Gázos belek: irritábilis bélszindróma

2010-01-21 10:07:07    

A túlérzékeny, irritábilis bélszindróma (IBS) igen gyakori, bár sokszor nem felismert betegség. Tünetei nagy változatosságot mutatnak: lehet puffadás, teltségérzés, gázok, émelygés stb. Egyes statisztikák szerint a hasi panaszok miatt orvoshoz forduló betegek mintegy felének ez a baja!

A tünetek igen változatosak: teltségérzés, puffadás, gázos belek, korgó-morgó has, émelygés, fájdalom, amely lehet enyhe, egész hasat betöltő, de görcsös, vándorló, sőt éles, egy pontban megjelenő is. Jelentkezhet hasmenés, székrekedés vagy akár a kettő váltakozása.

Látható, hogy a tünetek mindenféle hasi betegség tüneteit utánozhatják és igen változatos formában jelenhetnek meg. Éppen ezért az orvost a panaszok nagy nehézségek elé állítják, hiszen a gyomor-bél rendszer mindenféle szervi betegségét ki kell zárnia.

Ha túlérzékeny a vastagbél

A túlérzékeny vastagbél ugyanis egyértelműen funkcionális eredetű betegség, azaz a hátterében semmiféle szervi eltérést nem lehet - a legfinomabb eszközökkel, akár szövettani vizsgálatokkal sem - kimutatni.

A betegség hátterében, mai tudásunk szerint, a gyomor-bél rendszer érzés- és mozgászavara áll. Az érzészavar azt jelenti, hogy a hasban, főként a vastagbelekben található nyomás- és fájdalomérző idegvégződések (úgynevezett receptorok) ingerküszöbe jelentős mértékben lecsökkent, amit számos tudományos kísérlet egyértelműen bebizonyított. Így a beteg olyan ingereket is megérez, sőt fájdalomként él meg, ami más normális ember számára nem érzékelhető vagy legalábbis amely nem tudatosul benne. Ilyen például a belekben képződő gázok feszítése, a - jelentős mértékű és sok kellemetlen panaszt okozó - haspuffadás.

gyomorA gyomor és a belek mozgászavara

Az irritábilis bél szindróma másik oka pedig a gyomor és a belek mozgászavara. A gyomor esetében ez azt jelenti, hogy fala nem tud kellőképpen ellazulni, ezért a beteg már kis mennyiségű étel vagy akár egy pohár víz elfogyasztása után teltséget érez. Máskor a belek mozgása sem kellőképpen összerendezett. Gyakoribbak a helyi körkörös összehúzódások, ami görcsös fájdalmat okoz. Ez a görcs (kólika) a has bármely pontján jelentkezhet. Ezért se olyan könnyű az IBS diagnózisát felállítani, mert szinte valamennyi emésztőrendszeri betegség tüneteit utánozhatja, a fekélytől az epekőbetegségen át egészen a vakbélgyulladásig.

Előfordul, hogy a bélfal egy szakasza tartósan összehúzódik, s ez is fájdalommal jár, és a béltartalom előrehaladása is akadályozott, vagyis székrekedés jelentkezik. Máskor a bélfal előrehaladó, ún. perisztaltikus mozgása fokozódik, ami hasmenéshez vezet.

Az irritabilis bél szindróma terápiája

Az irritabilis bél szindróma terápiája komplex, melynek gyógyszeres beállítása szakorvos feladata, és általában hosszas kezelést igényel. A diétát illetően ma már nem vagyunk olyan szigorúak, mint régen. Az vitathatatlan, hogy a kevesebb, gyakoribb étkezés jobban kíméli a túlérzékeny beleket. Nyilván a fűszerek, a nehéz, zsíros ételek sem éppen az IBS-diéta elengedhetetlen részei. Egyesek a pszichológiai megközelítést, a stresszhatás csökkenését a terápia fontos, nélkülözhetetlen lépésének tartják.

dr. Valló Ágnes

Kapcsolódó cikkek

A hasfájással nem kell együtt élni

Puffadás a leggyakoribb hasi panasz

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!