Férfi félelmek: Őszülök és már a szex sem a régi...

2010-01-26 15:27:22    

Hogy a nők többségét aggodalommal tölti el az előttük álló öregedés folyamata, köztudott. Ám napjainkban nemcsak a nőket kísérti e félelem. Az erősebb nem "félelmi toplistáját" is az öregedés "rémképe" vezeti, és közvetlenül utána, a második helyen a korábbi szexuális képességek elvesztésétől való rettegés áll.

A plasztikai sebészek állítása szerint évről évre nő a hozzájuk látogató, koruk miatt kétségbe esett férfipáciensek száma. Egy közelmúltban végzett felmérés eredménye szerint a negyvenesek még főképp teljesítményükre figyelnek, az ötvenesek azonban már egyre inkább korukkal vannak elfoglalva; lidércnyomásként nehezedik rájuk az öregedés ténye. Pedig egészségi szempontból - akár a korábbi évtizedekhez képest is - számottevően jobbak az életkilátásaik.

Mindig a fiatalság látszatát szeretnék kelteni

Hogy "teremtés koronái"? a rohanó idő miatt aggodalmaskodnának tehát? Nos, nem egészem. A dolog nem ilyen egyszerű. "Manapság minden a fiatalokat célozza meg. Ők vannak előtérben a médiában, elsősorban nekik készülnek a divatos ruházati termékek...Ők képezik az elsődleges vásárlóerőt. Mi csak nézők vagyunk ebben a moziban" - kesereg az 51 éves vállalkozó Antal. - "A fiatalok mindenütt jelen vannak a reklámokban, és az örök fiatalság mítosza nehezedik - a marketing teljes súlyával - a vállukra. Sokszor még akkor is, amikor a fiatalság rég elszállt fejük felett."

Ennélfogva a férfiak napjainkban sokkal jobban törődnek magukkal, mint a történelemben valaha. Minden korábbinál nagyobb lendülettel vetik harcba magukat azért, hogy "jó formában" legyenek. Azelőtt soha nem látott krémeket használnak, ügyelnek a helyes táplálkozásra - vagy legalábbis fogyókúráznak. A felmérések szerint nagy arányban nézik a televíziós egészségügyi műsorokat, és mohón olvassák az ilyen tárgyú újságcikkeket. Majd ezekből merítve igyekeznek úrrá lenni a szexuális képességeik hanyatlásától való félelmükön is.

"Egy koron túl csak látszólag hajtják túl magukat a munkában." - véli a pszichológus. - "Nem akarnak állandóan fáradtnak, rosszkedvűnek látszani. Továbbá szeretnének viszonylag jól szerepelni az ágyban is. Ugyanakkor egy férfi, aki nem érzi jól magát a bőrében, akkor sem egyezik ki egyre emelkedő korával, ha rendszeresen konditerembe vagy plasztikai sebészhez jár, azaz karban tartja magát. Az önmagával való megbékélés kulcsa a kor elfogadásában áll."

A férfiaknak ez a - koruk miatti - , aggodalmaskodó magatartása viszonylag új keletű jelenség. Évtizedekkel ezelőtt a férfiakról alkotott kép nem kapcsolódott ennyire fizikai megjelenésükhöz. Ma már - a plasztikai sebészek állítása szerint - 25-30 éves, fiatal férfiak is megjelennek náluk konzultációra. De hát ők miért aggódnak? Az orvosok tapasztalata szerint ezek a fiatalemberek - nagy nehézségek közepette - a rendelőben bevallják, hogy később nem akarnak az apjukra hasonlítani."

A megnyugtató nő

Azok, akik házasok, vagy valamilyen párkapcsolatban élnek, úgy tűnik, sokkal kevésbé aggódnak az idő múlása miatt, mint az egyedülállók. "Könnyebb kettesben megöregedni" - állítja a pszichológus. Különösen, ha a nő segít a társának - egyszerű vágyak teljesítésével - megújítani a kapcsolatot, új értelmet adni az életnek. Így a férfi megbékélhet önmagával, a mindennapi élet apró örömei segítségével leküzdheti az olykor rátörő "tenni kell valamit, mert nincs értelme semminek" érzést. És ami a fő, egy megnyugtató nő jelenléte mellett könnyebben belenyugszik a korába, mint az, aki elváltan, többszörös párkapcsolati kudarcok után egyedül őrlődik...

Egy érdekes felmérés eredménye: amit a férfiak szeretnek

A negyvenesek: a házat, a kutyát, az autót, a folyószámlát a bankban, a súlyzókat az ágy alatt, a katalógusból való vásárlást, az utazási prospektusokat.
Az ötvenesek: a jó szemüveget, a kényelmes fotelt, a pipát, a "karban tartó" gyógyszereket, a csekkfüzetet ... és a gyengédséget.

férfiA pszichológus válaszol

Mikor kezdenek félni a férfiak az öregedéstől?

