A hányás okai, tévhitei

2010-01-25 13:39:14    

Az émelygés, hányinger rendkívül kellemetlen, kínzó érzés, mely gyakran hányással végződik. A legtöbb ember azt gondolja, hogy a hányinger, hányás oka kizárólag a gyomor, vagy legalábbis az emésztőrendszer valamilyen betegsége.Ez azonban tévedés.

A hányinger oka az agyban, azon belül is a nyúltvelőben elhelyezkedő hányásközpont izgalma, aktiválódása, ez pedig számos tényező következménye lehet. A hányásközpontot ugyanis négy különböző helyről érkező ingerek aktiválhatják. Az ingerek érkezhetnek a tápcsatornából, az egyensúlyérző rendszerből, kémiai anyagokra érzékeny receptorokból, végül – de nem utolsósorban – felsőbb agyi központokból.

Az emésztőrendszer betegségei

A hányingert, hányást leggyakrabban kétségkívül a tápcsatorna betegségei okozzák. Ezek közül a legközönségesebb a gyomorrontás, amikor a gyomor rövid úton igyekszik megszabadulni az elfogyasztott izgató anyagoktól (túl sok alkohol, fűszer, egyes gyógyszerek) vagy romlott ételtől. A gyomornyálkahártya izgalmát, gyulladását vírusfertőzések is okozhatják. Hányáshoz vezethet a gyomorfal túlzott feszülése is, ha túlságosan hirtelen, túl nagy mennyiségű ételt habzsolunk be. Egyes embereknél a gyomor-bél rendszer feszülését érző receptorok túlzottan érzékenyek, ezért kisebb mennyiségű étel elfogyasztása után már korán teltséget, hányingert éreznek. A gyomor-, nyombélfekély az éles, égő-maró fájdalmon kívül gyakran okoz hányingert is.

Nem csak a gyomorból, hanem az emésztőrendszer más területeiről is kiindulhatnak hányást okozó ingerek. Ilyenek lehetnek a bélrendszer mozgászavarai, a bélelzáródás, a hashártyaizgalom, hashártyagyulladás, májgyulladás is. Epekő okozta epegörcs vagy epehólyag-gyulladás is gyakran okoz hányást. Sokan azt hiszik, hogy ha valaki epét hány, az feltétlenül valamilyen epebetegség tünete. Pedig ismételt hányás esetén, ha a gyomor már kiürült, az üres gyomron át az epe szinte törvényszerűen megjelenik.

Az emésztőrendszeren kívül más szervek betegségei is okozhatnak reflexesen hányást. Előfordulhat pl. szívelégtelenségben, szívinfarktusban vagy akár vesekő, vesemedence-gyulladás esetén.

Az egyensúlyérző rendszer zavarai

A leggyakoribb zavar az ún. tengeribetegség, ami korántsem csupán hajón fordul elő. Az emberek többsége rosszul lesz a körhintán vagy más forgó szerkezeten, és sok embernek támad hányingere repülőgépen, autóbuszban vagy akár autóban is. Ilyenkor a belső fülben található egyensúlyérző (vestibularis) rendszer, a félkörös ívjáratok izgalma tevődik át a hányásközpontra, és a hányinger, hányás gyakran erős szédüléssel jár.

Az egyensúlyérző rendszer nem csak külső okok miatt jöhet izgalomba. A középfül, ill. belső fül betegségei is okozhatják. A nyaki gerinc meszesedése következtében vérkeringési zavar (vertebrobasilaris insuffitientia) is előfordul.

Az egyensúlyérző rendszer betegsége a Menière-betegség, ilyenkor a félkörös ívjáratokban található folyadék felszaporodik, s ezt rohamokban jelentkező forgó jellegű szédülés, fülzúgás, szemtekerezgés (nystagmus) és hányás kíséri. Jóval gyakoribb az egyensúlyérző rendszerhez tartozó ideg gyulladása (vestibularis neuritis), amit feltehetően vírusfertőzés okoz. Ilyenkor rendszerint a fej mozdítására jelentkezik a forgó jellegű szédülés, amit hányinger, hányás kísér. Nagyon ijesztő, kellemetlen betegség, azonban nem súlyos és magától meggyógyul.

