A szoptatás jelentősége – az előtej védi az immunrendszert!

2010-01-26 10:23:35    

Az immunrendszer védelme és erősítése egy egész életen áttartó, folyamatos feladat. A csecsemő szempontjából a legfontosabb a minél hosszabb ideig tartó szoptatás.

babaNe feledjük, hogy az újszülött még védtelen. Az orrüreg, a szájüreg és a bélflóra még steril. A legfontosabb védelmet az előtej, az úgynevezett kolosztrum adja. Ez immunglobulinokat tartalmaz, melyek védik az újszülöttet a fertőzésektől.

Az előtejben található még oligoszacharid is, melynek hatására az újszülöttet védő ún. barátságos baktériumok elszaporodnak. Ezek nem engedik, hogy a kórokozó baktériumok megtapadjanak és szaporodjanak. Így az újszülöttek nem betegszenek meg.

Mi erősíti az immunrendszert?

Az immunrendszer erősítése szempontjából rendkívül fontos az egészséges táplálkozás. Főleg az antioxidánsokat tartalmazó vitaminok, elővitaminok. Ilyen létfontosságú az A-, E-, C-vitamin és a flavonoidok.

A flavonoidokat főleg a színes gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák. Ezekből fogyasszunk minél többet (pl. áfonya, fekete, piros, sárga ribizli, cékla, sárgarépa, sütőtök, görögdinnye, sárgadinnye). Ezen kívül rendkívül egészségesek a lactobacillust tartalmazó, savanyított tejtermékek. (A savanyított juhtejet fogyasztó grúzok ettől egészségesek.)

Az utóbbi években amerikai tudósok kimutatták, hogy az ún. LGG-t tartalmazó tejtermékek a legegészségesebbek. Ma már LGG-t tartalmazó táplálékkiegészítők is kaphatók.

Táplálkozásunk legyen minél változatosabb: vitaminokban, ásványi anyagokban (szelén, cink – ezeket főleg a tengeri halak, kagylók, csigák tartalmazzák) és rostokban gazdag. Rendkívül fontos a sport és a mozgás is az immunrendszerünk karbantartása és erősítése szempontjából.

Kiránduljunk minél többet! Tartózkodjunk sokat a jó levegőn! Ne feledjük, hogy az ember nemcsak testből, hanem lélekből is áll. Ezért rendkívül fontos a lélek karbantartása is. Kimutatott tény, hogy amikor valakit lelki sokk, lelki trauma ér, vagy tartósan depressziós lesz, legyengül az immunrendszere.

Általában ilyenkor hamarosan áldozatul esik egy bakteriális vagy vírusfertőzésnek. Megindul a sejtek kóros osztódása, burjánzása, ami rosszindulatú daganatos megbetegedéshez is vezethet. A túlsúly, a kialvatlanság, a hajszolt élet, a stressz, a rendszertelen és egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a kábítószerek, a bizonytalanságérzés mind-mind gyengítik az immunrendszert.

DR. BENKŐ ANDRÁS

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!