A még nagyon fiatal fiú szeretne idősebb lenni, mert az apa-kép számára a szabadságot jelenti. A felnőtt férfi önmagát szeretné megvalósítani szakmai és érzelmi téren egyaránt. A negyveneseknél teljesednek be ezek a vágyak, ugyanakkor már számukra kezdenek egyre fájdalmasabbak lenni a születésnapok. 45-55 év közötti férfiakra igaz a mondás: "Már nem akarnak nagy dolgokat véghez vinni, és szexuális téren is lenyugodtak." Épp ezért viszont ez a kíméletlen konfrontáció időszaka is önmagukkal szemben. Sokszor képesek mindent feladni, és újrakezdeni életüket, a lehetőségek teljesen új területein próbálva meghódítani...

A megoldás a család felé való fordulásban rejlik?

A család sokszor hamis gyógyírt jelenthet - a szülői szerepkör amúgy is bizonyos odaadást igényel a gyermek érdekében. Ugyanakkor amikor gyermeke mondja a férfinak: "Papa, te őszülsz!" vagy: "Papa, ne cipeljük fel ketten a TV-t, neked ez már nem való" " - ez bizony többnyire nagy traumát jelent.

Ami a családon belüli párkapcsolatot illeti, a nyers valóság sajnos gyakran a puszta unalom, valamint a szexuális érdeklődés zuhanásszerű csökkenése... Nem megoldás tehát a valóság, az évek múlásának elfogadása elől gyermekeinkhez, társunkhoz menekülni. Hiszen az csak emlékezteti a férfit a múló időre. Ezzel együtt, ha partnere a traumák feldolgozásában is partner, és nem csak élete egyik megszokott bútordarabja, együtt szervezhetik újra közös életüket, s emellet ki-ki a magáét.

Hogyan lehet az öregedés folyamatát derűvel elfogadni?

A szakmai tapasztalat azt mutatja, hogy általában véve a férfiak - egy bizonyos életszakaszt elhagyva - csak nagy nehézségek árán fogadják el a korukat. Ha az évek múlásával mérleget készítenek szakmai és magánéletükről, az lehet kedvező, így örömöt, de ellenkező esetben nagy szomorúságot is vonhat maga után.

Tudni kell lemondani is dolgokról, ha az élet már túlhaladt rajtuk. Létezik egy korábban nem érzékelt szabadság is az idős korban: a kényszerűségek elmaradása, a gyermeknevelés terheinek megszűnése. De lehet konzerválni a vágyakat is, újak kreálásával. És igenis, jöhet később derűs öregkor! Freud kidolgozta az ötvenes éveikben járó férfiak számára a pszichoanalízist, tanácsos elolvasni...

Egy 32 éves férfi vallomása

"Apám példája elgondolkodtatott..."

Az egyetemen tanító László nagyon nehezen tudta elviselni, hogy látta apját megöregedni. Az idős ember gyakran leszögezte mindenki előtt: "az élettől való visszavonulás a halál." Pedig ő volt az, aki 55 évesen eladta kis üzletét, és egyszerre nem maradt napi kötelezettség az életében. Édesanyját kivéve, mindenkivel türelmetlen lett, semminek nem volt már értéke a szemében: sem a fiatalok, sem a nők, sem a szakmai dolgok nem érdekelték többé. A felesége, fia is csak idegesítette. Ő, aki azelőtt elegánsan járt be az üzletbe, naphosszat egy rossz tréningruhában üldögélt.

Három év elmúltával László fia nem tudta elviselni apja alakváltozását. Titokban próbált beszélni az anyjával, mit lehetne tenni. De nem jutottak sokra. László így számol be az ezt követő időszakról: "Annyira csodáltam őt, amikor kicsi voltam, és oly mértékben közel álltam hozzá, hogy felnőtté válva a tükörképe akartam lenni. Látva teljes leromlását, annyira félni kezdtem az öregedéstől, hogy már tanítani sem tudtam. Abba kellett hagynom a munkámat:"

László ezután pszichoterápián vett részt. Ma már képes újra tanítani. Apja átvészelt egy infarktust, és most egy karitatív szervezetnél végzett munkája tölti ki a hétköznapjait. Minden hétvégén találkozik a fiával. László mélyen elgondolkodott a történteken, és arra a következtetésre jutott, hogy igenis tudni kell megbirkózni az öregedés természetes folyamatával, az általa okozott traumával.

"A lehetőségek tárháza végtelen, még az idősek számára is. Ha egy kapu bezárul, több másik tárul ki helyette. Csak az nem veszi észre, aki nem figyel oda - vagy nem akar odafigyelni - rá.

Az egyik legnagyobb problémája a modern társadalmaknak, hogy a halált, az elmúlást tabutémának tekintik. Pedig csak úgy lehet felkészülni rá, ha képesek vagyunk megbékélni múlandóságunkkal, életünk végességével. Gondoljuk csak el, micsoda balfogás azért nem vágni neki egy világkörüli útnak, mert haza kell jönnünk! És hogy időnk korlátozott? Nos, épp ezért kell igyekeznünk kihasználni azt úgy, hogy nyugodt szívvel mondjunk búcsút az ittmaradóknak".

forrás: Galenus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!