Méregtelenítő böjt receptekkel!

2010-02-09 14:12:23    

A böjtölés – amit egyfajta diétának is felfoghatunk - kifejezetten jót tesz a szervezetnek. Tisztít, salaktalanít, serkenti a felgyűlt méreganyagok távozását, fokozva ezzel fizikai – szellemi teljesítőképességünket.

böjtA megszokott élvezetekről való önkéntes lemondás, a bizonyos időszakokhoz kötött testi-szellemi megtisztulás, a böjt az emberiség egyik legősibb tradíciója. A keresztény vallásban bizonyos élelmiszerek kerülését, akár az étkezésről való teljes lemondást jelentheti, amellyel a hívők a szenttel való találkozásra készülnek fel.

A böjtölésnek szigorú szabályai vannak. Ebben az időszakban tiltott az állati eredetű ételek - a hús, a tejtermékek, a tojás - fogyasztása. Ami megengedett: a gabonafélék, gyümölcsök, egyes főtt ételek, kásák és levesek. Az ünnep előtti utolsó napokban már csak nyers, mindenféle zsiradékot nélkülöző táplálékot fogyaszthatnak a hívek. Vannak, akik az ünnep előtti utolsó napokban egyáltalán nem vesznek magukhoz szilárd táplálékot.

Az advent egyébként – nem úgy, mint a II. Vatikáni zsinat által kötelezőnek nyilvánított, februárban kezdődő és húsvétig tartó 40 napos “nagyböjt”, – a katolikus egyházi szabályi szerint nem böjti időszak; a négy adventi hét sokkal inkább lelki felkészülést kíván a hívőktől.

Egészséges tradíció

A böjtölés kifejezetten jót tesz a szervezetnek. Tisztít, salaktalanít, serkenti a felgyűlt méreganyagok eltávozását. Ha nem fogyasztunk húst, ezzel megkönnyítjük emésztőrendszerünk működését. Az egyébként a zsíros ételek emésztésére fordított energia ilyenkor más szerveink kedvezőbb működését, a szervezet regenerálódását segíti elő, és fokozott szellemi-fizikai teljesítőképességet hoz magával.

A böjt tulajdonképpen mindenkinek hasznos, a fiataloknak és az idősebbeknek, de még a betegeknek is. A betegeknek előírt böjt a diéta valamelyik formája, amely a különböző betegségekhez alkalmazkodik.

Ám a böjt csak akkor használ, ha a koplalás, a táplálékmegvonás nem jár túl komoly megterheléssel. A böjtre fel kell készülni, és a fokozatosság elvét kell szem előtt tartani. Tanácsos előtte orvossal is konzultálni. A hirtelen elkezdett koplalás komoly egészségügyi veszélyeket rejt magában.

A sikeres böjt egyénre szabott, mindenkinek be kell tartania az erre az időszakra felállított szabályokat, és fel kell mérnie tűrőképességét. A beteg embereknek, az időseknek, a 14 éven aluliaknak, a terheseknek és azoknak, akik komoly fizikai munkát végeznek, nem szabad koplalniuk.

zöldségBöjtös ételek

Sárgarépa saláta almával

3 nyers sárgarépát leszerelünk nagyobb szeletekre, majd 2 almát vékony cikkelyekre vágunk és 2 evőkanál darált dióval megszórjuk, mindezt pedig néhány csepp frissen facsart citromlével ízesítjük. Köztudott, hogy szervezetünknek szüksége van a sárgarépában lévő karotinra. Csökkenti a vérszegénységet, hasznos a veséknek és a májnak is.

Fekete retek saláta

40 dkg retket lereszelünk majd egy közepes nagyságú hagymát apróra vágunk, megsózzuk és egy kevés növényi olajjal meglocsoljuk. Tehetünk bele egy kis petrezselymet is. Ehetünk hozzá egy kis rozskenyeret (más fajta retekből is elkészíthetjük a salátát). A fekete retek étvágygerjesztő és jót tesz a bélműködésnek.

Orosz céklaleves

2 kilogramm nyers céklát megmosunk, meghámozunk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Langyos előzőleg felforralt vizet öntünk rá, annyit, hogy ellepje, majd rozskenyeret teszünk a tetejére. 5-6 napig állni hagyjuk meleg helyen. Amikor megsavanyodik, a levét leöntjük róla és ezt a lét félre tesszük. Ezután hozzáláthatunk az étel elkészítéséhez. 2 sárgarépából, 1 zellerből, 2 fej hagymából néhány babérlevél és pár szem fekete bors hozzáadásával zöldséglevest főzünk. A leves átszűrjük és ebbe a lébe öntjük bele a cékla erjesztetett levét. Majd ízesítjük sóval, egy kis cukorral és citromlével. A cékla nagyon hasznos a bélműködés serkentésében, a székrekedések ellen. Az összes zöldség közül a cékla tartalmazza a legtöbb jódot.

Babsaláta

A tarkababot szétválogatjuk, jól megmossuk és kevés vízzel leforrázzuk, majd annyi langyos vizet öntönk rá, hogy éppen csak ellepje, addig főzzük, amíg meg nem puhul. Ezután ízlés szerint megsózzuk és hozzáadunk egy kis fej, apróra vágott hagymát, ezzel együtt továbbfőzzük még vagy félórát. Nem öntjük le róla a levét, azt is elfogyasztjuk A végén megszórhatjuk egy kis petrezselyemmel. Melegen és hidegen is fogyasztható. A bab főzőlevének kiváló vízhajtó és vércukor csökkentő hatása van.

Tökből készült kompót

Szirupot készítünk 5 pohárnyi vízből és fél pohár cukorból, ehhez hozzáadunk néhány szem aszalt szilvát, mazsolát és egy pár szem szegfűszeget. Az elkészül szirupba 30 dkg apróra vágott sütőtököt teszünk és 5 percig főzzük a szirupban, majd 2 savanykás almát vágunk bele, majd puhára főzzük és lehűtve tálaljuk. A tök nagyon kedvezően hat az emésztési problémákra. Koleszterin csökkentő és vízhajtó hatása is ismert.

Forrás: Galenus/www.patikamagazin.hu

h i r d e t é s

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!