzést, állandó ki nem ürülés érzést okoznak.

Műtéti hegek: sokan az időjárás változását a végbélnyílásuknál előre érzik, régi operációk következményei válhatnak ilyenkor fájdalmassá.

Prosztatagyulladás: végbélfájdalommal, égéssel jelentkezhetnek környező szervek – leggyakrabban a prosztata – gyulladása.

Valamennyi fájdalommal járó esetben orvoshoz, elsősorban szakorvoshoz, proktológushoz kell fordulni. Annál is inkább, mert a felsorolt betegségek többsége könnyedén, ambulánsan gyógyítható.

Forrás: Láz és fájdalom, Ha a beteg kérdez…/Galenus

Kapcsolódó cikkek

Sokakat elér: aranyér

Az aranyér kezeléséről

Hátsó gondok - az aranyér

A Patika Magazin Magyarország legolvasottabb havi lapja. Keresse a gyógyszertárakban!

 

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!