gyógyszerKémiai ingerek

A nyúltvelőben, a hányásközpont mögött ún. kemoreceptorok foglalnak helyet. Ezeket különböző anyagok ingerelhetik, s ez hányingert, hányást okoz. Számos gyógyszer – pl. a morfin vagy más kábító fájdalomcsillapítók, és főleg a daganatellenes kemoterápiás gyógyszerek ezen az úton okoznak hányást. De a szervezeten belül képződött anyagok is ingerelhetik ezeket a receptorokat, pl. a cukorbetegségben, veseelégtelenségben felszaporodó kóros anyagcsere-termékek.

Valószínűleg ezzel magyarázható a terhességi hányás is. A legtöbb nő émelyeg terhessége első harmadában, főként a reggeli órákban. Ebben az időszakban a legmagasabb egy hormonnak, a hCG-nek a szintje a vérben. (Ezt a hormont az embrió termeli, ezt mutatják ki a különböző terhességi tesztek.) Valószínű, hogy a hCG ingerli a kemoreceptorokat, és ez okozza a hányást, mivel a terhesség előrehaladtával – amikor a hormon szintje lecsökken – az émelygés, hányás is megszűnik.

A felsőbb agyi központok szerepe

Súlyos idegrendszeri betegségek, pl. agyhártya- vagy agyvelőgyulladás, vérzések, daganatok is okoznak hányást, ezeknek azonban számos egyéb tünetük is van. Jóval gyakoribb, hogy a hányinger, hányás pszichés, lelki eredetű. A leggyakrabban az undor okoz hányingert. Megundorodhatunk egy látványtól (pl. ha hajszál van az ételben) vagy akár egy gondolattól is. Sok esetben az undor kultúrafüggő: a sült szöcske fogyasztása számos afrikai törzsi kultúrában ínyenc csemegének számít, az európai kultúrában azonban legtöbben undorral és hányingerrel utasítanák el. Még szembeötlőbb az az eset, ha valaki jóízűen elfogyasztott egy ételt, majd amikor megtudta, hogy mit evett (pl. kígyó- vagy macskahúst), undorodva kihányta.

Azt, hogy a hányinger, hányás az elutasítás jele is lehet, könnyen beláthatjuk, ha filmélményeinkre gondolunk. Számos krimiben láthattuk, hogy pl. egy gyilkosság szemtanúja vagy felfedezője hányni kezd, hiszen nem tudja elfogadni a történteket.

Hányingert, hányást okozhat a szorongás is. Számos kisgyerek érez hányingert reggel, iskolába menéskor, főleg, ha felelni kell vagy dolgozatot írni. Felnőtteknél is előidézheti vizsgadrukk vagy lámpaláz.

Kezelés

Láttuk, hogy igen sok egymástól eltérő ok vezethet hányingerhez, hányáshoz. Tartós vagy visszatérő hányás esetén tehát igen fontos a kiváltó ok felkutatása és az oki kezelés. Azonban a hányást tünetileg is kezelni kell, mivel a nagyfokú folyadékvesztés kiszáradással járhat. Megváltozik a vér vegyhatása és kémiai összetétele is, ami további súlyos szövődményekhez vezethet.

A hányinger tablettával is enyhíthető, hányás esetén azonban inkább injekciót vagy kúpot alkalmaznak. A legfontosabb a folyadék bevitele. Kortyonként kell fogyasztani, mert a hirtelen megivott nagyobb mennyiség újabb hányást válthat ki. A tapasztalatok szerint a hideg folyadékok jobban megmaradnak a gyomorban. A hányás nem csak folyadék-, hanem sóvesztéssel is jár, amit szintén pótolni kell. Azonban szinte biztos, hogy a beteg a sós teát kihányja. Épp ezért a kortyonként fogyasztott hideg tea mellé pár falat sós ropit szoktam ajánlani a betegeimnek. Ha nem sikerül a folyadékot pótolni és a kiszáradás veszélye fenyeget, akkor kórházi kezelésre, infúzió adására van szükség.

dr. Valló Ágnes
belgyógyász

Kapcsolódó cikkek:

Hányinger, hányás

Hányós kisbabák

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!