Felfázásra: vörös áfonya!

2010-01-29 14:15:27    

Nagyanyáink nemcsak a finom íze, hanem egyedülálló gyógyhatása miatt is kedvelték a vörös áfonyát - a belőle készített főzetet felfázás és gyulladások megelőzésére, kúrálására is használták...

A vörös áfonya számos, élettanilag különösen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. Nem csak a húgyúti fertőzések kiváló és természetes gyógyszere, hanem gazdag forrása az öregedést gátló, sejtvédő hatású, szabad gyök - megkötő tulajdonságú bioaktív anyagoknak is. Ezen túl a vörös áfonya kiváló ásványi anyag, valamint vitamin-forrás is.

A felfázásos megbetegedéseket a baktériumok, - mégpedig, tízből kilenc esetben Escherichia coli baktériumok - elszaporodása okozza. A fertőzés könnyebben kialakul a terhesség alatt, a menopauzában lévő nőknél, szexuális kapcsolatok révén, a férfiaknál pedig prosztatagyulladás esetén. Szerencsére e kellemetlen probléma kezelésére is van természetes megoldás.

Nagyanyáink nemcsak a finom íze, hanem egyedülálló gyógyhatása miatt is kedvelték a vörös áfonyát, amelynek a leveléből készült teát és főzetét, valamint a bogyójának levét egyaránt használták felfázás és gyulladások megelőzésére, kúrálására.

A nagytermésű vörös áfonya vagy tőzegáfonya (Vaccinium macrocarpon) elsősorban Észak-Amerikában őshonos. Alacsony növekedésű, fásodó szárú kúszónövény, kicsi, ovális levelekkel. Akár 2 m hosszú vízszintes hajtásokat (indákat) is hozhat, amelyeken függőleges hajtások fejlődnek. A termésérés időszaka augusztustól szeptember végéig tart. A növény termései piros színűek, kerekdedek, és jóval nagyobbak, mint a nálunk nálánal jóval elterjedtebb rokonának, a fekete áfonyának a gyümölcse.

A vörös áfonya olyan anyagot tartalmaz, amely képes meggátolni az E. coli baktérium megtelepedését a hólyag falán, illetve a húgycsövön. Ezenkívül gazdag forrása antioxidáns hatású bioaktív anyagoknak, amelyek hatástalanítják a szabad gyököket, így hozzájárulnak a szervezetben a fertőzések és a gyulladásos folyamatok korlátozásához. Azzal, hogy megvédik a szervezetet a bejutó káros molekuláktól, növelik ellenálló képességét.

Az antioxidánsokról még azt is tudjuk, hogy óvják testünket az öregedéstől, s emellett hozzájárulnak bizonyos krónikus betegségek megelőzéséhez, például ilyen az érelmeszesedés, a koleszterinlerakódás, a szívinfarktus, különféle bőrproblémák kialakulása, a daganatok keletkezése és a memóriazavar.

A vörös áfonya kiváló ásványianyag- (Ca, Mg, K), valamint A-, B-, C-vitamin-forrás is.

A vörös áfonya tehát népgyógyászati tapasztalatok és újabb kutatási eredmények alapján előnyösen alkalmazható húgyúti megbetegedések, fertőzések megelőzésére és kezelésére, az immunrendszer erősítésére, de jelentős a sejtregeneráló és az antioxidáns hatása is.

Antibiotikus málna

Forrás: Galenus/www.patikamagazin.hu

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!