Mi a tökéletes párkapcsolat titka?

2010-02-17 15:36:19    

Egy szerelmi történet első hetei meghatározó jelentőségűek a frissen összekerült pár jövője szempontjából. Mielőtt még az esküvői ruhája hosszán, vagy a majdani gyermekei keresztnevén járna az esze, törődjön inkább a kapcsolat jó indításával..

Tíz tanács, hogy minden jó mederben folyjon...

Ön és a társa talán egy egész életre indulnak útnak? Hiába, ha bizonyos hibák már az elején rossz vágányra terelik a viszonyt. Annak a veszélye pedig sok esetben fennáll, hogy az ember ismét elköveti azokat a hibákat, melyek már az előző kapcsolata végét is jelezték. Induljon hát jó alapokról!

1. Határozza meg a célokat!

Minek szánja ezt a kapcsolatot: egy kis kalandnak vagy egy életre szóló együvé tartozásnak? A második esetben készen áll ön arra, hogy invesztáljon a párkapcsolatba, akár meg is változzék, de mindenképp alkalmazkodjon a társához? És főként hajlandó arra, hogy saját énjének lángját takarékra állítsa? Nem arról van szó, hogy tagadja meg személyiségét, sem arról, hogy lelakatolja a vágyat, hanem hogy képes legyen a kompromisszumokra. Úgy érzi, hogy képes alkalmazkodni partneréhez, erényeihez és hibáihoz, akár megrögzött szokásaihoz is? Tegye fel magának ezeket a kérdéseket, ha tartós kapcsolatot szeretne kiépíteni.

2. Legyen türelmes!

A férfiban az elkötelezettség iránti igény régi aggodalmakat idézhet fel. Ez benne lakozik az erősebb nemben! Hogy ne késztesse őt menekülésre, ne beszéljen neki túl hamar szülőkről, házasságról, kisbabáról... Minden eltelt nap csak építi és erősíti a párkapcsolatot. Jobb megvárni, amíg az ön partnere teszi meg az első lépéseket. Hetek múltán kezdi áthozni önhöz a kedvenc lemezeit, meghívja önt a barátaival közös vacsorára. Aztán egy napon javasolja, hogy töltsék el valahol együtt a hétvégét. Végül kedve támad önt bemutatni a családjának.

3. Ne kérdezzen túl sokat!

Amikor úgy érzi, hogy ideális az egyetértés, mind szexuális, mind pedig intellektuális téren: a szerelmesek legnagyobb része túl sokat kérdez a társával kapcsolatban, ami előrevetíti a csalódás lehetőségét. Gyakran egy párkapcsolat tökéletes modelljére gondolnak, ily módon erőteljesen eltávolodnak a mindennapok valóságától. Különösen, ha mindkét fél belezavarodik a válaszadásba.

4. Bizonyítsa be őszinteségét!

Ha önre nehezedő titokkal él együtt, jobban teszi, ha megosztja partnerével, még akkor is, ha fél a reakcióitól. Fontos az őszinteség a lényeges dolgok feltárásában. A tegnap titkai mindig kihatnak a mára. Volt már házas? Van gyermeke, aki már nem lakik önnel? Bízza titkait arra a személyre, akit szeret, és aki szereti önt. Beszéljen vele teljesen őszintén.

5. Maximálisan használja ki a jelen pillanatait!

Ne táncoljon gyorsabban, mint ahogyan a zene szól... de élje meg hátsó gondolatok nélkül szerelmi története első heteit. A cinkosság pillanatai olyan emlékekké rögződnek, melyeket szívesen idéznek fel később. Sőt, még előkészítik az utat, mely a jó párkapcsolathoz és a közös jövőhöz vezet.

6. Ne adja ki magát túlságosan!

Hajlama van a bizalmas közlésekre? Az nem egyenlő az őszinteséggel. Fogja vissza magát! A férfiak nem nagyon szeretik a nagy lelkizést, mintha ön a pszichológusánál lenne. Ne mesélje el neki az egész életét: csak a lényeget közölje, úgy, hogy maradjon egy kis misztérium ön körül. A részleteket idővel úgyis megtudja a társa, és ön elégedett lehet azzal, ha csak öt év múlva okoz neki meglepetést. Nem kell neki mindent tudnia önről. Nem kell ingerelni a féltékenységét az ön régi szerelmi históriáinak felemlegetésével.

7. Tudjon független maradni!

Tartsa fenn továbbra is a baráti, kollegiális viszonyt másokkal. Fontos a társadalmi kapcsolatok ápolása a társával együtt is, de folytassa az önálló társadalmi életet is. Így a páros viszony részeként és önálló személyiségként megőrizheti függetlenségét. Ez nem sérti az intimitást, de elkerülhető vele a kiábrándulás. Ismert tény az is, hogy a hiányérzet feléleszti a vágyat. Az újbóli találkozás bizonyos szünet után alkalmat ad az addig történtek megbeszélésére, ami hasznos élmény egy pár számára, akár csak rövid ideje, akár már régóta ismerik egymást.

