Fogfájás okai

2010-01-22 11:30:00    

A fájdalom köztudottan szubjektív élmény, nehezen mérhető – ám mindig valamilyen szöveti károsodás valódi vagy lehetséges veszélyére figyelmeztet. A fogfájdalom sem kivétel, mindig valamilyen bajt jelez.

fogászatHonnan indul a fogfájás?

A fogfájás kiindulhat a fog kemény szöveteiből, a fogbélből és az ún. fogtartó szövetekből. Jellegüktől függetlenül, a mechanikai, hő- és kémiai ingereket mind fájdalomként észleljük és éljük meg. Receptorok – a fogbél és a környező szövetekben lévő idegvégződések észlelik és közvetítik az agyba a fájdalom érzetét. A központi idegrendszer aztán minősíti, lokalizálja és tudatosítja, így a fájdalom kellemetlen érzéséért felelős.

A fájdalom mértékét sok individuális, pszichés tényező befolyásolja, nem beszélve az életkorról, a nemről és a kulturális tényezőkről, valamint a fáradtságról és az aktuális érzelmi állapotról. A félelem, a szorongás, illetve az összpontosítás, a fájdalom „figyelése” sem elhanyagolható körülmények.

A betegek többsége fogfájás miatt keresi fel a fogorvost. A szakember a panaszok jellegéből próbálja elemezni és megállapítani az okokat. Mérlegeli a fájdalom időtartamát, hogy spontán vagy ingerekre kiváltható-e. Megkérdezi, hogy sós vagy édes, túl meleg vagy túl hideg inger fokozza-e a fájdalmat. Tompa vagy hasogató, enyhe vagy súlyos, körülírt vagy kisugárzó, napszakonként ingadozik-e – mindezek a jellemzők árnyalják a kórképet, és közelebb visznek a megoldáshoz is.
Ha hőinger vált ki fájdalmat, meghatározó, hogy a meleg és a hideg inger egyaránt panaszt okoz, vagy csak a melegre fokozódik, hidegre viszont enyhül a fájdalom.

A fogfájdalom felosztása


A kiváltó okok jellegétől függően a fog eredetű fájdalmakat három nagy csoportba sorolhatjuk:
– fertőzés okozta,
– traumaeredetű,
– fogfejlődéssel kapcsolatos.

fogászat1. A fertőzés eredetű fogfájdalom oka a szuvasodás, és annak következményei.
Fogszuvasodás esetén a fájdalmat hideghatás, illetve édes ételek fogyasztása váltja ki. Az inger megszűnte után a fájdalom is megszűnik magától. A fájdalom kiindulóhelye a fog kemény szövetei, és éles, lokalizált jellegűnek írják le. A fogbél gyulladása reverzibilis. A terápia: fogtömés.

A fog kemény szöveteinek kóros kopása, illetve a fogtartó szövetek sorvadása következtében szabaddá váló fognyak is okozhat fájdalmat. Ez konzervatív kezeléssel megszüntethető.

Irreverzibilis gyulladás és fogbélelhalás esetén a fog már melegre is érzékeny. Az inger megszűnte után a fájdalom megmarad, illetve rohamszerűen jelentkezik. Heveny gyulladás esetén a fájdalom diffúz, kisugárzó, éles, lüktető jellegű lesz. Intenzitása éjszaka, nyugalmi állapotban fokozódik. Ebben az esetben gyökérkezelés a megoldás, amelyre a fájdalmak végleg megszűnnek.

Krónikus gyulladásra utal a tompa állandó fájdalom. Fájdalomcsillapító hatására enyhül, de itt sem kerülhető el a gyökérkezelés.

A fogbélgyulladás ráterjedhet a gyökércsúcsi területre. Ekkor a beteg fogát „kiemelkedettnek" érzi, ráharapásra érzékeny. A fájdalom tompa, az inger (ráharapás, kopogtatás, mozgatás, tapintás) erősségével arányos, és általában folyamatos. Heveny fellángolás esetén duzzanat is észlelhető. Mint a korábbi kórképek esetén, itt is gyökérkezelés javasolt. Gyakran antibiotikus terápiára és szájsebészeti beavatkozásra is szükség van. Súlyosabb esetben nem lehet megmenteni a fogat – ki kell húzni.

Gyökértömések, ún. magas tömések és fogpótlások is ráharapási érzékenységet okozhatnak, amennyiben nem megfelelően készítették el őket. Ekkor gyökértöméscsere indikált, és persze az eredeti harapási magasság helyreállítása.
A fogeredetű fájdalom kisugározhat, az alsó fogaké a fül előtti régióba, a felső fogaké a halánték területére.

2. Trauma kapcsán sérült fogak az akut fogbélgyulladás tüneteit és ráharapási érzékenységet mutatnak. A kezelés jellegét a törésvonal helye és mértéke határozza meg. Ez lehet gyökérkezelés vagy foghúzás.

3. Fogfejlődés során erős fájdalom léphet fel – ezt a fog körüli ínygyulladás okozza. Legsúlyosabb közismerten a bölcsességfog előtörése során jelentkező fájdalom. Ilyenkor még szájzár is gyakran kialakulhat. Antibiotikum adására lehet szükség, illetve az előtörő fogra boruló ínynek, sőt magának a bölcsességfognak az eltávolítására is.

A fogfájdalom megelőzése kulcskérdés. Ennek kulcsa – a higiéniás szabályok betartásán kívül – a rendszeres fogászati szűrés.

Dr. Tóth Bagi Zoltán
Forrás: Láz és fájdalom, Ha a beteg kérdez…/Galenus

Kapcsolódó cikkek

A fogakat károsító ajak-piercingről

A fogcsikorgatás migrénhez vezethet?

A fogmosás elég?

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!