8. Tartsa tiszteletben a másikat!

"Szeretném, ha eljönnél velem moziba (ha nincs is kedved)" "Nem tudom, miért nem tetszik neked a barátnőm", "Miért nem szereted a spenótot, neked csináltam" – ezek a kissé epés mondatok megfélemlíthetik a másikat, a félelem oka pedig az lehet, hogy nem értik, miért ne lehetne önálló akaratuk. Ez a magatartás gyakran rossz hangulatot és félreértéseket eredményez. A saját akarat ráerőltetése másokra önkéntelen ellenállást vált ki.

9. Figyeljen oda az első vitájukra!

Vihar van készülőben? Korrektül készüljön rá fel, és kezelje, mert ha nem, a következő összeütközés azzal a kockázattal járhat, hogy tartós nyomokat hagy. Mindketten kifejezhetik úgy az érzéseiket, hogy nem ébresztenek bűntudatot a másikban. És hagyja őt védekezni, állandó szemrehányások nélkül. Alapvető fontosságú a másik végighallgatása. Minden nézeteltérés (és nem a csúnya veszekedés) alkalmat ad a párbeszéd megújítására és a megoldások megtalálására.

10. Őrizze meg kritikus szellemét!

"A szerelem vakká tesz" – a bölcs mondás ellenére szinte mindenki beleesik a kelepcébe. Az eredmény: a másik egy nemes herceg jellemvonásaival rendelkezik. Jobb, ha nyugtával dicséri a napot, és kinyitja a szemét. Meg kell tehát ismerni a másikat, a zavaró részletek figyelmen hagyása nélkül: ami ma aggasztja önt, még jobban fogja zavarni néhány hónap vagy év múlva, és ez a párkapcsolatnak jelentős kárára válik. Ne gondolja azt: "Egoista, de idővel majd megváltozik." Az kevéssé valószínű! Vegye számba az önnek fontos elveket, amelyekből nem enged, és tartsa is magát hozzájuk.

szerelemHárom kérdés a pszichológushoz

A szerelemben hajlamos mindenki ugyanabba a csapdába esni?

Sajnos mindenkiben megvan a hajlam a hibái megismétlésére, még ha a cselekedetek nem is hozzák a várt eredményt. Ezért előre kellene látni a következményeket, elvben legalábbis. Minden egyén kialakít magának egy védelmi stratégiát. De ezek a védelmi funkciók váratlan helyzetekben, új ismeretségeknél gyakran nem működnek. Ha közeleg a stressz, általában mindenki visszaesik a régi hibáiba. Az igazi áttöréshez el kell fogadni a másik életét és viselkedését, anélkül, hogy vádolná a társát, vagy állandóan mentségeket találna a magatartására. Készen kell állni a nehézségekre, ami nem könnyű, mert egyenlő azzal, hogy valaki belevág az ismeretlenbe. De a pozitív változás segít megtalálni egy új egyensúlyt két ember között, ami új perspektívákat nyit.

Úgy véli, hogy egy csúnyán szétvált pár még helyreállíthatja a kapcsolatot?

Igen, ez lehetséges, ha van motiváció, és segít egy szakember. Mindkét félnek pontosan meg kell értenie, hogy ha módjában áll a dolgokon javítani, nagylelkű is lehet a gyengeség jelei és a magáról alkotott kép feladása nélkül. Mégis, vannak reménytelen helyzetek, mert mondjuk az egyik fél már közönyös vagy képtelen feloldódni a kapcsolatban egy korábbi trauma miatt.

Ha most csak egy tanácsot kellene adnia egy újonnan összejött párnak, mi lenne az?

Törekedjen arra, hogy boldogságot nyújtson szíve választottjának, éreztesse vele, hogy szereti. Ne akarja, hogy mindig az legyen, amit ön szeretne. Több szerencsével jár, ha dédelgeti azt a személyt, aki önt boldoggá teszi, semmint állandóan kritizálja.

Forrás: Galenus

Egészségügy és internet
Ön mire használja az internetet az egészségügyi ismeretszerzésben?

Patika Magazin Online

A Patika Magazin a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) egészségügyi ismeretterjesztő folyóirata.
Kiadja: Galenus Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.

Impresszum   |    Médiaajánlat   |    Adatkezelési tájékoztató   |    Facebook   |    Google+

Copyright © Galenus Kiadó. Minden jog fenntartva!